Τα τραπεζικά κεφάλαια κλέβουν την εμφάνιση των αμοιβαίων κεφαλαίων

Τα αμοιβαία κεφάλαια στην Ινδία είχαν επιτέλους έναν καλό μήνα, τον Ιούλιο, αντικατοπτρίζοντας την τάση στις ευρύτερες αγορές. Τον Ιούλιο, το Sensex αυξήθηκε στις 14.355 από 12.961 μετά από έναν πολύ κακό Ιούνιο. Όταν συγκρίνετε διαφορετικές κατηγορίες αμοιβαίων κεφαλαίων, τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια είχαν καλή πορεία, ιδιαίτερα τα αμοιβαία κεφάλαια που εστιάζονται στις τραπεζικές εργασίες σε σχέση με την καλή πορεία του τραπεζικού δείκτη στον ΣΕΒ. Και στον χώρο των τραπεζικών ταμείων, τα ταμεία που εστιάζονται στο PSU ξεπέρασαν τους ομοτίμους τους.

Τον Ιούλιο, η Kotak PSU Bank ETF έδωσε απόδοση άνω του 30 τοις εκατό, ξεπερνώντας όλα τα μετοχικά κεφάλαια. Το κλίμα στις τραπεζικές μετοχές της PSU ήταν ανοδικό εν αναμονή των τραπεζικών μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν. Αυτό είναι αξιοσημείωτο δεδομένου ότι οι ευαίσθητες ως προς το ενδιαφέρον μετοχές αντιμετωπίζουν αντίθετους ανέμους από τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό και τα υψηλά επιτόκια. Ήδη, υπάρχει ελπίδα στον αέρα. Αφού κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης, η κυβέρνηση της UPA ξεκίνησε την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων δίνοντας το νεύμα για τη συγχώνευση της State Bank of India και της State Bank of Saurastra.

Το θέμα των τραπεζών ήταν τόσο κυρίαρχο τον Ιούλιο που στα πέντε κορυφαία αμοιβαία κεφάλαια κυριαρχούσαν τα τραπεζικά κεφάλαια. Το Kotak ETF ακολουθήθηκε από το Reliance Banking ETF, το Bank BeEs, το Reliance Banking Fund και το PSU Bank BeES, με αποδόσεις άνω του 20 τοις εκατό το καθένα.

Στη διαφοροποιημένη κατηγορία μετοχών των αμοιβαίων κεφαλαίων στην Ινδία, τα αμοιβαία κεφάλαια ING Dividend Yield, DBS Chola Growth Fund (G), DBS Chola Hedged Equity Fund (G) DBS Chola Multi-Cap Fund (G) ηγήθηκαν από την κορυφή, με αποδόσεις περισσότερων από 15 τοις εκατό το καθένα. Μεταξύ των φορολογουμένων, η JM Tax Gain Fund (G), η Sahara Tax Gain Fund (G) Birla Sun Life Tax Relief ’96 (G) ηγήθηκαν του ομίλου με αποδόσεις άνω του 13%.

Η ιστορία των φαρμάκων παρέμενε ανέπαφη, με το Reliance Pharma Fund (G) και το Franklin Pharma Fund (G) να δημοσιεύουν αποδόσεις 5-8 τοις εκατό.

Αντανακλώντας την απόδοση του Sensex, τα κεφάλαια του δείκτη απέδωσαν επίσης κατά μέσο όρο 13 τοις εκατό.

Το ισορροπημένο αμοιβαίο κεφάλαιο γνώρισε επίσης μια άνοδο με το BOB Balance (G), το Canara Robeco Balance (G) και το UTI-Balanced Fund (G) να παρουσιάζουν αποδόσεις περίπου 10%.

Μεταξύ των τομεακών ταμείων, το θέμα των υποδομών έπαιξε επίσης καλά τον Ιούλιο, με τα κορυφαία τομεακά ταμεία όπως το JM HI FI Fund (G), το ICICI Pru Infrastructure Fund και το UTI-Energy Fund (G) να δίνουν αποδόσεις άνω του 16 τοις εκατό το καθένα .

Στα ETFs, το τραπεζικό θέμα κυριάρχησε στο κορυφαίο πρωτάθλημα. Τα κεφάλαια χρέους επίσης κατέληξαν στο πράσινο, με τα βραχυπρόθεσμα κεφάλαια να ξεπερνούν τα αντίστοιχα. Εάν είστε επενδυτής χρεογράφων, αυτός είναι ένας σημαντικός δείκτης: μην εκτίθεστε σε κεφάλαια μεγαλύτερης διάρκειας όταν το καθεστώς επιτοκίων πρόκειται να σκληρύνει.

Παρά τον καλό Ιούλιο, τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία για τα αμοιβαία κεφάλαια στην Ινδία μειώθηκαν κατά 6 τοις εκατό τον μήνα. Σύμφωνα με την Ένωση Αμοιβαίων Κεφαλαίων στην Ινδία, το σύνολο των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων μειώθηκε σε 5.29.629,46 crore τον Ιούλιο, από 5.64.752,76 crore τον Ιούνιο. Με τη σταδιακή απορρόφηση ρευστότητας από το RBI από το σύστημα, ακόμη και η ανάπτυξη κεφαλαίων εισοδήματος από εταιρείες και τράπεζες έχει μειωθεί.

Θα διατηρήσουν τα τραπεζικά ταμεία τη δυναμική τον Αύγουστο; Αν και είναι δύσκολο να προβλεφθεί, μπορεί να ειπωθεί με ασφάλεια ότι η διαδρομή δεν θα ήταν τόσο θεαματική όπως φάνηκε τον Ιούλιο, δεδομένου ότι η ευφορία της νίκης της UPA εξαντλείται.

Και η κυβέρνηση πρέπει επίσης να κρατήσει ζωντανό το βουητό των μεταρρυθμίσεων. Το θετικό είναι ότι η κεντρική τράπεζα δεν πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια σύντομα τον Αύγουστο.

Σχολιάστε