Truman Show: Η ιστορία του εξωτερικού εμπορίου της Τουρκίας πίσω από το παραπέτασμα της πραγματικότητας – PolitikYol.com

Είναι σαφές ότι η χώρα χρειάζεται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αύξηση των εξαγωγών και την τόνωση της εγχώριας ζήτησης. Η λήψη μέτρων όπως η αύξηση της ανταγωνιστικότητας, η προώθηση της εγχώριας παραγωγής και η στροφή σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας θα διορθώσουν την ανισορροπία στο εξωτερικό εμπόριο της Τουρκίας.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η χώρα μας έχει έλλειμμα εξωτερικού εμπορίου εδώ και πολλά χρόνια. Έχουμε έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών γιατί τομείς υπηρεσιών όπως ο τουρισμός και τα ξένα έσοδα δεν μπορούν να καλύψουν το έλλειμμα. Κατά μία έννοια, η τουρκική οικονομία εξαρτάται από εξωτερικές πηγές. Το 2022, είχαμε έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών 48,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Για τους πρώτους 8 μήνες του 2023, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ήταν 43,1 $. Η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ εισαγωγών και εξαγωγών είναι εξίσου σημαντική με τη χρηματοδότησή του. Από αυτή την άποψη, τα στοιχεία του εξωτερικού εμπορίου του Σεπτεμβρίου ήρθαν ως αντικατοπτρισμός στην έρημο. Αλλά όταν κοιτάζω τα στοιχεία του εξωτερικού εμπορίου, σκέφτομαι Η παράσταση Τρούμαν Η ταινία έφτασε.

Η παράσταση Τρούμαν” είναι μια αμερικάνικη ταινία του 1998. Η ταινία είναι για τη ζωή ενός ανθρώπου που ονομάζεται Τρούμαν ΜΠΕΡΜΠΑΝΚ. Ο Τρούμαν μεγάλωσε νομίζοντας ότι ζούσε τη δική του ιδιωτική ζωή, αλλά στην πραγματικότητα συμμετέχει σε τηλεοπτικό σόου από τη γέννησή του.

Η ταινία πραγματεύεται την προσπάθεια του Τρούμαν να βρει τη δική του αλήθεια και την επιθυμία του να ξεφύγει από τον απομονωμένο κόσμο του. Στην πορεία, καθώς ο Τρούμαν ανακαλύπτει τη δική του ταυτότητα και ελευθερία, το κοινό παρακολουθεί με περιέργεια το ταξίδι του για να ανακαλύψει τον πραγματικό κόσμο. “Η παράσταση Τρούμαν” πραγματεύεται βαθιά θέματα όπως η δύναμη των μέσων ενημέρωσης, η ατομική ελευθερία και η αναζήτηση της ανθρώπινης φύσης.

Ακριβώς όπως σε αυτήν την καλτ ταινία, ένιωσα την ανάγκη να ψάξω για την αλήθεια. Η μείωση του ελλείμματος του εξωτερικού εμπορίου υποτίθεται ότι ήταν καλή, αλλά ορισμένοι αριθμοί με έκαναν να το αμφισβητήσω. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία για το εξωτερικό εμπόριο που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του Γενικού Εμπορικού Συστήματος σε συνεργασία με την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία και το Υπουργείο Εμπορίου· Τον Σεπτέμβριο του 2023, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 0,5% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους και έφτασαν τα 22 δισ. 490 εκατ. δολάρια και οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 14,6% και έφτασαν τα 27 δισ. 501 εκατ. δολάρια. Τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, το έλλειμμα του εξωτερικού εμπορίου μειώθηκε κατά 47,8% από 9 δισ. 607 εκατ. δολάρια σε 5 δισ. 12 εκατ. δολάρια. Ενώ ο δείκτης κάλυψης εξαγωγών-εισαγωγών ήταν 70,2% τον Σεπτέμβριο του 2022, αυξήθηκε σε 81,8% τον Σεπτέμβριο του 2023.

