Πώς να κερδίσετε περισσότερο από 4% τόκο στον λογαριασμό ταμιευτηρίου σας

Η Reserve Bank of India (RBI) ανακοίνωσε πρόσφατα αύξηση των επιτοκίων σε λογαριασμό ταμιευτηρίου. Αυτό πρέπει να έκανε τους πελάτες των τραπεζών χαρούμενους, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς αφήνουν μεγάλο χρηματικό ποσό σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου.

Σίγουρα, θα κερδίσουν μισό τοις εκατό περισσότερα σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου τώρα. Ωστόσο, το αμφισβητούμενο σημείο είναι: Μήπως αυτό καθιστά τον λογαριασμό ταμιευτηρίου το καλύτερο μέρος για να διατηρήσετε τα χρήματά σας, τα οποία θα μείνουν σε αδράνεια μέχρι να δαπανηθούν ή να επενδυθούν;

Λογαριασμός ταμιευτηρίου

Ο μισθός σας πηγαίνει κατευθείαν στον λογαριασμό ταμιευτηρίου. Το EMI του σπιτιού σας καταβροχθίζει ένα μεγάλο μέρος του. Στη συνέχεια, οι επιταγές που έχετε εκδώσει για τις πληρωμές με πιστωτική κάρτα, τους λογαριασμούς κοινής ωφελείας, το SIP και ούτω καθεξής τρώνε περισσότερο. Το ποσό του υπολοίπου συσσωρεύεται στον λογαριασμό ταμιευτηρίου κάθε μήνα.

Αυτή είναι η ιστορία ενός τυπικού λογαριασμού ταμιευτηρίου, που προσφέρει 4% ως τόκο στους αποταμιευτές. Ο τόκος υπολογίζεται στο ημερήσιο υπόλοιπο στον λογαριασμό σας. Νωρίτερα, ο τόκος υπολογιζόταν στο χαμηλότερο ποσό στον τραπεζικό λογαριασμό μεταξύ της 10ης κάθε μήνα και της τελευταίας εργάσιμης ημέρας του μήνα. Οι τόκοι καταβάλλονται σε εσάς στο τέλος του τριμήνου ή του εξαμήνου. Αυτό σημαίνει ότι κερδίζετε περισσότερα χρήματα τώρα στον λογαριασμό ταμιευτηρίου σας από αυτά που είχατε πριν από ένα χρόνο. Αλλά αυτό εξακολουθεί να κάνει τον λογαριασμό ταμιευτηρίου το καλύτερο μέρος για να σταθμεύσετε τα αδράνειά σας;

Υγρό και ρευστό συν κεφάλαια

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα ενός λογαριασμού ταμιευτηρίου είναι η ρευστότητα. Μπορείτε να πάρετε το ποσό όποτε θέλετε. Υπάρχουν όμως δρόμοι που προσφέρουν καλύτερες αποδόσεις από τους λογαριασμούς ταμιευτηρίου, χωρίς να επηρεάζουν πολύ τη ρευστότητα. Είναι γνωστά ως ρευστά κεφάλαια.

Τα ρευστά αμοιβαία κεφάλαια είναι προγράμματα αμοιβαίων κεφαλαίων ανοιχτής αγοράς χρήματος που επενδύουν σε χρεόγραφα αγοράς χρήματος και άλλους τίτλους σταθερού εισοδήματος με περίοδο λήξης μικρότερη από 91 ημέρες. Τα αμοιβαία κεφάλαια Liquid plus, γνωστά και ως εξαιρετικά βραχυπρόθεσμα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια, είναι αμοιβαία κεφάλαια χρέους όπου ο διαχειριστής του αμοιβαίου κεφαλαίου επενδύει σε τίτλους που μπορεί να περιλαμβάνουν μέσα με εναπομένουσα διάρκεια άνω των 91 ημερών. Η απόδοση είναι γενικά υψηλότερη για μέσα με μεγαλύτερη διάρκεια. Φυσικά, η συμπερίληψη μέσων με ωρίμανση άνω των 91 ημερών ενισχύει την απόδοση ρευστότητας συν κεφαλαίων.

Ο διαχειριστής κεφαλαίων θέτει τη ρευστότητα και την ασφάλεια ως βασικές αρχές κατά την κατασκευή των χαρτοφυλακίων αυτών των κεφαλαίων. Αυτό καθιστά αυτά τα κεφάλαια ένα ασφαλέστερο μέρος για να σταθμεύσετε τα χρήματά σας. Οι ανάγκες ρευστότητας των επενδυτών δεν διακυβεύονται καθόλου. Επειδή, όλα τα αιτήματα εξαργύρωσης που υποβάλλονται και έχουν χρονοσήμανση πριν από την καταληκτική ώρα, οι πληρωμές γίνονται την επόμενη μέρα – αυτό είναι επίσης γνωστό ως εξαργύρωση σε βάση T+1.

