Heirloom-Quality Jewelry (Μέρος 1)

Τι κάνει ένα κόσμημα άξιο να αποκαλείται «ποιότητα κειμήλιο» και τι σημαίνει ο όρος; Με απλά λόγια, το κόσμημα κειμήλιο αναγνωρίζεται ως κόσμημα που περνάει από γενιά σε γενιά, όπου ως ένα κομμάτι «ποιότητας κειμήλιο» μπορεί να μεταβιβαστεί ή να μην περάσει, αλλά παρουσιάζει πολλές βασικές ιδιότητες που πρέπει να περιμένει κανείς από το κόσμημα που προορίζεται να αντέξει πολλά χρόνια φορούν. Ένα κομμάτι ποιότητας κειμήλιο περιγράφεται καλύτερα ως κοσμήματα υψηλής ποιότητας που παρουσιάζουν ποιοτικά υλικά, ακριβή δεξιοτεχνία και στιβαρή κατασκευή. Τα πιο πολύτιμα κοσμήματα κειμηλίων παρουσιάζουν επίσης μοναδικό σχεδιασμό, ιδιαίτερη μεταχείριση και συναισθηματική αξία. Αυτό το άρθρο δύο μερών θα βοηθήσει τους αναγνώστες να διακρίνουν ανάμεσα σε πολύτιμα κομμάτια που προορίζονται να φυλάσσονται για μια ζωή και κομμάτια που είναι λιγότερο πολύτιμα.

Ποιοτικά Υλικά

Το πιο προφανές χαρακτηριστικό των κοσμημάτων ποιότητας κειμηλίων είναι ότι είναι κατασκευασμένα με ποιοτικά υλικά. Τέτοια υλικά μπορεί να περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται σε χρυσό υψηλού καρατίου, λεπτό και ασήμι, πλατίνα, πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους και οργανικούς πολύτιμους λίθους.

Τα πολύτιμα μέταλλα χρυσός, ασήμι και πλατίνα, εκτιμώνται για τη σπανιότητα και την ομορφιά τους. Αν και είναι ελατά, αυτά τα μέταλλα είναι αξιοσημείωτα ανθεκτικά στη διάβρωση, γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα επιθυμητά για την κατασκευή κοσμημάτων.

Ο καθαρός χρυσός μετριέται ως 24 καρατίων και γενικά θεωρείται πολύ μαλακός για να φορεθεί ως κόσμημα, επομένως είναι συνήθως κράμα με άλλα μέταλλα όπως ο χαλκός, το ασήμι και το τιτάνιο για την ενίσχυση του. Το αποτέλεσμα είναι χρυσός διαφορετικών καρατίων και αποχρώσεων, και γενικά όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε χρυσό τόσο πιο πολύτιμο θεωρείται το κομμάτι. Στις ΗΠΑ κυριαρχεί ο χρυσός 14 καρατίων. Στην Ευρώπη, τα 18 καράτια είναι πιο συνηθισμένα και σε μέρη της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, ο χρυσός 22 ή 24 καρατίων είναι το πρότυπο. Σε κοσμήματα υψηλής ποιότητας, το περιεχόμενο σε καράτια είναι συνήθως σφραγισμένο στο κομμάτι.

Το ασήμι είναι το πιο άφθονο από όλα τα πολύτιμα μέταλλα και όταν του δίνεται υψηλή στίλβωση, οι ανακλαστικές του ιδιότητες είναι ασυναγώνιστες. Ήταν ίσως το πιο περιζήτητο πολύτιμο μέταλλο ανά τους αιώνες, πιθανότατα λόγω της αντοχής του σε συνδυασμό με την ομορφιά του. Ένα από τα μυστικά του ασημί είναι ότι κολακεύει εύκολα όλους τους τόνους δέρματος. Αν και είναι πιο ανθεκτικό από τον καθαρό χρυσό, όπως ο χρυσός, το καθαρό ασήμι από μόνο του είναι πολύ μαλακό για να φορεθεί ως κόσμημα. Το ασήμι στερλίνα είναι ένα κράμα από 92,5 τοις εκατό ασήμι και 7,5 τοις εκατό χαλκό. Αυτός ο συνδυασμός ενισχύει το ασήμι ενώ διατηρεί τις ιδιότητες του πολύτιμου μετάλλου του.

Η δημοτικότητα της πλατίνας ως κοσμήματα υψηλής ποιότητας ξεκίνησε πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια στους πολιτισμούς των Ινδιάνων της Νότιας Αμερικής και όπως το ασήμι, εκτιμάται για το εξαιρετικά ανακλαστικό χρώμα του. Ένα άλλο καθοριστικό χαρακτηριστικό της πλατίνας είναι η αντοχή της, η οποία είναι αξεπέραστη από οποιοδήποτε από τα άλλα πολύτιμα μέταλλα. Ακόμη και τα πιο ευαίσθητα στυλ που έχουν διαμορφωθεί με πλατίνα διατηρούν μόνιμα το σχήμα τους. Αυτό επιτρέπει στους καλλιτέχνες κοσμημάτων εκτεταμένη δημιουργική ελευθερία όταν σχηματίζουν περίπλοκα κομμάτια. Τα περισσότερα κοσμήματα από πλατίνα κατασκευάζονται με τουλάχιστον 85 τοις εκατό καθαρή πλατίνα. Το παλλάδιο, το ρουθήνιο και το ιρίδιο, τα οποία είναι επίσης μέλη της οικογένειας της πλατίνας, είναι συχνά κράματα με πλατίνα για να ενισχύσουν τη λάμψη και την αντοχή της.

