Χρυσός: Μια διαχρονική επενδυτική επιλογή

Παραδοσιακά θεωρείται σημάδι υπεροχής, ομορφιάς και ειρήνης, ο χρυσός έχει τεράστια θρησκευτική αξία ειδικά στον ινδικό πολιτισμό και υποδηλώνει μεγάλο ιερό νόημα. Οι Ινδοί, ειδικότερα, πιστεύουν ότι η αγορά χρυσού θα τους έφερνε καλή τύχη.

Ωστόσο, με τους καιρούς που αλλάζουν, η σημασία και η αξία του μετάλλου έχει υποστεί αξιοσημείωτες αλλαγές. Η αντίληψη των ανθρώπων για το πολύτιμο κίτρινο μέταλλο έχει πάρει πολύ διαφορετική διάσταση. Τώρα, ο χρυσός θεωρείται μια έξυπνη επενδυτική επιλογή.

Ως επενδυτική επιλογή, έχει κερδίσει αξιοσημείωτη αποδοχή σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια. Ως αποτέλεσμα, έχει γίνει η πιο δημοφιλής επενδυτική επιλογή μεταξύ όλων των μετάλλων. Ενώ η φυσική αγορά χρυσού εξακολουθεί να είναι η πιο δημοφιλής μορφή επένδυσης σε χρυσό, οι επενδύσεις που γίνονται σε αμοιβαία κεφάλαια που διαπραγματεύονται σε χρηματιστήριο χρυσού επίσης αυξάνονται.

Υπάρχει μια σειρά επενδυτικών οχημάτων για χρυσός όπως ράβδοι, νομίσματα, προϊόντα που διαπραγματεύονται σε χρηματιστήρια, πιστοποιητικά, λογαριασμοί κ.λπ. Ο πιο παραδοσιακός τρόπος επένδυσης σε χρυσό είναι η αγορά ράβδων χρυσού σε χρυσό. Τα χρυσά νομίσματα είναι επίσης ένας κοινός τρόπος κατοχής χρυσού. Ομοίως, άλλα οχήματα είναι εξίσου κοινές επενδυτικές επιλογές που επιλέγουν οι άνθρωποι.

Σήμερα, οι επενδυτές έχουν πολλές επιλογές στη διάθεσή τους. Όσοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν χρυσό σε φυσική μορφή, τον αγοράζουν από κοσμηματοπωλεία, τράπεζες ή συσσωρεύουν το μέταλλο μέσω μηνιαίων προγραμμάτων που προσφέρουν οι κοσμηματοπώλες. Όσοι θέλουν να συσσωρεύσουν χάρτινο χρυσό, επιλέγουν αμοιβαία κεφάλαια διαπραγμάτευσης σε χρηματιστήριο (ETF) που είναι αφιερωμένα στον χρυσό ή αμοιβαία κεφάλαια αποταμίευσης χρυσού ανοιχτού τύπου.

Ενώ πολλοί επενδυτές επιδιώκουν να αγοράσουν φυσικό χρυσό από τοπικά κοσμηματοπωλεία, οι ειδικοί είναι της άποψης ότι αυτός ίσως να μην είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος επένδυσης σε χρυσό. Υπάρχουν πιθανότητες οι κοσμηματοπώλες να επιβαρύνουν τις τιμές της αγοράς. Εκτός από αυτά, υπάρχουν ζητήματα όπως η καθαρότητα και η αποθήκευση/ασφάλεια. Πολλοί ειδικοί συνιστούν τη συσσώρευση χρυσού σε ηλεκτρονική μορφή, γνωστή και ως e-gold.

Αυτό σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να αγοράσει χρυσό μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων. Τα αμοιβαία κεφάλαια είναι καλά ρυθμισμένα και δεν υπάρχουν θέματα καθαρότητας και αποθήκευσης. Εάν ένας επενδυτής έχει λογαριασμό διαμεσολάβησης και κατάθεσης, μπορεί να αγοράσει μονάδες χρυσού μέσω της διαδρομής ETF. Εάν δεν έχει λογαριασμό demat, η επένδυση μέσω ενός ταμείου αποταμίευσης χρυσού που προσφέρεται από τα περισσότερα ταμεία θα ήταν ένα καλό βήμα.

Η πραγματική αξία του πολύτιμου κίτρινου μετάλλου είναι αναπόφευκτη λόγω του ότι είναι ένας από τους ασφαλέστερους διαθέσιμους επενδυτικούς δρόμους. Στην πραγματικότητα, ακόμα κι αν η χειρότερη κρίση πλήξει μια οικογένεια, ο χρυσός που κατέχει θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε στον κόσμο.

Παρά τις σπειροειδείς τιμές, το πολύτιμο κίτρινο μέταλλο δεν έχει χάσει τη λάμψη του και ως εκ τούτου αρκετοί χρηματοοικονομικοί σχεδιαστές πιστεύουν ότι η επένδυση σε χρυσό (φυσικός ή ηλεκτρονικός χρυσός) είναι μια έξυπνη απόφαση που πρέπει να ληφθεί από ένα άτομο και ότι πρέπει να αποτελεί μέρος κάθε επένδυσης χαρτοφυλάκιο. Ενώ το πρώτο προσφέρει μεγαλύτερη ψυχολογική ικανοποίηση στον επενδυτή, το δεύτερο παρέχει καλύτερες αποδόσεις και είναι πιο φορολογικά αποδοτικό. Ωστόσο, και οι δύο επιλογές έχουν λίγο πολύ τους ίδιους κινδύνους και ανταμοιβές.

Σχολιάστε