Πώς στοιβάζονται;

Μπορείτε να συγκρίνετε τις δηλώσεις μετά τη φορολογία και των δύο αυτών επιλογών – λογαριασμός ταμιευτηρίου και ρευστότητας και ρευστότητας συν αμοιβαία κεφάλαια.

“Το επιτόκιο του λογαριασμού ταμιευτηρίου μιας τράπεζας είναι 4%. Τα εξαιρετικά βραχυπρόθεσμα κεφάλαια προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις”, λέει ο Joydeep Sen, ανώτερος αντιπρόεδρος, συμβουλευτικό γραφείο σταθερού εισοδήματος, BNP Paribas Wealth Management.

“Αν το δούμε σε βάση μετά τη φορολογία, οι αποδόσεις από εξαιρετικά βραχυπρόθεσμα αμοιβαία κεφάλαια είναι ακόμη καλύτερες. Ο φόρος διανομής μερισμάτων για εξαιρετικά βραχυπρόθεσμα αμοιβαία κεφάλαια είναι 13,5% για μεμονωμένους επενδυτές, ενώ οι τόκοι που καταβάλλονται σε καταθέσεις ταμιευτηρίου φορολογείται με τον οριακό συντελεστή φόρου – για όσους βρίσκονται στην υψηλότερη πλάκα, είναι 30,9%», λέει.

Σύμφωνα με την Value Research, μια εταιρεία παρακολούθησης αμοιβαίων κεφαλαίων, τα ρευστά κεφάλαια προσέφεραν 6,75% και τα υγρά συν τα κεφάλαια απέδωσαν 6,82% σε διάστημα ενός έτους. Αν δούμε τις αποδόσεις μιας εβδομάδας, και οι δύο κατηγορίες αμοιβαίων κεφαλαίων πρόσφεραν αποδόσεις 0,16%. Στο τρέχον σενάριο επιτοκίων, τα ρευστά κεφάλαια βαθμολογούνται έναντι των λογαριασμών ταμιευτηρίου. Αλλά για πόσο καιρό θα ισχύει αυτό;

Πρόσφατα, η Reserve Bank of India κυκλοφόρησε ένα έγγραφο συζήτησης σχετικά με την απελευθέρωση του επιτοκίου που καταβάλλεται σε λογαριασμό ταμιευτηρίου. Ένα γράφημα στο έγγραφο συζήτησης ρίχνει φως στο πώς ήταν τα επιτόκια του τραπεζικού λογαριασμού ταμιευτηρίου και άλλα βασικά επιτόκια στο πρόσφατο παρελθόν. Είναι σαφές ότι η αγορά χρήματος προσφέρει καλύτερες αποδόσεις για πολύ βραχυπρόθεσμες επενδύσεις από τις αποδόσεις που προσφέρει ο λογαριασμός ταμιευτηρίου.

Εκτός από μια σύντομη περίοδο δύο τριμήνων το 2009, το επιτόκιο ενός λογαριασμού ταμιευτηρίου παρέμεινε χαμηλότερο από το σταθμισμένο μέσο επιτόκιο κλήσεων. «Οι χαμηλές αποδόσεις της αγοράς χρήματος ήταν αποτέλεσμα πλεονασματικής ρευστότητας στο σύστημα, καθώς η RBI, ως απάντηση στην παγκόσμια κρίση, είχε μειώσει τα βασικά επιτόκια το δεύτερο εξάμηνο του 2008», επισημαίνει ένας πιστωτικός αναλυτής σε ένα fund house.

Τα επιτόκια της αγοράς χρήματος αναμένεται να παραμείνουν υψηλά καθώς η οικονομία συνεχίζει την αναπτυξιακή πορεία. Πώς θα είναι όμως το βραχυπρόθεσμο σενάριο;

Οι τιμές του αργού πετρελαίου ήταν σταθερές τους τελευταίους τρεις μήνες. Δεδομένου του ασταθούς γεωπολιτικού σεναρίου στις χώρες που παράγουν αργό πετρέλαιο, οι τιμές είναι απίθανο να μειωθούν. Οι υπό ανάκτηση εταιρειών μάρκετινγκ πετρελαίου αυξάνονται, αναγκάζοντάς τις να αυξήσουν τις τιμές της βενζίνης κατά 5 Rs ανά λίτρο. Ωστόσο, οι τιμές του ντίζελ δεν έχουν αγγίξει, αλλά η αγορά αναμένει ότι οι τιμές του ντίζελ θα αυξηθούν επίσης βραχυπρόθεσμα. Αυτό θα ωθούσε τον πληθωρισμό.

