Πρόεδρος της CMB Gönül: Ολοκληρώσαμε με επιτυχία τη δημόσια προσφορά 83 εταιρειών σε 2 χρόνια

Το συνέδριο «Κεφαλαιαγορές για την 100η επέτειο της Δημοκρατίας της Τουρκίας» διοργανώθηκε από τη Σχολή Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Atılım. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Κεφαλαιαγοράς İbrahim Ömer Gönül δήλωσε στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Lamia Ergenekon ότι έχει μεταπτυχιακό από το Πανεπιστήμιο Atılım και συνεχίζει τις διδακτορικές του σπουδές. Ο Gönül είπε ότι ο αριθμός των δημοσίων εταιρειών ήταν 640 στις 25 Οκτωβρίου και είπε, «526 από αυτές διαπραγματεύονται επί του παρόντος στο Borsa Istanbul. Επιπλέον, 114 από αυτές είναι εταιρείες που δεν είναι εισηγμένες αλλά υπόκεινται στην εποπτεία μας. Επιπλέον, υπό τον έλεγχό μας βρίσκονται και εταιρείες που ανήκουν σε συνεταιρισμούς. Ο αριθμός τους είναι επίσης 31. «Σήμερα, η συνολική αξία της εταιρείας που διαπραγματεύεται στην Borsa Istanbul είναι περίπου 390 δισεκατομμύρια δολάρια», είπε.

«ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΜΑΣ ΗΤΑΝ ΝΑ ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΓΟΡΑ ΣΤΗ ΒΑΣΙΚΗ ΒΑΣΗ»

Ο Πρόεδρος της CMB, İbrahim Ömer Gönül, υπενθύμισε ότι 40 εταιρείες με αξία άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων προσφέρθηκαν στο κοινό το 2022, είπε: «Στις 23 Οκτωβρίου 2023, ξεπεράσαμε αυτόν τον αριθμό και προσφέραμε 43 εταιρείες στο κοινό. Ολοκληρώσαμε με επιτυχία τη δημόσια προσφορά 83 εταιρειών σε 2 χρόνια. Επιπλέον, έχουμε δεσμεύσει 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση σε αυτές τις εταιρείες το 2023. Μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών για αύξηση του αριθμού των επενδυτών που επενδύουν στις κεφαλαιαγορές, ειδικά στην Borsa Istanbul, φέτος υπάρχουν επιτέλους 8 εκατομμύρια 104 χιλιάδες επενδυτές στο χρηματιστήριο. Είμαι βέβαιος ότι πολλοί από εσάς το γνωρίζετε ήδη και μπορεί να είστε στο χρηματιστήριο. Η αύξηση του αριθμού των επενδυτών ήταν πραγματικά ένα πολύ σημαντικό βήμα για εμάς όσον αφορά τη διάδοση του κεφαλαίου στη βάση και την παροχή χρηματοδότησης στις εταιρείες για χρόνια. «Ήταν το όνειρό μας, να το πω έτσι», είπε.


«ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΟΥΜΕ 1.787 ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ»

Ο πρόεδρος της CMB Gönül είπε ότι οι ξένοι επενδυτές θα δείξουν επίσης μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το χρηματιστήριο και τις εταιρείες στον δεύτερο αιώνα της Τουρκίας:

«Συγκεκριμένα, τα επενδυτικά κεφάλαια, τα οποία ονομάζουμε ιδρύματα συλλογικών επενδύσεων, είναι στην πραγματικότητα κόρη οφθαλμού. Το πλεονέκτημα που μας δίνουν τα αμοιβαία κεφάλαια ως το πιο σημαντικό εργαλείο είναι να λαμβάνουμε βοήθεια από επαγγελματίες, εάν δεν μπορείτε να επιλέξετε μετοχές μόνοι σας και δεν θέλετε να διαχειριστείτε μόνοι σας τα χρήματά σας σε αυτό το χρηματιστήριο που γνωρίζουμε ότι έχει χαμηλή χρηματοοικονομική παιδεία. Ωστόσο, εάν θέλετε να συμμετάσχετε σε αυτές τις δράσεις, βλέπουμε ένα σοβαρό όφελος των αμοιβαίων κεφαλαίων εδώ. Δημιουργήθηκαν από επαγγελματίες και υπό την επίβλεψή μας, αυτά τα αμοιβαία κεφάλαια είχαν σκοπό να επιτρέψουν στους επενδυτές να επενδύσουν σε ασφαλέστερα καταφύγια με επενδύσεις που διαχειρίζονται επαγγελματίες. Μέχρι σήμερα έχουμε 1.787 επενδυτικά κεφάλαια. Αυτό που λέμε εδώ είναι ότι σίγουρα υπάρχει επενδυτικό ταμείο για κάθε τύπο επενδυτή».

