10 ενδιαφέροντα γεγονότα για την πλατίνα

Η συντριπτική πλειοψηφία της παραγωγής πλατίνας στον κόσμο προέρχεται από τη Νότια Αφρική και τη Ρωσία.

Η πλατίνα είναι ασημί-λευκή – κάποτε ήταν γνωστή ως “λευκός χρυσός” – και έχει μια σειρά από χρήσιμες ιδιότητες, γεγονός που εξηγεί την εφαρμογή της σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών.

Είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στην αμαύρωση και τη διάβρωση (που το κάνει γνωστό ως “ευγενές μέταλλο”) και είναι πολύ μαλακό και εύπλαστο, καθιστώντας το εύκολο να διαμορφωθεί.

Είναι επίσης όλκιμο, καθιστώντας το εύκολο να τεντωθεί σε σύρμα και δεν αντιδρά, πράγμα που σημαίνει ότι δεν οξειδώνεται και δεν επηρεάζεται από κοινά οξέα.

Η πλατίνα είναι ένα από τα μέταλλα μετάπτωσης, μια ομάδα που περιλαμβάνει χρυσό, ασήμι, χαλκό και τιτάνιο – και τα περισσότερα από τα στοιχεία στη μέση του περιοδικού πίνακα.

Η ατομική δομή αυτών των μετάλλων σημαίνει ότι μπορούν να συνδεθούν εύκολα με άλλα στοιχεία. Η πλατίνα είναι ευρέως γνωστή για τη χρήση της στην κατασκευή κοσμημάτων, αλλά οι κύριες εφαρμογές της εξαπλώνονται σε καταλυτικούς μετατροπείς, ηλεκτρικές επαφές, βηματοδότες, φάρμακα και μαγνήτες.

Εδώ είναι 10 ενδιαφέροντα γεγονότα που ίσως δεν γνωρίζετε για την πλατίνα.

1. Περίπου το 50 τοις εκατό των ασθενών με θεραπεία καρκίνου χρησιμοποιούν επί του παρόντος φάρμακα που περιέχουν πλατίνα και ορισμένα από αυτά τα φάρμακα, όπως η σισπλατίνη, χρησιμοποιούνται επίσης για τη θεραπεία όγκων και καρκίνου σε ζώα. Η πλατίνα θεωρείται βιολογικά συμβατό μέταλλο επειδή είναι μη τοξικό και σταθερό, επομένως δεν αντιδρά ούτε επηρεάζει αρνητικά τους ιστούς του σώματος. Πρόσφατη έρευνα έδειξε επίσης ότι η πλατίνα αναστέλλει την ανάπτυξη ορισμένων καρκινικών κυττάρων.

2. Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, η παραγωγή πλατίνας δεν είναι πιθανό να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια. Η πλειοψηφία (περίπου το 80 τοις εκατό) της πλατίνας εξορύσσεται στη Νότια Αφρική. Περίπου το 10 τοις εκατό εξορύσσεται στη Ρωσία και το υπόλοιπο βρίσκεται στη Βόρεια και Νότια Αμερική. Επειδή η πλατίνα και άλλα μέταλλα της Ομάδας Πλατίνας (PGM) συνήθως δεν βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες, είναι συχνά υποπροϊόντα από την εξόρυξη άλλων μετάλλων. Οι παραγωγοί της Νότιας Αφρικής έχουν ήδη ανακτήσει πλατίνα που βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια της γης. Σήμερα, οι παραγωγοί πρέπει να σκάψουν μακριά στο φλοιό της γης για το μέταλλο. Η βαθύτερη εξόρυξη μεταφράζεται σε υψηλότερο κόστος παραγωγής και λιγότερη συνολική παραγωγή του εμπορεύματος.

3. Σχεδόν το ήμισυ της πλατίνας που εξορύσσεται χρησιμοποιείται σε καταλυτικούς μετατροπείς, το τμήμα του αυτοκινήτου που μειώνει τα τοξικά αέρια σε λιγότερο τοξικές εκπομπές. Η πλατίνα και άλλα μέταλλα πλατίνας μπορούν να αντέξουν τις υψηλές θερμοκρασίες που απαιτούνται για τις αντιδράσεις οξείδωσης που μειώνουν τις εκπομπές.

