Πόσο είναι ένα δολάριο και ένα ευρώ; Τιμές συναλλάγματος από 1.11.2023

Στο πλαίσιο της εγχώριας ατζέντας, θα ακολουθήσουν σήμερα ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) του Οκτωβρίου και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Οκτωβρίου από την Κωνσταντινούπολη.

Δολάριο/TL σήμερα συνέχισε την περιορισμένη ημερήσια ανάπτυξη που συνεχίστηκε από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

ΠΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΔΟΛΑΡΙΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΕΥΡΩ;

Η ισοτιμία ξεκίνησε την ημέρα στο υψηλό των 28,32. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, το TL έχει χάσει το 33,9% της αξίας του έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους.

Η απώλεια αξίας σε TL από τον Ιούνιο, όταν χαλαρώθηκε ο δημόσιος έλεγχος στη συναλλαγματική ισοτιμία, ήταν 26,9%.

Το Euro/TL βρίσκει αγοραστές στα 29,93.

ΑΥΞΗΜΕΝΟΙ 500 ΜΟΝΟΙ ΒΑΣΗΣ

Μετά την αύξηση του βασικού επιτοκίου στο 35% την περασμένη εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα (CBRT) ανακοίνωσε επίσης νέα βήματα προς την αύξηση του ποσοστού των καταθέσεων σε TL και την απλούστευση.

Οι επιπτώσεις αυτών των βημάτων, που περιλαμβάνουν τη χαλάρωση του δημόσιου ελέγχου στην αγορά ομολόγων, ιδιαίτερα στις καταθέσεις και τα ομόλογα, παρακολουθούνται.

Η οδηγία εφαρμογής, που είδε το Reuters και εστάλη στις τράπεζες νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, περιείχε επίσης λεπτομέρειες σχετικά με το αίτημα για προμήθεια για υποχρεωτικά ελάχιστα αποθεματικά που έχουν συσταθεί για καταθέσεις σε ξένο νόμισμα.

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΕΚΘΕΣΗ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ

Η τελευταία έκθεση για τον πληθωρισμό του έτους, που θα ανακοινωθεί αύριο από το CBRT, είναι ένα από τα σημαντικότερα σημεία της εβδομάδας.

Ενώ η πρόβλεψη του CBRT για τον πληθωρισμό για το τέλος του 2024 ήταν 33 τοις εκατό, η πρόβλεψη της αγοράς ήταν μεταξύ 40 τοις εκατό και 45 τοις εκατό.

Το CBRT, το οποίο αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά 2.650 μονάδες βάσης σε πέντε μήνες μετά τις εκλογές με την υποστήριξη του προέδρου, σηματοδοτεί ότι η αυστηροποίηση θα συνεχιστεί και δεσμεύεται για αποπληθωρισμό. Στο πλαίσιο αυτό, τα μηνύματα που παρουσιάζονται στην τελευταία έκθεση για τον πληθωρισμό φέτος θα παρακολουθούνται στενά.

Ο αντίκτυπος των αυξανόμενων παγκόσμιων γεωπολιτικών κινδύνων στην Τουρκία παρακολουθείται λεπτομερέστερα μετά τις δηλώσεις του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα. Το Ισραήλ ανακάλεσε ορισμένους από τους διπλωματικούς του εκπροσώπους στην Τουρκία λόγω των «σοβαρών δηλώσεων» της Άγκυρας.

Μέχρι την ανακοίνωση του Ερντογάν, οι αναλυτές ανέμεναν ότι οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή θα είχαν πολύ περιορισμένο αντίκτυπο στην τουρκική οικονομία. Μετά τις δηλώσεις Ερντογάν άρχισαν να παρακολουθούνται στενά οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και τις δυτικές χώρες.

Source link

Σχολιάστε