Εκ πρώτης όψεως, η μείωση του ελλείμματος του εξωτερικού εμπορίου μπορεί να φαίνεται θετική εικόνα. Ωστόσο, όταν εξετάζουμε τα γεγονότα στα οποία βασίζονται αυτά τα στοιχεία, μπορούμε να δούμε ότι οι δυσκολίες του εξωτερικού εμπορίου της Τουρκίας αυξάνονται. Η μείωση των εξαγωγών υποδηλώνει προβλήματα με την ανταγωνιστικότητα της χώρας στη διεθνή αγορά. Η κατάσταση αυτή δείχνει ότι τα τουρκικά προϊόντα δυσκολεύονται να βρουν ζήτηση στις ξένες αγορές και υστερούν στον διεθνή ανταγωνισμό.

Από την άλλη πλευρά, η μεγάλη μείωση των εισαγωγών αντανακλά την αδύναμη εγχώρια ζήτηση και την αβεβαιότητα στη γενική κατάσταση της οικονομίας. Αυτό που είναι λάθος με αυτό είναι ότι η οικονομική διοίκηση θέλει να συρρικνώσει τη ζήτηση για να ελέγξει τον πληθωρισμό. μπορείς να πεις Ωστόσο, όταν κοιτάμε τις λεπτομέρειες, μια τόσο μεγάλη πτώση των εισαγωγών φαίνεται να υποδηλώνει μείωση της εγχώριας κατανάλωσης και της βιομηχανικής παραγωγής της χώρας. Επιπλέον, οι δαπάνες για καταναλωτικά αγαθά αυξήθηκαν σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Ποσό αυξημένο για ένα είδος που θα έπρεπε να είχε πραγματικά μειωθεί.

Ενώ 25,8 δισεκατομμύρια δολάρια ενδιάμεσων προϊόντων εισήχθησαν τον Σεπτέμβριο του 2022, 19,5 δισεκατομμύρια δολάρια εισήχθησαν τον Σεπτέμβριο του 2023. Ενώ 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια καταναλωτικών αγαθών εισήχθησαν τον Σεπτέμβριο του 2022, 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια εισήχθησαν τον Σεπτέμβριο του 2023. Ενώ 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια κεφαλαιουχικών αγαθών εισήχθησαν τον Σεπτέμβριο του 2022, 4,15 δισεκατομμύρια δολάρια εισήχθησαν τον Σεπτέμβριο του 2023.

Η εισαγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών και η εισαγωγή καταναλωτικών αγαθών είναι σημαντικές για εμάς. Ενώ τα επενδυτικά αγαθά αυξάνονται ελαφρά, υποδηλώνοντας επενδύσεις, η μείωση του μεριδίου των ενδιάμεσων αγαθών στις εισαγωγές υποδηλώνει μείωση της παραγωγικής ικανότητας της χώρας και προβλήματα στη βιομηχανική παραγωγή. Γιατί η Τουρκία εξαρτάται από την εισαγωγή ενδιάμεσων προϊόντων για να αναπτυχθεί και να παράγει. Η μείωση του μεριδίου των ενδιάμεσων προϊόντων δείχνει ότι η εγχώρια παραγωγή δεν είναι επαρκώς ανταγωνιστική και η παραγωγή αρχίζει να μειώνεται.

Όλα αυτά τα στοιχεία δείχνουν την ανισορροπία στο εξωτερικό εμπόριο της Τουρκίας και τα προβλήματα στην οικονομική της δομή. Είναι σαφές ότι η χώρα χρειάζεται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αύξηση των εξαγωγών και την τόνωση της εγχώριας ζήτησης. Η λήψη μέτρων όπως η αύξηση της ανταγωνιστικότητας, η προώθηση της εγχώριας παραγωγής και η στροφή σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας θα διορθώσουν την ανισορροπία στο εξωτερικό εμπόριο της Τουρκίας. Διαφορετικά, οι οικονομικές αβεβαιότητες και δυσκολίες θα συνεχιστούν.

Source link

Σχολιάστε