Το επενδυτικό λάθος που έκανε ο Όθα Άντερς

Το 2015, ένας ηλικιωμένος κύριος από τη Λουιζιάνα εξαργύρωσε σε μια κοντινή τράπεζα, ένα φορτηγό με πλαστικές κανάτες νερού 55 γαλονιών με πένες που είχε μαζέψει τα προηγούμενα 45 χρόνια. Αφού μετρήθηκε η τελευταία δεκάρα, ο Όθα Άντερς έλαβε πάνω από 5.130 δολάρια ως το συνολικό ποσό για τις πένες του. Αυτό είναι πάνω από 510.000 πένες. Στο ευρύ κοινό, αυτή η είδηση ​​μάλλον φάνηκε υπέροχη, αλλά σε κάθε Αμερικανό νομισματικό που συλλέγει και αγοράζει νομίσματα για διασκέδαση και κέρδος, ο Anders έχασε πολλά χρήματα.

Σύμφωνα με το News-Star of Monroe, La., ο Άντερς αναφερόμενος στο ότι κάθε πένα του ήταν ένα «ένα κίνητρο που έδωσε ο Θεός που μου υπενθύμισε να είμαι πάντα ευγνώμων». Στην περίπτωση του Anders, ωστόσο, μια «αποταμιευμένη δεκάρα» μπορεί να είναι μεγαλύτερη από «μια δεκάρα που κερδίζεται». Πολλά από αυτά που εξαργύρωσε για να πάρει άμεσα χρήματα, θα άξιζαν περισσότερα χρήματα.

Από τότε που ο Anders άρχισε να αποθησαυρίζει σεντς το 1970, θα είχε μαζέψει πολλές πένες «σιταριού» που χτύπησε το Νομισματοκοπείο μεταξύ 1909 και 1958. Ακόμη και σήμερα, υπάρχουν ακόμα πολλά σεντς «σιταριού» σε ρολά πένας και κυκλοφορούν ρέστα. Όταν άρχισε να αποταμιεύει το 1970, θα είχε βρει πολλά σεντς σιταριού σε εξαιρετική κατάσταση. Τα τελευταία 45 χρόνια, οι περισσότερες από αυτές τις πένες θα ήταν πιο πολύτιμες από ένα σεντ.

Σύμφωνα με το “Guide Book of United States Coins 2015” από την RS Yeoman, οι τιμές σε λεπτά του σίτου κυμαίνονταν από 0,10 $ σε “καλή” κατάσταση έως αρκετές εκατοντάδες δολάρια σε “σχεδόν” μη κυκλοφορία. Επίσης, ο οδηγός καταγράφει μερικές εξαιρετικά σπάνιες πένες που άξιζαν έως και 5.000 δολάρια σε συνθήκες μη κυκλοφορίας. Ωστόσο, θα ήταν αδύνατο να εκτιμηθεί πόση μπορεί να είναι η νομισματική αξία ολόκληρης της συλλογής. κάθε κέρμα θα έπρεπε να είχε εξεταστεί από αξιόπιστους εμπόρους νομισμάτων που θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν να πουλήσει τη συλλογή του, αλλά είναι εύκολο να φανταστεί κανείς ότι ο Άντερς θα είχε βγάλει πάνω από 20.000 δολάρια αν είχε την υπομονή να τα αξιολογήσει.

Εκτός από τη νομισματική αξία, υπάρχει μια αξία πολύτιμου μετάλλου για την τιμή όλου του βάρους του νομίσματος σε χαλκό. Όλα τα αμερικανικά χάλκινα νομίσματα που κόπηκαν μέχρι το 1981 περιείχαν 95% χαλκό. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «InvestmentMine», το 2015 η μέση αξία του χαλκού ήταν 2,86 δολάρια ανά λίβρα. Όλες οι πένες του Άντερς μαζί ζύγιζαν πάνω από 2.800 λίβρες. Έτσι, αν διάλεγε όλα τα νομίσματα, θα πολλαπλασιάζαμε 2.800 λίρες και 2,86 το άθροισμα σε χαλκό θα ήταν συνολικά περίπου 8.000 $. Ωστόσο, μια συντηρητική εκτίμηση του αριθμού των πένας από χαλκό ήταν 75%, θα λάβαμε περίπου 6.000 $, που είναι περίπου 900 $ περισσότερα από ό, τι έλαβε.

Παρόλο που ο Anders έλαβε πάνω από 5.100 $ για την τεράστια συλλογή του, θα μπορούσε να έχει πάρει πολύ περισσότερα αν αφιερώσει χρόνο για να τα αξιολογήσει όλα από έναν εκπαιδευμένο νομισματικό. Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι αν ζείτε στη Λουιζιάνα ή κοντά, θα μπορούσατε να αγοράσετε πολλά ρολά με πένες από τις τοπικές τράπεζες και πιθανώς να βρείτε μερικά από αυτά τα σεντς σιταριού υψηλότερης αξίας.

Σχολιάστε