Χρονομέτρηση των αγορών

Χρόνος ή Χρόνος στις αγορές

Πόσο σημαντικό είναι για τους επενδυτές να χρονομετρούν τις αγορές;

Ξέρω έναν συνταξιούχο που εξαργύρωσε το συνταξιοδοτικό του για να αγοράσει ένα αυτοκίνητο σε μια εποχή που οι αγορές ήταν καυτές. Αυτό έγινε τον Φεβρουάριο του 2020 τη στιγμή που ο Covid-19 άρχιζε να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο. Τον επόμενο μήνα οι αγορές άρχισαν να διολισθαίνουν. Του είπα «δεν είναι περίεργο που χαμογελάς».

Αυτό ήταν καλή τύχη παρά καλή διαχείριση, αλλά θα μπορούσατε να το θεωρήσετε καλό timing, παρόλο που ήταν ατυχές.

Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις επενδυτών που δεν ήταν τόσο τυχεροί.

Ο ένας ήταν ένας επενδυτής που άλλαξε από ταμεία ανάπτυξης σε συντηρητικά ταμεία κατά τη διάρκεια της διολίσθησης της αγοράς μόνο για να διαπιστώσει ότι έχασαν όλα τα κέρδη όταν η αγορά ανέκαμψε, χάνοντας τα χιλιάδες.

Ένας άλλος είναι ένας επενδυτής που χρησιμοποίησε μερικά από τα συνταξιοδοτικά του κεφάλαια για μια κατάθεση σε ένα σπίτι όπως είναι σε θέση να κάνει με το ακτινίδιο, το συνταξιοδοτικό σύστημα αποταμίευσης της Νέας Ζηλανδίας. Αυτό ακούγεται εντάξει, αλλά απέσυραν το ποσό που μπόρεσαν σε μια περίοδο που οι αγορές έπεφταν και οι απώλειες ήταν δεκαπέντε γραμμάρια. Ακριβώς όπως ο άλλος επενδυτής που άλλαξε κεφάλαια, αυτός ο επενδυτής έχασε επίσης τα κέρδη όταν οι αγορές ανέκαμψαν.

Η αγορά ακινήτων στη Νέα Ζηλανδία τρελάθηκε το 2020 λόγω του αριθμού των Νεοζηλανδών που επέστρεψαν σπίτι τους και αγόραζαν σπίτια. Πολλοί άνθρωποι πήδηξαν στο ακίνητο αγοράζοντας μπάντα. Είναι ο παράγοντας FOMO που παίζει εδώ. Το FOMO, για όσους δεν ξέρουν σημαίνει, «Φόβος απώλειας».

Ένα κοινό θέμα που προκύπτει από όλα αυτά είναι ότι η αγορά ακινήτων είναι απρόσιτη για τους αγοραστές πρώτης κατοικίας. Εξακολουθεί να είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να δημιουργήσουν τη βάση των περιουσιακών τους στοιχείων και να βρουν εναλλακτικούς τρόπους για να επενδύσουν τα χρήματά τους, επειδή το να έχεις περιουσιακά στοιχεία πίσω σου σε βάζει σε καλύτερη θέση οικονομικά για ό,τι συμβαίνει.

Το κλειδί για να επενδύσεις είναι να το κάνεις με τον σωστό τρόπο. Δεν θα επενδύατε σε κεφάλαια ανάπτυξης εάν επρόκειτο να χρησιμοποιήσετε τα χρήματα για άλλο σκοπό βραχυπρόθεσμα, επειδή οι αγορές θα μπορούσαν να πέσει λίγο πριν αποσύρετε τα χρήματα. Από την άλλη πλευρά, αν έχετε χρόνο στο πλευρό σας, τότε η επένδυση σε πιο ριψοκίνδυνα κεφάλαια μπορεί να είναι μια επιλογή εάν έχετε την ιδιοσυγκρασία να χειριστείτε την αστάθεια.

Ένας επενδυτής πρέπει να αποφασίσει εάν αυτά τα χρήματα πρόκειται να χρησιμοποιηθούν μακροπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα ή βραχυπρόθεσμα και να θέσει τους στόχους του ανάλογα. Το προφίλ κινδύνου ενός επενδυτή είναι ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Είναι εύκολο να είσαι επενδυτής όταν οι αγορές ανεβαίνουν, αλλά αν το τρενάκι των μεριδίων ανάπτυξης πρόκειται να σε κάνει να χάσεις τον ύπνο σου, τότε πρέπει να είσαι λίγο πιο συντηρητικός.

Ο επενδυτής που μεταπήδησε σε περισσότερα ταμεία διατήρησης όταν οι αγορές κατευθύνονταν προς το νότο και έχασε τα κέρδη όταν ανέκαμψαν επέτρεψε στα δικά του συναισθήματα να τον καλύψουν. Είναι σημαντικό για τους επενδυτές να ξεπεράσουν τον εαυτό τους και να εκπαιδεύσουν τους εαυτούς τους να επενδύουν με τη σωστή νοοτροπία.

Σχολιάστε