Rich Dad’s Prophecy, του Robert Kiyosaki – Κριτική

Αν μπορούσατε να ξέρετε το μέλλον, θα επενδύατε διαφορετικά;

Το Rich Dad’s Prophecy είναι το βιβλίο του Robert Kiyosaki που έχει υπότιτλο:

Γιατί το μεγαλύτερο χρηματιστηριακό κραχ στην ιστορία έρχεται ακόμα…

και πώς μπορείτε να προετοιμάσετε τον εαυτό σας και να επωφεληθείτε από αυτό!

Αυτό το βιβλίο γράφτηκε (με τη συν-συγγραφέα και συνεργάτη του Kiyosaki, Sharon Lechter, CPA) το 2002. Όλες οι προβλέψεις που γίνονται σε αυτό το βιβλίο είναι σε καλό δρόμο – αν όχι νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

Η κύρια «προφητεία» είναι ότι έρχεται ΜΕΓΑΛΗ χρηματιστηριακή αναταραχή το 2016. Αυτή είναι η χρονιά κατά την οποία εκτιμάται ότι 2.282.887 «baby boomers» κλείνουν τα 70 – και υποχρεούνται από ΝΟΜΟ να κάνουν υποχρεωτικές αναλήψεις από τους 401 (k) λογαριασμούς τους. Το 2017, ο αριθμός των ατόμων που κλείνουν τα 70 άλματα κατά 700.000 σε 2.928.818 και συνεχίζει να αυξάνεται κάθε χρόνο στη συνέχεια.

Τι σημαίνει αυτό? Από τη δημιουργία των συνταξιοδοτικών ταμείων προ φόρων, έχουν δοθεί κίνητρα στους Αμερικανούς να τοποθετούν/δαπανούν τις αποταμιεύσεις τους σε μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια. Οι αγορές ανεβαίνουν ΜΟΝΟ όταν περισσότεροι άνθρωποι αγοράζουν παρά πωλούν. Το 2016 είναι η χρονιά που μια αστρονομική φούσκα συνταξιούχων αναγκάζεται να κάνει αναλήψεις. Αυτό ορίζεται στο νόμο που δημιούργησε λογαριασμούς 401(k) ειδικά έτσι ώστε οι φόροι να είναι οφειλόμενοι και πληρωτέοι στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση ΟΧΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ από την ηλικία των 70 ετών.

Ο Kiyosaki αφηγείται την ιστορία της “Προφητείας του Πλούσιου Μπαμπά” βασισμένος στη θέσπιση του “ERISA” (The Employee Retirement Income Security Act of 1974.) Αυτό που προέβλεψε ο “πλούσιος μπαμπάς” του ήταν τα προβλήματα να περάσει ο έλεγχος της χρηματοδότησης συνταξιοδότησης σε άτομα. Αυτά τα προβλήματα περιλαμβάνουν:

1. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αποταμιεύουν τίποτα ή πολύ λιγότερο από αυτό που χρειάζεται για συνταξιοδότηση και ιατρικά έξοδα – τα οποία συνεχίζουν να αυξάνονται.

2. Όσοι δημιούργησαν 401 (k) λογαριασμούς αναγκάστηκαν να γίνουν «επενδυτές», μια δραστηριότητα που προηγουμένως προοριζόταν για πλούσιους (και μορφωμένους) κερδοσκόπους. Στην πορεία το χρηματιστήριο πλημμύρισε από κεφάλαια.

Αυτό ακριβώς συνέβη:

– Οι περισσότεροι άνθρωποι χωρίς εταιρικές συντάξεις – που αντικαταστάθηκαν από προαιρετικά προγράμματα 401 (k) – ξόδεψαν τα χρήματά τους σε υλικά αγαθά και εξοικονομούσαν ελάχιστα ή καθόλου (στην πραγματικότητα, συγκεντρώνοντας ποσά ρεκόρ καταναλωτικού χρέους.)

– Η μειοψηφία των εργαζομένων που δημιούργησαν επενδυτικούς λογαριασμούς (που εξακολουθούν να αριθμούν σε εκατομμύρια) διοχέτευσαν δισεκατομμύρια σε μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια. Η χρηματιστηριακή αγορά εκτινάχθηκε σε επίπεδα ρεκόρ με την εισροή μετρητών.

Σημείωση: δεν είναι τυχαίο ότι το πέρασμα του ERISA το 1974 είναι ο πάτος της αγοράς, μετά από μια κατάρρευση το 1973-1974 σε λιγότερο από 600 Dow Jones Industrial Average. Το 1974 ήταν επίσης το επίκεντρο μιας ύφεσης που επέφερε το «εμπάργκο πετρελαίου» της Μέσης Ανατολής και το «Σοκ του Νίξον» μετά την αφαίρεση του δολαρίου από τον κανόνα του χρυσού.

Όπως προέβλεψε ο πλούσιος μπαμπάς του Kiyosaki, “Πάντα να προσέχετε για αλλαγές στο νόμο. Κάθε φορά που αλλάζει ένας νόμος, αλλάζει το μέλλον.”

