İrfan Hüseyin Yıldız: Το εξωτερικό εμπόριο σέρνεται

Την περασμένη εβδομάδα, το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε προκαταρκτικά στοιχεία για το εξωτερικό εμπόριο για τον Οκτώβριο του 2023. Τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 7,4 τοις εκατό στα 22 δισ. 873 εκατ. δολάρια, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,3 τοις εκατό στα 29 δισ. 594 εκατ. δολάρια και το έλλειμμα εξωτερικού εμπορίου μειώθηκε κατά 15 τοις εκατό στα 6 δισ. 721 εκατ. δολάρια. δολάρια. Επιπλέον, η αύξηση του δείκτη ποσότητας εξαγωγών και η μείωση του δείκτη ποσότητας εισαγωγών τον Σεπτέμβριο μας δείχνουν και τη βελτίωση του εξωτερικού εμπορίου. Σε αυτή την περίπτωση, μπορούμε να θεωρήσουμε επαρκείς τις βελτιώσεις των μηνιαίων ελλειμμάτων εξωτερικού εμπορίου από τον Αύγουστο σε σχέση με τους ίδιους μήνες του προηγούμενου έτους;

Εξετάζοντας τους πρώτους 10 μήνες του 2023, το έλλειμμα εξωτερικού εμπορίου είναι 94 δισεκατομμύρια δολάρια και το έλλειμμα εξωτερικού εμπορίου για τους τελευταίους 12 μήνες είναι 112,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Αντίστοιχα, εκτιμώ ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών 12 μηνών μπορεί να μειωθεί στα 52,3 δισεκατομμύρια δολάρια από τον Οκτώβριο. Επιπλέον, ο δείκτης εξαγωγικού κλίματος του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης μειώθηκε κατά 0,5 μονάδες στις 48,5 τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Οι σωρευτικές καθαρές συναλλαγματικές πωλήσεις από το έτος έως την ημερομηνία υπολογίζονται σε περίπου 14,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι εξαγωγές των εξαγωγικών προϊόντων μας, των οποίων η διεθνής ανταγωνιστικότητα και ποιότητα είναι ήδη χαμηλή, επηρεάζεται αρνητικά από τον έλεγχο των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Εν ολίγοις, τόσο το έλλειμμα εξωτερικού εμπορίου της Τουρκίας όσο και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών εξακολουθούν να βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά.

ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ύφεσης ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ

Εξετάζοντας τα νούμερα των εισαγωγών του Οκτωβρίου, φαίνεται ότι οι εισαγωγές καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν με έντονο ρυθμό 78,2%. Σημαντικό μερίδιο σε αυτό είναι η εισαγωγή αυτοκινήτων. Οι εισαγωγές μηχανημάτων και ηλεκτρικών μηχανημάτων, που αποτελούν κορυφαίους δείκτες ιδιωτικών επενδύσεων, αυξήθηκαν πιο συγκρατημένα κατά 25,8% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, ενώ οι εισαγωγές ενδιάμεσων προϊόντων (πρώτων υλών) μειώθηκαν κατά 12,6%. Αυτό σημαίνει ότι με την επιβράδυνση των επενδύσεων, οι κατασκευαστές φαίνεται να έχουν μειώσει τις εισαγωγές ενδιάμεσων προϊόντων επειδή αντιμετωπίζουν προβλήματα πωλήσεων στην εγχώρια και ξένη αγορά. Αυτό μπορούμε να το δούμε και στην πτώση του μηνιαίου δείκτη βιομηχανικής παραγωγής τους τελευταίους τρεις μήνες, προσαρμοσμένο για εποχιακές και ημερολογιακές επιπτώσεις. Ο δείκτης PMI της μεταποίησης στην Τουρκία ήταν κάτω από το όριο τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Επιπλέον, μειώσεις παρατηρούνται σε όλους τους κλαδικούς δείκτες εμπιστοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της πραγματικής κλαδικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Η εξέλιξη αυτή επηρεάζεται φυσικά από την πτώση της πιστωτικής αγοράς και των παγκόσμιων αγορών.

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΙΣΟΛΟΓΙΟΥ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Τον Σεπτέμβριο, το συνολικό εσωτερικό και εξωτερικό χρέος του δημοσίου ξεπέρασε τα 6 τρισεκατομμύρια λίρες και το συνολικό ποσό του εξωτερικού χρέους της Τουρκίας, το οποίο πρέπει να πληρωθεί ή να ανανεωθεί εντός του έτους, ξεπέρασε τα 210 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτοί οι αριθμοί συνεχίζουν να αυξάνονται. Μεχμέτ Σίμσεκ σε Gaye Erkan, Καθιερώνουν εντατικές επαφές με ξένες χώρες σε μια μεγάλη προσπάθεια να χρηματοδοτήσουν το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και να αποπληρώσουν το εξωτερικό χρέος. Διότι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του εξωτερικού εμπορίου που εξηγήσαμε παραπάνω, η Τουρκία έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα ισοζυγίου πληρωμών. Καθώς ο υψηλός πληθωρισμός καθιστά την οικονομία νοσηρή, υπάρχει επίσης ο κίνδυνος χρεοκοπίας και άλλη μια υποτίμηση. Επιπλέον, η φιλοδοξία της κυβέρνησης να κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές για το VÚC βαθαίνει τα οικονομικά προβλήματα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΛΙΜΑΝΙ ΧΩΡΙΣ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ

Ενώ έχουν γίνει ορθολογικά, αν και ανεπαρκή, βήματα στο οικονομικό μέτωπο, απίστευτες εξελίξεις σημειώνονται στο δικαστικό σώμα σε σχέση με την εσωτερική πολιτική. το Συνταγματικό Δικαστήριο Can Atalay Το εκεί ποινικό δικαστήριο δεν εφάρμοσε την απόφαση που ελήφθη σε βάρος του και το Γ’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, αντί να συμμορφωθεί με την απόφαση αυτή, υπέβαλε ποινική μήνυση κατά των μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου που έλαβαν τέτοια απόφαση. Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο 53 του Συντάγματός μας, οι αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου είναι δεσμευτικές για όλα τα διοικητικά και δικαστικά όργανα.

Πρόεδρος της Ένωσης Τουρκικών Δικηγορικών Συλλόγων Erinç Sağkan, «Γίνεται αγώνας για ύπαρξη και ανυπαρξία νόμου και ανεξάρτητης δικαιοσύνης». αυτός είπε. επικεφαλής του CHP Özgür Özel, «Φαίνεται ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την άρση του συνταγματικού καθεστώτος και μια εξέγερση». αυτός είπε. Σε ανάλυση του Reuters για την απόφαση, η οποία προκάλεσε οργή στην εταιρεία, «Συνήχθη το συμπέρασμα ότι η υποβολή ποινικής μήνυσης από τον Άρειο Πάγο κατά των μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου έπληξε και την εμπιστοσύνη των επενδυτών».. Πραγματικά ζούμε περίεργες μέρες. Ένας νόμος που έβλαπτε το βασικότερο δικαίωμα, το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο και οι δικαστικές αποφάσεις που υποδηλώνουν την εγκατάλειψη της σύγχρονης συνταγματικής τάξης έγιναν κοινός τόπος. Σε μια τέτοια χώρα, με υψηλές συναλλαγματικές ισοτιμίες ή υψηλά επιτόκια, μπορεί να μπει βραχυπρόθεσμο ζεστό χρήμα, αλλά κανένα κεφάλαιο δεν μπορεί να εισέλθει για μακροπρόθεσμες επενδύσεις.

Source link

Σχολιάστε