Η RBI μπορεί να συνεχίσει το ξεφάντωμα της αύξησης των επιτοκίων για λίγο ακόμα. «Αναμένουμε αύξηση 50 μονάδων βάσης στα βασικά επιτόκια τους επόμενους τρεις έως έξι μήνες, η οποία θα διατηρήσει σταθερά τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια», λέει ο Ramanathan K, CIO-single manager Investments – ING Investment Management. Σήμερα, τα χρηματοοικονομικά μέσα με καλή πιστοληπτική αξιολόγηση που λήγουν σε 90 ημέρες προσφέρουν ετησιοποιημένη απόδοση στην περιοχή από 8,75% έως 9,25%.

Λειτουργικά θέματα

Τα υγρά και ρευστοποιήσιμα συν κεφάλαια βαθμολογούν τον λογαριασμό ταμιευτηρίου στις αποδόσεις, αλλά πρέπει να εξετάσετε διάφορες άλλες πτυχές των εγκαταστάσεων στάθμευσης για να επιλέξετε αυτό που ταιριάζει στις ανάγκες σας.

Ένας λογαριασμός ταμιευτηρίου σάς επιτρέπει να εκδίδετε επιταγές, κάτι που δεν είναι δυνατό με τα αμοιβαία κεφάλαια. Για να πληρώσετε ενοίκιο σπιτιού στη σπιτονοικοκυρά, πρέπει να εξαργυρώσετε τα ρευστά κεφάλαιά σας, να αφήσετε τα έσοδα να έρθουν στον λογαριασμό ταμιευτηρίου και στη συνέχεια να εκδώσετε μια επιταγή.

Το δεύτερο θέμα αφορά τις λειτουργικές πτυχές της επένδυσης σε αυτά τα ταμεία. Λαμβάνετε χρήματα στον λογαριασμό ταμιευτηρίου είτε ως μισθός είτε από κάποια άλλη συναλλαγή. Ως εκ τούτου, ο λογαριασμός ταμιευτηρίου είναι ο χώρος στάθμευσης για τα χρήματά σας από προεπιλογή.

Αλλά αν θέλετε να βάλετε μέρος αυτού του ποσού σε αμοιβαία κεφάλαια, θα πρέπει είτε να το κάνετε μόνοι σας είτε να εντοπίσετε έναν πράκτορα που μπορεί να το κάνει για εσάς.

Δεδομένου ότι τα χρήματα σε ρευστό συν κεφάλαια σταθμεύουν μόνο για βραχυπρόθεσμους όρους, θα υπήρχε μια σωστή σειρά συναλλαγών που θα πραγματοποιούνταν συχνά. Μπορεί να σας είναι δύσκολο να βρείτε το χρόνο ή να παρακολουθείτε τέτοιες συναλλαγές. Και κανένας θεσμικός ή μεμονωμένος αντιπρόσωπος που λειτουργεί σε μια εγκατάσταση εκτός σύνδεσης δεν θα σας βοηθήσει, καθώς αυτή η επιχείρηση δεν είναι ανταποδοτική. Η μόνη διέξοδος για εσάς είναι είτε να προσεγγίσετε έναν διαδικτυακό διανομέα κεφαλαίων όπως το fundsupermart, το investonline.in είτε να κάνετε επενδύσεις από διαδικτυακές πλατφόρμες μεγάλων θεσμικών διανομέων.

Ωστόσο, προτού πραγματοποιήσετε συναλλαγές χρησιμοποιώντας διαδικτυακές πλατφόρμες, θα ήταν συνετό να επιβεβαιώσετε εάν υπάρχουν χρεώσεις. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να ανοίξετε έναν διαδικτυακό λογαριασμό με ένα fund house και να χαρτογραφήσετε το χαρτοφυλάκιο των αμοιβαίων κεφαλαίων σας σε αυτόν τον λογαριασμό. Αυτό εξασφαλίζει απρόσκοπτη μεταφορά κεφαλαίων.

Τα κεφάλαια ρευστότητας και ρευστότητας συν μπορούν να χρησιμοποιηθούν περαιτέρω για την ενίσχυση των αποδόσεων των επενδύσεών σας. “Εάν έχετε ένα μεγάλο σύνολο χρημάτων για να επενδύσετε σε μετοχές, τότε αντί για ένα συστηματικό επενδυτικό σχέδιο, επιλέξτε ένα πρόγραμμα συστηματικής μεταφοράς, το οποίο σας προσφέρει τόσο το πλεονέκτημα του μέσου όρου σε μετοχικό κεφάλαιο όσο και καλύτερες αποδόσεις ενός ρευστού κεφαλαίου έναντι έναντι ενός λογαριασμού ταμιευτηρίου», λέει ο Rajesh Krishnamoorthy, διευθύνων σύμβουλος, fundsupermart.com, μια ηλεκτρονική οντότητα διανομής αμοιβαίων κεφαλαίων.

Σχολιάστε