«ΤΑ ΣΥΝΤΑΞΙΑΚΤΙΚΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΛΕΓΧΕΙ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΕΙ»

Ο Gönül είπε ότι το μέγεθος του χαρτοφυλακίου των συνταξιοδοτικών επενδυτικών ταμείων, το οποίο ήταν 433 δισεκατομμύρια TL το 2022, έφτασε τα 680 δισεκατομμύρια λίρες μέχρι τον Οκτώβριο του 2023, είπε: «Τα συνταξιοδοτικά επενδυτικά ταμεία, το συνταξιοδοτικό σύστημα, το ιδιωτικό συνταξιοδοτικό σύστημα είναι ένα σύστημα στο οποίο αποδίδουν μεγάλη σημασία και θέλουν να έχουν επίβλεψη και έλεγχο πάνω τους. Αυτό είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα όπου οι άνθρωποι συνταξιοδοτούνται με τις αποταμιεύσεις που έκαναν ενώ εργάζονταν ή μπορούν να αποσύρουν τις αποταμιεύσεις τους μετά από ένα συγκεκριμένο έτος. Όσο πιο γρήγορα μπείτε σε αυτό το σύστημα, τόσο περισσότερο θα εξοικονομήσετε σημαντικό χρηματικό ποσό με την κρατική συνεισφορά. Βλέπουμε ότι ο αριθμός των επενδυτών μας θα αυξηθεί το 2023. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό», είπε.

«ΟΤΑΝ ΑΥΞΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ, Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΜΑΣ ΘΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ»

Ο Gönül είπε ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία δεν βρίσκεται στο επιθυμητό επίπεδο χρηματοοικονομικής παιδείας και είπε:

«Κάνουμε τα πάντα για να το βελτιώσουμε. Ο χρηματοοικονομικός γραμματισμός είναι ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να αναπτύξετε πριν επενδύσετε. Μπορεί να έχετε εργαστεί σε τομείς όπως η διοίκηση επιχειρήσεων και τα οικονομικά. Αλλά νομίζω ότι πρέπει να αυξήσετε τον χρηματοοικονομικό σας γραμματισμό για να είστε καλός επενδυτής και να γνωρίζετε ακριβώς ποιες οικονομικές συναλλαγές κάνετε. Στην Τουρκία κάνουμε σοβαρά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Εργαζόμαστε σε σημαντικά έργα στον τομέα της χρηματοοικονομικής παιδείας. Όταν αυξήσουμε τον χρηματοοικονομικό γραμματισμό, ο αριθμός των επενδυτών σίγουρα θα αυξηθεί. Σημαντικός λόγος για την αύξηση του αριθμού των εταιρειών που υποβάλλουν αιτήσεις για δημόσιες προσφορές τα τελευταία χρόνια ήταν ο φόβος των εταιρειών για δημόσιες προσφορές, ιδιαίτερα την περίοδο πριν την πανδημία. Εξηγήσαμε στις εταιρείες μας τι σημαίνει η είσοδος στο χρηματιστήριο και ότι δεν υπάρχει λόγος να το φοβόμαστε, αντιθέτως, είναι ένα σύστημα στο οποίο μπορούν να αναπτυχθούν παρέχοντας χρηματοδότηση. Υπάρχουν αρκετές εφαρμογές αυτές τις μέρες. Ας ελπίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε καλές εταιρείες στην ανταλλαγή μας».

Μετά την ομιλία, στον Πρόεδρο του CMB İbrahim Ömür Gönül απονεμήθηκε πλακέτα.

Source link

Σχολιάστε