4. Ένα κυλινδρικό κομμάτι πλατίνας και κράματος πλατίνας χρησιμοποιείται ως το διεθνές πρότυπο για τη μέτρηση ενός κιλού. Στη δεκαετία του 1880, περίπου 40 από αυτούς τους κυλίνδρους, που ζυγίζουν περίπου 2,2 λίβρες. ή 1 κιλό, διανεμήθηκαν σε όλο τον κόσμο.

5. Τα μέταλλα της ομάδας πλατίνας ή PGM είναι μερικά από τα πιο σπάνια μέταλλα που υπάρχουν στη γη. Υπάρχουν δύο υποομάδες PGM: Palladium Group-Platinum Group Elements (PPGEs) και Iridium Group-Platinum Group Elements (IPGEs). Η πρώτη ομάδα αποτελείται από πλατίνα, παλλάδιο και ρόδιο. Το δεύτερο αποτελείται από ιρίδιο, όσμιο και ρουθήνιο. Δεν αμαυρώνουν τα PGM και είναι εξαιρετικά ανθεκτικά στη θερμότητα και τη χημική προσβολή. Είναι όλοι εξαιρετικοί αγωγοί του ηλεκτρισμού.

6. Αντικείμενα που χρονολογούνται γύρω στο 700 π.Χ. περιείχαν πλατίνα. Άλλα PGM δεν μπήκαν στη σκηνή μέχρι τον δέκατο ένατο αιώνα. Η εύπλαστη πλατίνα, που λαμβάνεται μόνο μετά τον καθαρισμό σε ουσιαστικά καθαρό μέταλλο, παρήχθη για πρώτη φορά από τον Γάλλο φυσικό PF Chabaneau το 1789. κατασκευάστηκε σε ένα δισκοπότηρο που παρουσιάστηκε στον Πάπα Πίο ΣΤ’. Η ανακάλυψη του παλλαδίου αξιώθηκε το 1802 από τον Άγγλο χημικό William Wollaston, ο οποίος το ονόμασε για τον αστεροειδή Παλλάς. Ο Wollaston στη συνέχεια ισχυρίστηκε την ανακάλυψη ενός άλλου στοιχείου που υπάρχει στο μετάλλευμα πλατίνας: το ρόδιο. Οι ανακαλύψεις του ιριδίου (που πήρε το όνομά του από την Ίριδα, θεά του ουράνιου τόξου, λόγω του διαφοροποιημένου χρώματος των αλάτων του) και του οσμίου (από την ελληνική λέξη για «οσμή», λόγω της οσμής που μοιάζει με χλώριο του πτητικού οξειδίου του) διεκδικήθηκαν από τους Άγγλους χημικός Smithson Tennant το 1803.

7. Το Λονδίνο είναι το κέντρο για τις συναλλαγές πλατίνας, αλλά η φυσική παράδοση τείνει να πραγματοποιείται στη Ζυρίχη της Ελβετίας. Το τμήμα NYMEX του CME προσφέρει συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σε πλατίνα. Κάθε συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης αντιπροσωπεύει 50 ουγγιές του μετάλλου. Η τιμή της πλατίνας τείνει να αυξάνεται και να πέφτει με τις παγκόσμιες βιομηχανικές συνθήκες. Η τιμή της πλατίνας κορυφώθηκε το 2008 στα 2.300 δολάρια ανά ουγγιά λίγο πριν την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.

8. Σε αντίθεση με τον χρυσό και το ασήμι, τα οποία θα μπορούσαν εύκολα να απομονωθούν σε μια σχετικά καθαρή κατάσταση με απλή διύλιση με φωτιά, τα μέταλλα της πλατίνας απαιτούν πολύπλοκη υδατική χημική επεξεργασία για την απομόνωση και την αναγνώρισή τους. Επειδή αυτές οι τεχνικές δεν ήταν διαθέσιμες μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα, η αναγνώριση και η απομόνωση της ομάδας της πλατίνας υστερούσε χιλιάδες χρόνια πίσω από το ασήμι και τον χρυσό. Επιπλέον, τα υψηλά σημεία τήξης αυτών των μετάλλων περιόρισαν τις εφαρμογές τους έως ότου οι ερευνητές επινόησαν μεθόδους για την ενοποίηση και την επεξεργασία της πλατίνας σε χρήσιμες μορφές.

