Σύμβουλος Επενδύσεων – Μάθετε πώς να προσλαμβάνετε έναν αξιόπιστο σύμβουλο για να εξασφαλίσετε το οικονομικό σας μέλλον

Υπάρχει ένας λόγος που οι περισσότεροι από εμάς εξαρτόμαστε από τους φίλους μας ή τους εαυτούς μας για τη λήψη σημαντικών επενδυτικών αποφάσεων. Είναι δύσκολο να βρεθεί μια αξιόπιστη επαγγελματική πηγή επενδυτικών συμβουλών. Δεν υπάρχει έλλειψη τόπων στα οποία μπορείτε να απευθυνθείτε για επενδυτικές συμβουλές, αλλά η απόφαση να αφήσετε ένα μέρος του οικονομικού σας μέλλοντος στα χέρια κάποιου άλλου θα πρέπει να ληφθεί πολύ προσεκτικά αφού συλλέξετε επαρκείς πληροφορίες.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι οικονομικών και επενδυτικών συμβούλων;

 • Ο επενδυτικός σύμβουλος είναι μια επαγγελματική εταιρεία ή ένα άτομο που συμβουλεύει πελάτες σε επενδυτικά θέματα. Μπορούν να διαχειρίζονται καταπιστευματικά ταμεία, συνταξιοδοτικά ταμεία και προσωπικές επενδύσεις όπως μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια για λογαριασμό του πελάτη τους.
 • Οι οικονομικοί σχεδιαστές προσφέρουν επενδυτικές συμβουλές και βοηθούν τους πελάτες με αποταμιεύσεις, φόρους, ασφάλειες, προγραμματισμό ακινήτων και συνταξιοδότηση.
 • Οι χρηματιστές αγοράζουν ή πωλούν μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα για λογαριασμό του πελάτη τους.

Πώς μπορώ να επιλέξω έναν καλό επενδυτικό σύμβουλο;

Ρωτήστε τους φίλους και την οικογένειά σας εάν γνωρίζουν έναν καλό επενδυτικό σύμβουλο. Συγκρίνετε επίσης προσφορές τιμών από πολλούς ειδικευμένους επενδυτικούς συμβούλους που αναφέρονται σε αγορές B2B και ζητήστε τους ένα ραντεβού.

Πάρτε συνέντευξη από τον οικονομικό σας σύμβουλο εκτενώς, κρίνοντας τον επαγγελματισμό και την εμπειρία του. Αφήστε τον/την να μάθει για τη φορολογική σας κατάσταση, τη δημοσιονομική υγεία και τους μακροπρόθεσμους στόχους σας.

Κάντε τις παρακάτω ερωτήσεις για να περιορίσετε την αναζήτησή σας για έναν επενδυτικό σύμβουλο.

 • Τι εμπειρία έχετε;
 • Που είσαι εγγεγραμμένος;
 • Ποιες επενδυτικές υπηρεσίες επεκτείνετε;
 • Έχετε όλες τις απαιτούμενες άδειες.
 • Πόσα χρήματα διαχειρίζεστε για άλλους πελάτες;
 • Πώς είχαν οι επενδύσεις σας τα τελευταία ένα έως δέκα χρόνια;
 • Πώς θα με βοηθήσετε με τις επενδύσεις μου;
 • Πώς πληρώνεστε;
 • Χρειάζεστε μια ελάχιστη επένδυση;
 • Πώς διαφέρετε από άλλους επενδυτικούς ή χρηματοοικονομικούς συμβούλους;

Μάθετε πώς κερδίζει ο σύμβουλός σας από εσάς

Οι επενδυτικοί σύμβουλοι αμείβονται είτε με ένα ποσοστό της αξίας του ενεργητικού που διαχειρίζονται για έναν πελάτη, είτε με πάγια ή ωριαία αμοιβή, είτε σε συνδυασμό όλων. Έχουν καταπιστευματική ευθύνη να ενεργούν προς το συμφέρον σας ενώ παίρνουν επενδυτικές αποφάσεις για λογαριασμό σας. Είναι καλύτερο να αποζημιωθεί τουλάχιστον εν μέρει ο επενδυτικός σύμβουλος με βάση την απόδοσή του/της. Σε μια τέτοια ρύθμιση, ο επενδυτικός σύμβουλος πραγματοποιεί προμήθεια μόνο εάν πληροί τους επενδυτικούς σας στόχους. Να είστε επιφυλακτικοί με επενδύσεις που πληρώνουν μεγάλη προκαταβολή στον επενδυτικό σύμβουλο ή σας κλειδώνουν σε επενδύσεις που επιβάλλουν πρόστιμο απόσυρσης.