Όλο αυτό το υπόβαθρο θέτει τις βάσεις για το προβλεπόμενο κραχ το 2016. Με περισσότερους από 2 εκατομμύρια συνταξιούχους να αναγκάζονται να πουλήσουν μετοχές (και να πληρώσουν φόρους για τυχόν κέρδη), η αγορά ΠΡΕΠΕΙ να συρρικνωθεί – ή να εκραγεί!

Ο Kiyosaki έγραψε αυτό το βιβλίο που προβλέπει το επικείμενο κραχ το 2002. Αυτό είναι ΠΡΙΝ την οικονομική κατάρρευση του 2007-2008 (η οποία συνεχίζεται σήμερα.) Κατά τη διάρκεια αυτού του κραχ, η αγορά έχασε το 50% της αξίας της από το υψηλό των 14.000. (Από τότε έχει ανακτήσει το 85% στις 12.000.)

Οι Αμερικανοί συνεχίζουν να έχουν θλιβερά ποσοστά αποταμίευσης. Επιπλέον, η ανεργία ρεκόρ που προκλήθηκε από την τρέχουσα ύφεση ανάγκασε πολλούς που αποταμίευσαν και επένδυσαν να εξαντλήσουν τους συνταξιοδοτικούς τους λογαριασμούς. Ο αριθμός των νέων μισθωτών δεν θα αντισταθμίσει τον αριθμό των ατόμων που συνταξιοδοτούνται. Μετά από χρόνια ύφεσης, υπάρχουν στην πραγματικότητα λιγότεροι άνθρωποι που απασχολούνται, κερδίζουν λιγότερα και επενδύουν λιγότερα.

Συνδυάστε αυτά τα προβλήματα και έχετε μια αγορά σε μη αναστρέψιμη πτώση. Καθώς εκατομμύρια άλλοι εργαζόμενοι βλέπουν την αξία των επενδύσεών τους και των λογαριασμών συνταξιοδότησης τους να μειώνεται και θα αρχίσουν επίσης να πωλούν – προσπαθώντας να σώσουν την αξία που παραμένει ακόμα κι αν πρέπει να πληρώσουν πρόστιμα.

Η διαδικασία συνεχίζεται και η αγορά κατεβαίνει προς τα κάτω με επιταχυνόμενους ρυθμούς! Στην πορεία, οι συνταξιοδοτικοί λογαριασμοί ταμιευτηρίου και επενδύσεων εκατομμυρίων θα εξαλειφθούν.

Κατώτατη γραμμή: η πρόβλεψη μιας συντριβής του 2016 είναι πιθανότατα αισιόδοξη! Μπορεί να είναι εδώ νωρίτερα, καθώς οι συνταξιούχοι μπορούν να κάνουν ανάληψη κεφαλαίων νωρίτερα – θα καθυστερήσουν τις αναλήψεις μόνο μέχρι την ηλικία των 70 ετών, εάν δεν χρειάζονται τα μετρητά νωρίτερα!

Ο Kiyosaki εξισορροπεί τη φρικτή προφητεία με αισιόδοξες συμβουλές, συγκεκριμένα πώς να φτιάξεις την «οικονομική κιβωτό» σου. Γράφει, “Μερικές φορές οι μεγαλύτερες ευκαιρίες σας έρχονται στις μεγαλύτερες περιόδους κρίσης. Και για εκείνους που έχουν τοποθετηθεί καλά, δεν έχει να κάνει με την επιβίωση από την καταστροφή αλλά μάλλον την επίτευξη οικονομικής ανεξαρτησίας και πλούτου.”

Συνεχίζει, “Αλλά αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβόμαστε. Η προφητεία του πλούσιου μπαμπά αποκαλύπτει όχι μόνο τους καλύτερους τρόπους για να διαφυλάξουμε τον πλούτο, αλλά και πώς να ευημερήσουμε πραγματικά από τα επερχόμενα γεγονότα. Οι φόβοι, τα όνειρα και οι ενέργειες των baby boomers θα ελέγξουν το οικονομικό μας μέλλον . Θα πρέπει να σκεφτείτε να φτιάξετε τη δική σας προσωπική οικονομική κιβωτό για να επιπλέετε στα ταραγμένα νερά που έχετε μπροστά σας. Στο Rich Dad’s Prophecy, θα ανακαλύψετε πώς να προετοιμαστείτε για να ευημερήσετε από την επερχόμενη οικονομική καταστροφή. Είναι απαραίτητο να διαβάσετε για όσους θέλουν να διατηρήσουν και να αυξήσουν τον πλούτο τους τα επόμενα χρόνια».

Το Rich Dad’s Prophecy θα κάνει περισσότερα από το να σας εκπαιδεύσει για το προβλεπόμενο κραχ του χρηματιστηρίου. Θα μάθετε πώς να χτίζετε τη δική σας προσωπική «οικονομική κιβωτό» που θα σας διαβεβαιώσει ότι όχι μόνο θα επιβιώσετε από την καταιγίδα, αλλά θα επωφεληθείτε από την επερχόμενη αναταραχή. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το Rich Dad’s Prophecy – καθώς και άλλα βιβλία, πόρους και σεμινάρια του Kiyosaki – επισκεφθείτε τον ιστότοπο του Rich Dad στη διεύθυνση RichDad.com.

Σχολιάστε