Πώς να δημιουργήσετε πλούτο από τις αποταμιεύσεις σας;

Ανήκουμε σε μια συντηρητική κουλτούρα όπου οι συνήθειες αποταμίευσης είναι ενσωματωμένες στο DNA μας. Ως χώρα, προτιμούμε να αποταμιεύουμε παρά να ξοδεύουμε, σε αντίθεση με τις ανεπτυγμένες οικονομίες που τροφοδοτούνται από τη ζήτηση που βασίζεται στις δαπάνες των εγχώριων οικονομιών τους. Η αποταμίευση έρχεται φυσικά και όλοι μας αποταμιεύουμε για το μέλλον με τον δικό μας τρόπο. Είτε τοποθετούμε τις αποταμιεύσεις μας σε ένα τραπεζικό FD είτε συνεισφέρουμε σε ένα PPF είτε μειώνουμε τα έξοδα για τη διαχείριση ενός EMI στεγαστικού δανείου, η αποταμίευση είναι το μόνο που κάνουμε. Αλλά τι γίνεται με αυξάνοντας τα χρήματά σας σε κάτι πέρα ​​από τις αποταμιεύσεις που μπορεί στην καλύτερη περίπτωση να σας αποφέρει απόδοση 8% – 9%, το μισό από το οποίο καταβροχθίζεται από τον πληθωρισμό;

Τότε είναι που αποταμίευση και επένδυση ελάτε μαζί για να σας βοηθήσουμε να χτίσετε πλούτο και να έχετε μια αίσθηση οικονομικής ασφάλειας. Το να έχετε μια δουλειά δεν αρκεί για να αισθάνεστε οικονομικά ασφαλείς, επειδή ό,τι απομένει από τον μισθό σας μετά την πληρωμή όλων των μηνιαίων εξόδων δεν επαρκεί για να πληρώσετε μελλοντικά εφάπαξ έξοδα που θα προκύψουν με την πάροδο του χρόνου. Ο μισθός και η εξοικονόμηση από το μισθό δεν μπορούν να παρέχουν μεγάλα εισιτήρια στη ζωή, όπως η τριτοβάθμια εκπαίδευση των παιδιών, οι γάμοι τους, τα έξοδα υγείας στα γηρατειά και τα έξοδα της μακράς, συνταξιοδοτικής φάσης της ζωής σας, όταν ο μισθός δεν θα σας μετριάσει πλέον. Είναι επιτακτική ανάγκη να τοποθετήσετε τις αποταμιεύσεις σας σε επενδυτικές οδούς όπου μπορούν να πολλαπλασιαστούν μακροπρόθεσμα.

Πρέπει να κατανοήσετε τη διαφορά μεταξύ βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επενδυτικών αποφάσεων, ώστε να ακολουθήσετε μια ολιστική προσέγγιση για την οικοδόμηση οικονομικής ασφάλειας και πλούτου.

 1. Ασφαλείς βραχυπρόθεσμους στόχους
 2. Οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι ορίζονται συνήθως ως ορόσημα που θέλετε να επιτύχετε τα επόμενα 1-3 χρόνια. Εάν υπάρχουν ορισμένοι βραχυπρόθεσμοι στόχοι που δεν έχετε την πολυτέλεια να χάσετε, προτιμήστε επιλογές αποταμίευσης όπως η τράπεζα FD ή ακόμα καλύτερα επενδύστε σε κατάλληλα αμοιβαία κεφάλαια χρέους, εάν αισθάνεστε άνετα με τα αμοιβαία κεφάλαια. Τα αμοιβαία κεφάλαια σταθερού εισοδήματος ή τα αμοιβαία κεφάλαια χρέους είναι πιο ασφαλή από τα αμοιβαία κεφάλαια προσανατολισμένα σε μετοχές και έχουν τη δυνατότητα να σας προσφέρουν υψηλότερη απόδοση από τα τραπεζικά FD. Αλλά πρέπει να ερευνήσετε καλά ή να πάρετε τη βοήθεια ενός επενδυτικό σύμβουλο να επιλέξετε τα σωστά κεφάλαια που ταιριάζουν με τον οικονομικό σας στόχο και την ικανότητα ανάληψης κινδύνων.

 3. Μην αφήνετε τα χρήματά σας να μείνουν αδρανείς στην τράπεζα
 4. Οι περισσότεροι άνθρωποι απλώς αφήνουν τα χρήματά τους στον λογαριασμό ταμιευτηρίου τους ακόμα και όταν το ποσό είναι σημαντικά υψηλότερο από αυτό που απαιτείται για τη διαχείριση των καθημερινών δαπανών. Μην αφήνετε τα πλεονάζοντα μετρητά να βρίσκονται σε μια κατάθεση ταμιευτηρίου. Μάλλον επενδύστε το σε ένα ρευστό αμοιβαίο κεφάλαιο που μπορεί ενδεχομένως να σας προσφέρει απόδοση υψηλότερη από αυτή που θα σας πρόσφερε η τράπεζα. Τα ρευστά κεφάλαια είναι βολικά στη λειτουργία καθώς δεν έχουν φορτία εισόδου και εξόδου και τα χρήματα εξαργύρωσης είναι διαθέσιμα την επόμενη εργάσιμη ημέρα που θέλετε να πουλήσετε τη συμμετοχή σας στο αμοιβαίο κεφάλαιο. Τα ρευστά κεφάλαια είναι τα πλέον κατάλληλα για επένδυση πλεονάζοντος μετρητών για διάρκεια 1-90 ημερών και είναι τα λιγότερο ευμετάβλητα από όλα τα αμοιβαία κεφάλαια.

