Χρυσός και μη ρεαλιστικές προσδοκίες – Ο χρυσός δεν είναι επένδυση

Ο χρυσός έχει χαρακτηριστεί ως ΑΣΦΑΛΙΣΗένα φράχτης ενάντια στον πληθωρισμό/κοινωνική αναταραχή/αστάθεια ή, πιο απλά, απλώς α εμπόρευμα. Αλλά αντιμετωπίζεται τις περισσότερες φορές, από τους περισσότερους ανθρώπους, ως ένα επένδυση.

Αυτό ισχύει ακόμη και από εκείνους που είναι πιο αρνητικοί στη στάση τους απέναντι στον χρυσό. «Οι μετοχές είναι καλύτερη επένδυση». Στις περισσότερες περιπτώσεις, η λογική που χρησιμοποιείται και τα αποτελέσματα απόδοσης δικαιολογούν τη δήλωση. Αλλά η υπόθεση είναι λάθος. Ο χρυσός δεν είναι επένδυση.

Όταν ο χρυσός αναλύεται ως επένδυση, συγκρίνεται με κάθε είδους άλλες επενδύσεις. Και τότε οι τεχνικοί αρχίζουν να ψάχνουν για συσχετισμούς. Κάποιοι λένε ότι μια «επένδυση» σε χρυσό συσχετίζεται αντιστρόφως με τις μετοχές. Αλλά υπήρξαν χρονικές περίοδοι που τόσο οι μετοχές όσο και ο χρυσός ανέβηκαν ή υποχώρησαν ταυτόχρονα.

Ένα από τα κοινά «αρνητικά» χαρακτηριστικά του χρυσού είναι ότι δεν πληρώνει μερίσματα. Αυτό αναφέρεται συχνά από οικονομικούς συμβούλους και επενδυτές ως λόγο για να μην κατέχετε χρυσό. Αλλά στη συνέχεια…

Οι μετοχές ανάπτυξης δεν αποδίδουν μερίσματα. Πότε ήταν η τελευταία φορά που ο μεσίτης σας σάς συμβούλεψε να μείνετε μακριά από οποιαδήποτε μετοχή επειδή δεν πλήρωνε μέρισμα. Το μέρισμα ΔΕΝ είναι επιπλέον εισόδημα. Είναι μια κλασματική ρευστοποίηση και πληρωμή ενός μέρους της αξίας της μετοχής σας με βάση τη συγκεκριμένη τιμή εκείνη τη στιγμή. Στη συνέχεια, η τιμή της μετοχής σας προσαρμόζεται προς τα κάτω με το ακριβές ποσό του μερίσματος σας. Εάν χρειάζεστε εισόδημα, μπορείτε να πουλάτε μέρος του χρυσού σας περιοδικά ή τις μετοχές σας. Και στις δύο περιπτώσεις, η διαδικασία ονομάζεται «συστηματικές αναλήψεις».

Η (α)λογική συνεχίζεται… «Αφού ο χρυσός δεν δίνει τόκους ή μερίσματα, παλεύει να ανταγωνιστεί άλλες επενδύσεις που δίνουν». Ουσιαστικά, τα υψηλότερα επιτόκια οδηγούν σε χαμηλότερες τιμές του χρυσού. Και αντίστροφα, τα χαμηλότερα επιτόκια συσχετίζονται με τις υψηλότερες τιμές του χρυσού.

Η παραπάνω δήλωση, ή κάποια παραλλαγή της, εμφανίζεται καθημερινά (σχεδόν) στον οικονομικό τύπο. Αυτό περιλαμβάνει αξιόπιστες εκδόσεις όπως η Wall Street Journal. Από τις εκλογές στις ΗΠΑ τον περασμένο Νοέμβριο, έχει εμφανιστεί σε κάποιο πλαίσιο ή άλλο πολλές φορές.

Η δήλωση – και οποιαδήποτε παραλλαγή της που υποδηλώνει συσχέτιση μεταξύ χρυσού και επιτοκίων – είναι ψευδής. Δεν υπάρχει συσχέτιση (αντίστροφα ή διαφορετικά) μεταξύ του χρυσού και των επιτοκίων.

Γνωρίζουμε ότι εάν τα επιτόκια αυξάνονται, τότε οι τιμές των ομολόγων μειώνονται. Έτσι, ένας άλλος τρόπος για να πούμε ότι ο χρυσός θα υποφέρει καθώς αυξάνονται τα επιτόκια είναι ότι όσο μειώνονται οι τιμές των ομολόγων, το ίδιο θα μειωθεί και ο χρυσός. Με άλλα λόγια, οι τιμές του χρυσού και των ομολόγων συσχετίζονται θετικά. ο χρυσός και τα επιτόκια συσχετίζονται αντιστρόφως.