Ελέγξτε τα διαπιστευτήρια και τις αναφορές

Είναι σημαντικό να ελέγχετε τις αναφορές και τα διαπιστευτήρια. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ ζητήστε «Form ADV» για τους συμβούλους, το οποίο σας παρέχει το ιστορικό συμβούλων, τις προσφερόμενες υπηρεσίες, τον τρόπο πληρωμής και τις στρατηγικές που χρησιμοποιούνται. Το έντυπο είναι διαθέσιμο από τους συμβούλους, την SEC, τη ρυθμιστική αρχή της κρατικής ασφάλειας ή τους συμβούλους που διαχειρίζονται 25 εκατομμύρια δολάρια ή περισσότερα περιουσιακά στοιχεία πελατών. Ενημερωθείτε επίσης για το εκπαιδευτικό και επαγγελματικό υπόβαθρο των συμβούλων.

Μάθετε πώς να αξιολογείτε τους συμβούλους σας

Αφού προσλάβετε έναν επενδυτικό σύμβουλο, θυμηθείτε να αξιολογείτε την απόδοσή του/της σε τακτά χρονικά διαστήματα. Είναι επίσης σημαντικό να συναντιέστε τακτικά μαζί τους για να αναθεωρήσετε τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους και να προσαρμόσετε το επενδυτικό σας χαρτοφυλάκιο. Εφαρμόστε τα ακόλουθα πρότυπα για αξιολόγηση.

 • Έλεγχος απόδοσης: Ελέγχετε τακτικά πώς πηγαίνουν τα χρήματά σας στις επενδύσεις που υποστηρίζει ο σύμβουλός σας. Αξιολογήστε την απόδοση του χαρτοφυλακίου σε σχέση με τον επενδυτικό στόχο και την ανοχή κινδύνου για επενδυμένα περιουσιακά στοιχεία. Χρησιμοποιήστε ένα κατάλληλο σημείο αναφοράς ή μέτρηση που ταιριάζει με την επενδυτική σας στρατηγική για διάφορα περιουσιακά στοιχεία. Για παράδειγμα, εάν έχετε επενδύσει σε μετοχές, χρησιμοποιήστε τον δείκτη αγοράς ως σημείο αναφοράς για σύγκριση.
 • Αναλογία κόστους-οφέλους: Αν και τα χρήματά σας ίσως πάνε καλά, είναι σημαντικό να εξακριβώσετε την αναλογία της απόδοσης της επένδυσης που παρέχεται από τον σύμβουλό σας προς τα κέρδη του/της. Πληρώνετε περισσότερα από όσα νομίζατε για την απόδοση της επένδυσης;
 • Ποιότητα επενδυτικών συστάσεων: Αξιολογήστε και δοκιμάστε τις γνώσεις των συμβούλων σας για τις πιο πρόσφατες επενδυτικές προσεγγίσεις, την ετοιμότητα να παραμείνετε πάνω από τους υπόλοιπους στη μεταβαλλόμενη αγορά και τις γνώσεις ή τις προτάσεις για νέες επενδυτικές στρατηγικές.
 • Εργασιακή σχέση: Ο επενδυτικός σας σύμβουλος θα πρέπει να σας ενημερώνει τακτικά και να σας ενημερώνει σχετικά με τις επενδύσεις σας.
 • Εξατομικευμένη υπηρεσία: ο σύμβουλος θα πρέπει να εξετάζει τακτικά τους επενδυτικούς στόχους και τις προτιμήσεις σας και να προσαρμόζει τις επενδύσεις ανάλογα. Θα πρέπει να είστε επιφυλακτικοί με τους συμβούλους επενδύσεων που δείχνουν υπερβολική εξάρτηση από προγράμματα λογισμικού για τη δημιουργία του χαρτοφυλακίου σας.

Η πρόσληψη ενός καλού επενδυτικού συμβούλου είναι σημαντική για να εξασφαλίσετε το οικονομικό σας μέλλον. Προσλάβετε κάποιον που μπορείτε να εμπιστευτείτε και να επικοινωνήσετε εύκολα μαζί του. Εάν ο σύμβουλός σας δεν λειτουργεί όπως αναμένεται, οργανώστε μια συνάντηση για να διορθώσετε την κατάσταση, αλλιώς βρείτε κάποιον που θα μπορούσε να είναι πιο χρήσιμος.

Σχολιάστε