 5. Επενδύστε σε Ισοζυγισμένα Αμοιβαία Κεφάλαια για τους μεσοπρόθεσμους στόχους
 6. Εάν υπάρχουν ορισμένες απαιτήσεις που αναμένετε ότι θα γίνουν απαιτητές τα επόμενα 3-5 χρόνια, η επιλογή ενός ισορροπημένου αμοιβαίου κεφαλαίου ή ενός κατάλληλου υβριδικού αμοιβαίου κεφαλαίου θα μπορούσε να είναι μια καλή επιλογή. Ισοζυγισμένα κεφάλαια τα οποία είναι ένα είδος υβριδικό αμοιβαίο κεφάλαιο επενδύουν σε ένα μείγμα μετοχών και χρεογράφων. Αποτυπώνουν τα χαρακτηριστικά τόσο των μετοχικών όσο και των χρεωστικών κεφαλαίων, ενώ προσφέρουν στους επενδυτές τους μια πρόταση μέτριας απόδοσης κινδύνου, η οποία είναι κατάλληλη για όσους προτιμούν να παίζουν με ασφάλεια ενώ αναζητούν κάποιες ανοδικές δυνατότητες μετοχών.

 7. Επενδύστε σε επιλογές προσανατολισμένες σε μετοχές μακροπρόθεσμα
 8. Όταν ένα οικονομικός στόχος είναι πολύ μακριά, ας πούμε ότι η συνταξιοδοτική σας ζωή που θα ξεκινήσει σε 15 χρόνια ή η τριτοβάθμια εκπαίδευση της κόρης σας που θα ολοκληρωθεί σε 7 χρόνια, η καλύτερη επιλογή για να πάτε θα ήταν ένα καλά διαφοροποιημένο μετοχικό ταμείο. Τα μετοχικά κεφάλαια είναι τα πλέον κατάλληλα για μακροπρόθεσμες επενδύσεις πέραν των 5 ετών, δεδομένου ότι οι μετοχές είναι επιρρεπείς σε υψηλότερη αστάθεια βραχυπρόθεσμα, αλλά μπορούν να δώσουν καλές αποδόσεις μακροπρόθεσμα. Επενδύστε με σύνεση σε μερικά μετοχικά κεφάλαια που ταιριάζουν στην προσωπικότητά σας, δηλαδή στην προθυμία σας να αναλάβετε το ρίσκο. Θα μπορούσατε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να επενδύσετε απευθείας σε μετοχές, αλλά τα αμοιβαία κεφάλαια είναι πιο κατάλληλα για όσους δεν τους αρέσει να αναλαμβάνουν το ρίσκο με μετοχές. Προσπαθήστε πάντα να καταλάβετε τα πάντα κίνδυνος αμοιβαίων κεφαλαίων πριν επενδύσει σε αυτά.

 9. Να είστε ευέλικτοι, να παρακολουθείτε και να εξισορροπείτε περιοδικά το χαρτοφυλάκιό σας
 10. Αφού έχετε επενδύσει τα χρήματά σας σε διάφορα αμοιβαία κεφάλαια, FDs, μετοχές, ULIPs, PPFs κ.λπ., η δουλειά είναι μισή. Πρέπει να παρακολουθείτε τακτικά το χαρτοφυλάκιό σας και να κάνετε αλλαγές εάν απαιτείται. Απαιτείται επανεξισορρόπηση για να αντικατοπτρίζει τυχόν αλλαγές στις συνθήκες της ζωής σας. Για παράδειγμα, αλλάζετε τη δουλειά από MNC σε start-up όπου οι κίνδυνοι είναι υψηλότεροι. Σε μια τέτοια κατάσταση, η έκθεση του χαρτοφυλακίου σας σε μετοχές θα πρέπει να μειωθεί, καθώς το ανθρώπινο κεφάλαιο σας επενδύεται πλέον σε μετοχές υψηλού κινδύνου. Η εργασία για νεοσύστατες επιχειρήσεις είναι εξίσου καλή με την κατοχή μετοχών υψηλού κινδύνου.

 11. Ζητήστε επαγγελματική συμβουλή
 12. Είναι καλύτερο να ζητήσετε επαγγελματική συμβουλή από κάποιον επενδυτικό σύμβουλο ή να ζητήσετε τη βοήθεια του διανομείς αμοιβαίων κεφαλαίων για να ξεπεράσουμε τα χαρτιά και τις απαιτήσεις των συναλλαγών. ο σύμβουλος επενδύσεων θα κάνει το προφίλ κινδύνου σας και θα πραγματοποιήσει ανάλυση καταλληλότητας πριν προτείνει οποιοδήποτε επενδυτικό σχέδιο. Ίσως αξίζει τον κόπο να λάβετε τέτοια βοήθεια όταν βάζετε τα χρήματα που κερδίσατε με κόπο σε ένα σχέδιο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αφιερώστε χρόνο για να καταλάβετε

Σχολιάστε