Εκτός από το ότι όλη τη δεκαετία του 1970 – όταν τα επιτόκια αυξάνονταν γρήγορα και οι τιμές των ομολόγων μειώνονταν – ο χρυσός πήγε από 42 $ ανά ουγγιά σε 850 $ ανά ουγγιά το 1980. Αυτό είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που θα μπορούσαμε να περιμένουμε σύμφωνα με τη θεωρία συσχέτισης που αναφέρθηκε προηγουμένως και γράφεται συχνά από εκείνους που υποτίθεται ότι γνωρίζουν.

Κατά την περίοδο 2000-11 ο χρυσός αυξήθηκε από 260 $ ανά ουγγιά σε υψηλό των 1900 $ ανά ουγγιά, ενώ τα επιτόκια μειώθηκαν από ιστορικά χαμηλά επίπεδα σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα.

Δύο ξεχωριστές δεκαετίες με σημαντικά υψηλότερες τιμές χρυσού, οι οποίες αντιφάσκουν μεταξύ τους όταν τις δούμε σύμφωνα με τη θεωρία της συσχέτισης των επιτοκίων.

Και οι συγκρούσεις συνεχίζονται όταν βλέπουμε τι συνέβη αφού ο χρυσός κορυφώθηκε σε κάθε περίπτωση. Τα επιτόκια συνέχισαν ανοδικά για αρκετά χρόνια μετά την κορύφωση του χρυσού το 1980. Και τα επιτόκια συνέχισαν τη μακροπρόθεσμη πτώση τους και έχουν ξεπεράσει ακόμη και τους αρνητικούς ακέραιους αριθμούς πρόσφατα, έξι χρόνια μετά την κορύφωση του χρυσού το 2011.

Οι άνθρωποι μιλούν επίσης για τον χρυσό όπως μιλάνε για μετοχές και άλλες επενδύσεις… “Είσαι bullish ή bearish;” “Ο χρυσός θα εκραγεί ψηλότερα αν/όταν… ” “Ο χρυσός κατέρρευσε σήμερα καθώς… ” “Αν τα πράγματα είναι τόσο άσχημα, γιατί δεν αντιδρά ο χρυσός;” «Ο χρυσός σημαδεύει το χρόνο, εδραιώνει τα πρόσφατα κέρδη του… «Έχουμε επενδύσει πλήρως σε χρυσό».

Όταν ο χρυσός χαρακτηρίζεται ως επένδυση, η εσφαλμένη υπόθεση οδηγεί σε απροσδόκητα αποτελέσματα ανεξάρτητα από τη λογική. Εάν η βασική προϋπόθεση είναι εσφαλμένη, ακόμη και η καλύτερη, πιο τέλεια τεχνικά λογική δεν θα οδηγήσει σε αποτελέσματα που είναι συνεπή.

Και, πάντα, οι προσδοκίες (αν και μη ρεαλιστικές) που συνδέονται με τον χρυσό, όπως και με οτιδήποτε άλλο σήμερα, είναι αδιάκοπα βραχυπρόθεσμες. “Μην με μπερδεύεις με τα γεγονότα, φίλε. Πες μου μόνο πόσο σύντομα θα διπλασιάσω τα χρήματά μου.”

Οι άνθρωποι θέλουν να κατέχουν πράγματα επειδή περιμένουν/θέλουν η τιμή αυτών των πραγμάτων να ανέβει. Αυτό είναι λογικό. Όμως, οι υψηλότερες τιμές για τα αποθέματα που αναμένουμε ή έχουμε δει στο παρελθόν, αντιπροσωπεύουν αποτιμήσεις αυξημένης ποσότητας αγαθών και υπηρεσιών και παραγωγικές συνεισφορές στην ποιότητα ζωής γενικά. Και αυτό θέλει χρόνο.

Ο χρόνος είναι ουσιαστικός για τους περισσότερους από εμάς. Και φαίνεται να επισκιάζει όλα τα άλλα σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό. Δεν αφιερώνουμε χρόνο για να κατανοήσουμε τις βασικές αρχές. Απλώς κόψτε το στο κυνήγι.

Ο χρόνος είναι εξίσου σημαντικός για την κατανόηση του χρυσού. Εκτός από την κατανόηση των βασικών θεμελιωδών αρχών του χρυσού, χρειαζόμαστε να γνωρίζουμε πώς ο χρόνος επηρεάζει τον χρυσό. Πιο συγκεκριμένα, και για να είμαστε τεχνικά σωστοί, πρέπει να καταλάβουμε τι έχει συμβεί με το δολάριο ΗΠΑ με την πάροδο του χρόνου (τα τελευταία εκατό χρόνια).