Εκτός από το μέταλλο, τα κοσμήματα ποιότητας κειμηλίων μπορούν να διαθέτουν μια ποικιλία από επιδέξια στημένες πέτρες και οργανικά υλικά. Αυτά τα υλικά μπορεί να κυμαίνονται από τα πολύ ακριβά και σπάνια έως τα ημιπολύτιμα και λαχταριστά χρωματισμένα. Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι πόσο καλά ενσωματώνονται αυτά τα υλικά στο συνολικό σχέδιο και πόσο ασφαλώς τοποθετούνται στο κομμάτι. Ακριβώς επειδή ένα διαμάντι 5 καρατίων χτυπιέται σε ένα χρυσό δαχτυλίδι 18 καρατίων δεν σημαίνει ότι πληροί τις προϋποθέσεις ως ποιότητας κειμήλιο.

Ακριβά πετράδια όπως διαμάντια, σμαράγδια, ρουμπίνια και ζαφείρια αντιπροσωπεύουν πολύτιμους λίθους. Αν και τα διαμάντια απολαμβάνουν άμεση αναγνώριση ως σπάνια και πολύτιμα, τα ζαφείρια είναι θεωρητικά τέσσερις φορές πιο σπάνια από τα διαμάντια. Τα ζαφείρια είναι πολύ ανθεκτικά, δεύτερα μετά τα διαμάντια σε σκληρότητα και μερικές φορές έρχονται σε πιο σπάνια χρώματα από το μπλε, που ονομάζονται “φανταστικά” ή “χρώματα πάρτι”. Τα σμαράγδια είναι πολύτιμοι από τους αρχαίους Ίνκας και τους Αζτέκους, τα σμαράγδια είναι ο πολυτιμότερος πολύτιμος λίθος στον κόσμο – κατά βάρος Τα κολομβιανά σμαράγδια είναι από τα πιο όμορφα στον κόσμο, βραβευμένα για το αδιάλυτο παρθένο πράσινο τους. Η απίστευτα βαθυκόκκινη λάμψη είναι η υπογραφή του πανέμορφου ρουμπινιού με το πιο λεπτό και σπάνιο να αναφέρεται ως “αίμα περιστεριών” λόγω του αξεπέραστου έντονου κόκκινου χρώματος τους.

Οι ημιπολύτιμοι λίθοι είναι εξ ορισμού πιο άφθονοι από τους συγγενείς τους στην υψηλότερη τιμή και εκτιμώνται κυρίως για την ομορφιά τους. Παραδείγματα ημιπολύτιμων λίθων περιλαμβάνουν το τιρκουάζ, τον αμέθυστο, την αιματολιθιά, το κυβικό ζιρκόνιο, τον γρανάτη, τον όνυχα και το οπάλιο. Αν και το κοράλλι και το μαργαριτάρι δεν είναι τεχνικά πέτρες, θεωρούνται επίσης ημιπολύτιμοι.

Άλλα υλικά που θεωρούνται ημιπολύτιμα περιλαμβάνουν το κεχριμπάρι, το ελεφαντόδοντο, τα απολιθώματα και τα εξωτικά ξύλα. Αυτά τα υλικά αναφέρονται συχνά ως «βιολογικοί πολύτιμοι λίθοι» και παρουσιάζουν μια μοναδική και ασυνήθιστη επεξεργασία για τα κοσμήματα που διακρίνονται. Το κεχριμπάρι είναι απολιθωμένος χυμός πεύκου, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου προέρχεται από τις χώρες της Βαλτικής της ανατολικής Ευρώπης και την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Το ελεφαντόδοντο μπορεί να προέρχεται από μια ποικιλία ζώων, συμπεριλαμβανομένων των προϊστορικών μαμούθ, αλλά για αιώνες το ελεφαντόδοντο ήταν το πιο πολύτιμο. Σε μια προσπάθεια διατήρησης ειδών που αποδεκατίστηκαν από το εμπόριο ελεφαντόδοντου, θεσπίστηκαν διεθνείς απαγορεύσεις για το ελεφαντόδοντο, καθιστώντας ποινικό αδίκημα τη σφαγή ενός ζώου απλώς και μόνο για τους χαυλιόδοντες του. Φυσικά, υπάρχουν ακόμα κρύπτες ελεφαντόδοντου που έχουν ληφθεί πριν από την έναρξη των παγκόσμιων απαγορεύσεων, αυτό αναφέρεται ως “ελεφαντόδοντο πριν από την απαγόρευση” και ενώ η χρήση του είναι νόμιμη, πολλοί σχολαστικοί κοσμηματοπώλες επιλέγουν να χρησιμοποιούν εναλλακτικές λύσεις από ελεφαντόδοντο. Μια τέτοια εναλλακτική είναι ο σκληρός καρπός του Ivory Nut Palm, ο οποίος έχει μια αξιοσημείωτη ομοιότητα με το ελεφαντόδοντο θηλαστικών.

Στο δεύτερο μέρος αυτού του άρθρου θα εξετάσουμε τη σημασία της κορυφαίας δεξιοτεχνίας, της συναισθηματικής αξίας και της κατάλληλης φροντίδας για ένα πολύτιμο κομμάτι.

Σχολιάστε