Πότε να πουλήσετε το πρόγραμμα αμοιβαίων κεφαλαίων σας;

Το πρόγραμμα αμοιβαίων κεφαλαίων σας μπορεί να είχε καλές αποδόσεις στο παρελθόν. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν κάποια σημάδια κακής απόδοσης και ίσως χρειαστεί να βγείτε από τέτοια προγράμματα MF. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι / σενάρια όπου πρέπει να πουλήσετε τα προγράμματα αμοιβαίων κεφαλαίων σας.

1) Κάτω από την απόδοση σε σύγκριση με το σημείο αναφοράς: Εάν το MF σας δεν παρέχει καλές αποδόσεις, μπορεί να υπάρχουν διάφοροι λόγοι. Ωστόσο, εάν τα αμοιβαία κεφάλαιά σας έχουν χαμηλότερη απόδοση σε σύγκριση με το σημείο αναφοράς, τότε θα πρέπει να ελέγξετε τις λεπτομέρειες του σχεδίου και να πουλήσετε τέτοια αμοιβαία κεφάλαια. Π.χ. εάν ένα σχήμα “Χ” αμοιβαίων κεφαλαίων μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχει δώσει 10% ετήσιες αποδόσεις τα τελευταία 5 χρόνια σε σύγκριση με το SENSEX, το οποίο έδωσε 13% ετήσιες αποδόσεις, τότε το σχήμα Χ σας υπολειτουργεί. Θα πρέπει να ελέγξετε τους λόγους πριν βγείτε.

2) Αλλαγή στον Διαχειριστή Αμοιβαίου Κεφαλαίου: Ο διαχειριστής κεφαλαίων είναι η ραχοκοκαλιά της απόδοσης του προγράμματος MF. Σε περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στον υπάρχοντα διαχειριστή κεφαλαίων που διαχειρίζεται καλά τα κεφάλαια, θα πρέπει να ελέγξετε το παρελθόν του νέου διαχειριστή κεφαλαίων. Σε περίπτωση που ο διαχειριστής κεφαλαίων έχει ανεπαρκή εμπειρία, θα πρέπει να ελέγξετε το αμοιβαίο κεφάλαιο και να αποχωρήσετε κατάλληλα.

3) Το επιτόκιο επαναγοράς RBI επηρεάζει τα χρέη MF: Όταν η RBI μειώνει τα επιτόκια επαναγοράς, οι αποδόσεις των ομολόγων θα μειωθούν και οι τιμές θα ανέβουν και αυτό θα βελτίωνε τις αποδόσεις των χρεογράφων. Όταν βλέπετε ότι τα επιτόκια κινούνται σε ανοδική κατεύθυνση, οι αποδόσεις του χρέους σας μειώνονται. Ως εκ τούτου, υπό αυτήν την κατάσταση, θα πρέπει να λάβετε μια κλήση και να βγείτε από τα κεφάλαια χρέους. Ωστόσο, θα πρέπει να αναθεωρήσετε την κατεύθυνση της RBI προς το επιτόκιο επαναγοράς και όχι μόνο μία περίπτωση.

4) Εξαργυρώστε με βάση τους στόχους σας: Αν και τα MF σας έχουν καλή απόδοση, με βάση τους οικονομικούς σας στόχους, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε εναλλαγή μεταξύ μετοχικού κεφαλαίου σε χρέος. Π.χ. κατά τη διάρκεια της συνταξιοδότησης όπου πρέπει να μειώσετε την έκθεσή σας σε μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια καθώς ενέχει κίνδυνο. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η επίτευξη ενός προγραμματισμένου οικονομικού στόχου 2-3 ​​χρόνια νωρίτερα. Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορείτε να επενδύσετε σε μετοχικά κεφάλαια μέχρι την τελευταία στιγμή του στόχου. Μπορείτε να πουλήσετε μετοχικό κεφάλαιο MF και στη συνέχεια να επενδύσετε σε χρεωστικά κεφάλαια ή μέσα που σχετίζονται με χρέος.

5) Δεν επιτυγχάνει τον στόχο σας: Όταν έχετε αγοράσει ένα MF που δεν ανταποκρίνεται στο στόχο ή τον στόχο σας, θα πρέπει να αποχωρήσετε αμέσως αντί να το μετανιώσετε και να το διατηρήσετε ως έχει. Π.χ. κεφάλαια μεσαίας κεφαλαιοποίησης μπορούν να ληφθούν μόνο από επενδυτές υψηλού κινδύνου. Σε περίπτωση που είστε επενδυτής χαμηλού έως μέτριου κινδύνου και αγοράσατε κεφάλαια μεσαίας κεφαλαιοποίησης, θα πρέπει να αποχωρήσετε αμέσως.

Συμπερασματικές παρατηρήσεις: Όταν επενδύετε σε Αμοιβαία κεφάλαια, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας αυτούς τους λόγους, ώστε να μπορείτε να βγείτε από τα αμοιβαία κεφάλαια κατάλληλα και να επενδύσετε σε καλύτερα κεφάλαια. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να κερδίσετε καλές αποδόσεις σε ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο αμοιβαίων κεφαλαίων σας.

Σχολιάστε