Πολλά πράγματα έχουν χρησιμοποιηθεί ως χρήματα κατά τη διάρκεια πέντε χιλιάδων ετών καταγεγραμμένης ιστορίας. Μόνο ένας έχει αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου – το ΧΡΥΣΟ. Και ο ρόλος του ως χρήματος προέκυψε από την πρακτική και βολική χρήση του με την πάροδο του χρόνου.

Ο χρυσός είναι πρωτότυπο χρήμα. Τα χαρτονομίσματα είναι υποκατάστατα των πραγματικών χρημάτων. Το δολάριο ΗΠΑ έχει χάσει το 98% της αξίας του (αγοραστικής δύναμης) τον περασμένο αιώνα. Αυτή η μείωση της αξίας συμπίπτει χρονικά με την ύπαρξη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (εκτίμηση 1913) και είναι το άμεσο αποτέλεσμα της πολιτικής της Federal Reserve.

Η τιμή του χρυσού σε δολάρια ΗΠΑ είναι μια άμεση αντανάκλαση της επιδείνωσης του δολαρίου ΗΠΑ. Τίποτα περισσότερο. Τίποτα λιγότερο.

Ο χρυσός είναι σταθερός. Είναι σταθερό. Και είναι πραγματικά χρήματα. Δεδομένου ότι ο χρυσός τιμολογείται σε δολάρια ΗΠΑ και δεδομένου ότι το δολάριο ΗΠΑ βρίσκεται σε κατάσταση διαρκούς πτώσης, η τιμή του χρυσού σε δολάρια ΗΠΑ θα συνεχίσει να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου.

Υπάρχουν συνεχείς υποκειμενικές, μεταβαλλόμενες αποτιμήσεις του δολαρίου ΗΠΑ από καιρό σε καιρό και αυτές οι μεταβαλλόμενες αποτιμήσεις εμφανίζονται στη συνεχώς κυμαινόμενη αξία του χρυσού σε δολάρια ΗΠΑ. Αλλά τελικά, αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι τι μπορείτε να αγοράσετε με τα δολάρια σας που, με την πάροδο του χρόνου, είναι όλο και λιγότερο. Αυτό που μπορείτε να αγοράσετε με μια ουγγιά χρυσού παραμένει σταθερό, ή καλύτερα.

Όταν ο χρυσός χαρακτηρίζεται ως επένδυση, οι άνθρωποι τον αγοράζουν («επενδύουν» σε αυτόν) με προσδοκίες ότι θα «κάνουν κάτι». Είναι όμως πιθανό να απογοητευτούν.

Στα τέλη του 1990, υπήρχαν πολλές εικασίες σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στον χρυσό του επικείμενου Πολέμου του Κόλπου. Υπήρξαν κάποιες ανοδικές εκτοξεύσεις στην τιμή και το άγχος αυξήθηκε καθώς πλησίαζε η ημερομηνία-στόχος για «δράση». Σχεδόν ταυτόχρονα με την έναρξη των βομβαρδισμών από τις αμερικανικές δυνάμεις, ο χρυσός υποχώρησε απότομα, εγκαταλείποντας τα προηγούμενα συσσωρευμένα κέρδη τιμών του και στην πραγματικότητα κινήθηκε χαμηλότερα.

Οι περισσότεροι παρατηρητές περιγράφουν αυτή τη συμμετοχή ως κάπως έκπληξη. Το αποδίδουν στη γρήγορη και αποφασιστική δράση των δυνάμεών μας και στα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν. Αυτή είναι μια βολική εξήγηση αλλά όχι απαραίτητα ακριβής.

Αυτό που είχε μεγαλύτερη σημασία για τον χρυσό ήταν ο αντίκτυπος του πολέμου στην αξία του δολαρίου ΗΠΑ. Ακόμη και μια παρατεταμένη εμπλοκή δεν θα υπονόμευε απαραίτητα τη σχετική ισχύ του δολαρίου ΗΠΑ.

Η αξία του χρυσού δεν καθορίζεται από τα παγκόσμια γεγονότα, την πολιτική αναταραχή ή τη βιομηχανική ζήτηση. Το μόνο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε για να κατανοήσετε και να εκτιμήσετε το χρυσό για αυτό που είναι, είναι να γνωρίζετε και να κατανοήσετε τι συμβαίνει στο Αμερικάνικο δολλάριο.

Σχολιάστε