HSBC Portföy: Η Fed δεν θα αυξήσει τα επιτόκια, η CBRT θα συνεχίσει να πουλά ξένο νόμισμα

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν αναμένεται να προβεί σε αλλαγές στα επιτόκια την Τετάρτη και στις 13 Δεκεμβρίου, αλλά οι προσδοκίες ότι το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ μπορεί να αυξήσει τον στόχο δανεισμού του για να χρηματοδοτήσει μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα σε πρόγραμμα δανεισμού που θα ανακοινωθεί την Τετάρτη θα αποτρέψει την απότομη πτώση του μακροπρόθεσμα. – επιτόκια προθεσμιακών ομολόγων.

Καθώς η χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού δεν επεκτάθηκε όπως αναμενόταν, η ουγγιά χρυσού υποχώρησε περίπου στα 1.992 δολάρια σήμερα το πρωί, ενώ το ζεύγος ευρώ/δολαρίου διαπραγματεύεται γύρω στο 1.0550. Ενώ το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 αυξήθηκε περίπου 0,6% σήμερα το πρωί προς το ίδιο αποτέλεσμα, η απόδοση του 10ετούς των ΗΠΑ αυξήθηκε σε περίπου 4,85%.

Οι υπολογισμοί μας δείχνουν ότι η κεντρική τράπεζα συνεχίζει να προμηθεύει ξένο νόμισμα στην αγορά. Υπολογίζουμε ότι τα καθαρά αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας, μείον τα swaps, μειώθηκαν κατά 0,3 δισεκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα που έληξε στις 20 Οκτωβρίου, παρά την άνοδο της τιμής της ουγγιάς χρυσού, υποχωρώντας στα -65,5 δισεκατομμύρια δολάρια και 1 δισεκατομμύριο δολάρια το πρώτο τετραήμερο του περασμένου εβδομάδα.

Η TurkStat θα δημοσιεύσει στοιχεία για τον πληθωρισμό Οκτωβρίου στις 10:00 την Παρασκευή. Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, η αγορά αναμένει ότι οι τιμές καταναλωτή θα έχουν αυξηθεί 4,0% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, με τον πληθωρισμό 12 μηνών να αυξάνεται στο 62,4% από 61,5%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ανάπτυξης του πρώτου τρίτου τριμήνου που αναφέρθηκαν την περασμένη εβδομάδα, η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε κατά 4,9%, πάνω από τις προσδοκίες της αγοράς για 4,5%. Αν και η οικονομική δραστηριότητα ενισχύθηκε σε σύγκριση με την ανάπτυξη 2,1% που καταγράφηκε το δεύτερο τρίμηνο, οι προσδοκίες της αγοράς και οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης της Fed υποδηλώνουν ότι η Fed θα διατηρήσει αμετάβλητο τον στόχο των επιτοκίων την 1η Νοεμβρίου στο 5,25-5, 50%. ζώνη.

Ενώ η ετήσια αλλαγή στον βασικό δείκτη PCE που αναφέρθηκε την Παρασκευή αναφέρθηκε ως 3,7% σύμφωνα με τις προσδοκίες της αγοράς, η ένδειξη του Αυγούστου αναθεωρήθηκε από 3,9% σε 3,8%. Από την άλλη πλευρά, ο αναμενόμενος ετήσιος πληθωρισμός των συμμετεχόντων στον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, ο οποίος αναμενόταν να παραμείνει στο 3,8%, αυξήθηκε στο 4,2%. Ο αναμενόμενος πληθωρισμός μεταξύ 5-10 ετών παρέμεινε όπως αναμενόταν στο 3,0%.

Αν και οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων των ΗΠΑ μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, οι ανησυχίες για τις υψηλές αποδόσεις των ομολόγων παραμένουν. Η Fed δεν αναμένεται να προχωρήσει στα επιτόκια την Τετάρτη και στις 13 Δεκεμβρίου, αλλά οι προσδοκίες ότι το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ μπορεί να αυξήσει τον στόχο δανεισμού του για να χρηματοδοτήσει μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα σε ένα πρόγραμμα δανεισμού που θα ανακοινωθεί την Τετάρτη, θα αποτρέψει μια απότομη πτώση του μακροχρόνιου επιτόκια προθεσμιακών ομολόγων.

Ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ μειώθηκε κατά 1 μονάδα βάσης την Παρασκευή και 8 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα για να κλείσει την εβδομάδα στο 4,83%, ο δείκτης δολαρίου (DXY) αυξήθηκε 0,4% την περασμένη εβδομάδα και ανήλθε στο 106,6 λόγω της αρνητικής αντίληψης του γεωπολιτικού κινδύνου. Από την άλλη πλευρά, η ουγγιά χρυσού έκλεισε την εβδομάδα γύρω στο 2006 την Παρασκευή, όταν ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα. Ο S&P 500 υποχώρησε 2,5% την περασμένη εβδομάδα εν μέσω γεωπολιτικών κινδύνων, μιας αποτυχίας των αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου να πείσουν τους παράγοντες της αγοράς και οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων των ΗΠΑ να παραμένουν υψηλές.

Καθώς η χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού δεν επεκτάθηκε όπως αναμενόταν, η ουγγιά χρυσού υποχώρησε περίπου στα 1.992 δολάρια σήμερα το πρωί, ενώ το ζεύγος ευρώ/δολαρίου διαπραγματεύεται γύρω στο 1.0550. Ενώ το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 αυξήθηκε περίπου 0,6% σήμερα το πρωί προς το ίδιο αποτέλεσμα, η απόδοση του 10ετούς των ΗΠΑ αυξήθηκε σε περίπου 4,85%.

Ενώ η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας αύξησε το εβδομαδιαίο επιτόκιο δημοπρασίας επαναγοράς κατά 5 μονάδες βάσης στο 35% την Πέμπτη, σύμφωνα με τις προσδοκίες της αγοράς, η δήλωση της MPC ανέφερε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων ενδέχεται να συνεχιστούν. Στη δήλωση, αξιολογούμε τη διατήρηση της δήλωσης «Εκτός από την αύξηση των επιτοκίων, το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να λαμβάνει αποφάσεις επιλεκτικής πιστωτικής και ποσοτικής αυστηροποίησης που θα στηρίξουν τη διαδικασία σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής», η οποία υποδηλώνει ότι ενδέχεται να συνεχιστούν οι αυξήσεις επιτοκίων τον Νοεμβριο. Πιστεύουμε ότι η εβδομαδιαία δημοπρασία repo μπορεί να αυξηθεί έως και 40% μέχρι το τέλος του έτους.

Από την άλλη πλευρά, η δήλωση ανέφερε: «Το Διοικητικό Συμβούλιο δεσμεύεται να καθορίσει τον αποπληθωρισμό σύμφωνα με τις εξελίξεις στη διοίκηση το 2024 με αποτέλεσμα τη νομισματική σύσφιξη.» Διαβάσαμε αυτή τη δήλωση επειδή η CBRT ενδέχεται να μην αλλάξει την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό 33%. για το τέλος του 2024 στην τελευταία έκθεση πληθωρισμού για φέτος, την οποία θα παρουσιάσει ο κυβερνήτης Gaye Erkan την Πέμπτη στις 10:30.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της BRSA, το συνολικό μέγεθος του προϊόντος KKM (υπολογισμένο με την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία) μειώθηκε κατά 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε 110,2 δισεκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα που έληξε στις 20 Οκτωβρίου. Η μείωση που καταγράφηκε από την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου έφτασε έτσι τα 17,3 δισ. δολάρια.

Οι υπολογισμοί μας δείχνουν ότι η κεντρική τράπεζα συνεχίζει να προμηθεύει ξένο νόμισμα στην αγορά. Υπολογίζουμε ότι τα καθαρά αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας, μείον τα swaps, μειώθηκαν κατά 0,3 δισεκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα που έληξε στις 20 Οκτωβρίου, παρά την άνοδο της τιμής της ουγγιάς χρυσού, υποχωρώντας στα -65,5 δισεκατομμύρια δολάρια και 1 δισεκατομμύριο δολάρια το πρώτο τετραήμερο του περασμένου εβδομάδα. Ενώ η πολύ περιορισμένη και σταδιακή υποτίμηση του TL συνεχίστηκε, το USD/TL κέρδισε 0,7% την περασμένη εβδομάδα για να κλείσει την εβδομάδα γύρω στις 28,19. Το δολάριο διαπραγματεύεται γύρω στις 28,25 στη διατραπεζική αγορά σήμερα το πρωί.

Η TurkStat θα δημοσιεύσει στοιχεία για τον πληθωρισμό Οκτωβρίου στις 10:00 την Παρασκευή. Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, η αγορά αναμένει ότι οι τιμές καταναλωτή θα έχουν αυξηθεί 4,0% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, με τον πληθωρισμό 12 μηνών να αυξάνεται στο 62,4% από 61,5%.

Συγγραφέας: επικεφαλής οικονομολόγος İbrahim Aksoy

Source link

Σχολιάστε