9. Η μετατροπή της πλατίνας σε εκλεκτά κοσμήματα ξεκίνησε περίπου το 1900, αλλά, ενώ αυτή η εφαρμογή παραμένει σημαντική ακόμη και σήμερα, σύντομα επισκιάστηκε από βιομηχανικές χρήσεις. Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, η επέκταση των τεχνικών μοριακής μετατροπής στη διύλιση του πετρελαίου δημιούργησε μεγάλη ζήτηση για τις καταλυτικές ιδιότητες των μετάλλων της πλατίνας. Αυτή η ζήτηση αυξήθηκε ακόμη περισσότερο τη δεκαετία του 1970, όταν τα πρότυπα εκπομπών αυτοκινήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οδήγησαν στη χρήση μετάλλων πλατίνας στην καταλυτική μετατροπή των καυσαερίων.

10. Η εξόρυξη πλατίνας είναι έντασης κεφαλαίου και εργασίας. Μπορεί να χρειαστούν έως και 6 μήνες και 7 έως 12 τόνοι μεταλλεύματος για να παραχθεί μια ουγγιά troy (31,135 g) καθαρής πλατίνας. Το πρώτο βήμα σε αυτή τη διαδικασία είναι η σύνθλιψη του μεταλλεύματος που περιέχει πλατίνα και η βύθισή του σε αντιδραστήριο που περιέχει νερό – μια διαδικασία γνωστή ως «αφρόπλευση». Κατά τη διάρκεια της επίπλευσης, ο αέρας αντλείται μέσω του πολτού μεταλλεύματος-νερού. Τα σωματίδια πλατίνας προσκολλώνται χημικά στο οξυγόνο και ανεβαίνουν στην επιφάνεια σε έναν αφρό που αφαιρείται για περαιτέρω εξευγενισμό. Αφού στεγνώσει, η συμπυκνωμένη σκόνη εξακολουθεί να περιέχει λιγότερο από 1% πλατίνα. Στη συνέχεια θερμαίνεται σε πάνω από 2732 F° (1500 C°) σε ηλεκτρικούς κλιβάνους και ο αέρας διοχετεύεται ξανά, αφαιρώντας ακαθαρσίες σιδήρου και θείου. Χρησιμοποιούνται ηλεκτρολυτικές και χημικές τεχνικές για την εξαγωγή νικελίου, χαλκού και κοβαλτίου, με αποτέλεσμα ένα συμπύκνωμα 15-20% PGM. Το Aqua regia (ένα μείγμα νιτρικού οξέος και υδροχλωρικού οξέος) χρησιμοποιείται για τη διάλυση μετάλλου πλατίνας από το συμπύκνωμα ορυκτών δημιουργώντας χλώριο που προσκολλάται στην πλατίνα για να σχηματίσει χλωροπλατινικό οξύ. Στο τελικό στάδιο, το χλωριούχο αμμώνιο χρησιμοποιείται για τη μετατροπή του χλωροπλατινικού οξέος σε εξαγωνικό χλωρολευκοχρυσικό αμμώνιο, το οποίο μπορεί να καεί για να σχηματίσει καθαρό μέταλλο πλατίνας.

Τα καλά νέα είναι ότι δεν παράγεται όλη η πλατίνα από πρωτογενείς πηγές σε αυτή τη μακρά και δαπανηρή διαδικασία. Σύμφωνα με τις στατιστικές του Γεωλογικού Ινστιτούτου των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS), περίπου το 30% των 8,53 εκατομμυρίων ουγγιών πλατίνας που παράγονται παγκοσμίως κάθε χρόνο προέρχονται από ανακυκλωμένες πηγές. Η ανακύκλωση πλατίνας βοηθά στην προώθηση και προστασία της μελλοντικής χρήσης ενός πολύτιμου φυσικού πόρου.

Η πλατίνα μπορεί να λειανθεί από τις πιο διαφορετικές πηγές:

-ράβδοι και πλινθώματα

-νιφάδες και δημητριακά

– σφουγγάρια και σκόνη

-σύρμα και γάζες-χωνευτήρια

-σύρμα εργαστηρίου και θερμοστοιχείου

-ιατρικός εξοπλισμός

-Λύσεις aqua regia.

Οι όροι διύλισης πλατίνας προσαρμόζονται με βάση τον τύπο και την ποσότητα του σκραπ πλατίνας που διαθέτετε και την υπηρεσία που χρειάζεστε.

Σχολιάστε