Προοπτικές και προοπτικές επενδύσεων σε ακίνητα για το 2010

Τι ακολουθεί για τα ακίνητα;

Για τους περισσότερους ανθρώπους, τα ακίνητα παραμένουν ένα κρίσιμο μέρος της προσωπικής καθαρής αξίας. Παρά την ανάκαμψη του χρηματιστηρίου, η μέση καθαρή αξία μιας αμερικανικής οικογένειας μειώνεται κατά περίπου 25% λόγω της πτώσης των αξιών των ακινήτων και των επενδυτικών περιουσιακών στοιχείων.

Επισκόπηση των τάσεων της αγοράς – Εστίαση στη Βοστώνη

Ενώ εξακολουθούν να υποφέρουν λόγω της συνεχιζόμενης αναταραχής στους τομείς απασχόλησης άγκυρας των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, Ασφαλίσεων, Ακινήτων (FIRE), υπήρξαν σημάδια σταθερότητας εντός και κοντά σε μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές όπως η Βοστώνη. Αν και η εικόνα της απασχόλησης παραμένει ζοφερή, η μητροπολιτική στατιστική περιοχή της Βοστώνης (MSA) έδειξε τα ισχυρότερα κέρδη σε αξίες ακινήτων το 2009, σύμφωνα με μια πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση της Zillow Real Estate Market Reports.

Ακόμη και με τα ισχυρά κέρδη που βοήθησαν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για πρώτη φορά από την πίστωση για αγορά κατοικίας και τα συνεχιζόμενα χαμηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων, παραμένει σχεδόν το 25% των κατοικιών που είναι «ανάποδα» στα εκκρεμή στεγαστικά δάνειά τους.

Η υψηλή ανεργία συνεχίζεται καθώς οι εταιρείες συνεχίζουν να ανακοινώνουν απολύσεις ή καθυστερούν τις προσλήψεις. Και δεδομένου του αναμενόμενου κύματος δημιουργικών προϊόντων στεγαστικών δανείων, όπως τα δάνεια Alt-A, τα δάνεια μόνο με τόκους και τα στεγαστικά δάνεια με ρυθμιζόμενο επιτόκιο “επιλογή πληρωμής” που επαναφέρονται σε υψηλότερα επιτόκια ασκώντας πίεση στους ιδιοκτήτες σπιτιού που δεν μπορούν να αναχρηματοδοτήσουν λόγω έλλειψης θέσεων εργασίας ή έλλειψης αξίας, πιθανότατα θα υπάρξει αύξηση του αριθμού των κατασχέσεων.

Σύμφωνα με έρευνα που αναφέρθηκε από το HousingPredictor.com, οι μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές στις ΗΠΑ πιθανότατα δεν θα δουν έκρηξη στην ακίνητη περιουσία μετά το 2020. Με περισσότερους από 7 εκατομμύρια ανθρώπους ανέργους και άλλα 20 εκατομμύρια να αναφέρονται ως υποαπασχολούμενοι, μπορεί να είναι το 2017 ή το 2020 όταν αυτοί οι εργάτες απορροφηθούν. Και οι πωλήσεις ακινήτων εξαρτώνται από αυτούς που έχουν δουλειά.

Οι ραγδαίες άνθιση των ακινήτων συνήθως τρέχουν σε κύκλους επτά έως 10 ετών με κάποιο εξωτερικό έναυσμα να επισπεύσει μια κρίση που έσκασε τη φούσκα. Η σημερινή κατάσταση είναι απίθανο να είναι διαφορετική.

Επιπτώσεις για τους Επενδυτές

Τα ποσοστά κενών διαμερισμάτων αναμένεται να αυξηθούν μέχρι το 2010 σε περίπου 7% έως 10%. Η συνεχιζόμενη κατάρρευση της εμπιστοσύνης σχετικά με τις θέσεις εργασίας εμποδίζει τη δημιουργία νοικοκυριού, καθώς τα άτομα μπορεί να καθυστερήσουν τον γάμο ή να επιστρέψουν με γονείς ή συγγενείς ή να διπλασιαστούν με φίλους.

Καθώς οι κατασχέσεις αυξάνονται, πιθανότατα θα υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση για αντικατάσταση κατοικιών, οπότε τα ποσοστά κενών θέσεων μπορεί να μειωθούν. Και καθώς οι εργαζόμενοι προσπαθούν να διατηρήσουν τις επιλογές τους ανοιχτές για να εξυπηρετήσουν τη μετακόμιση για ευκαιρίες εργασίας, η ζήτηση για ενοίκια πιθανότατα θα αυξηθεί επίσης. Η προειδοποίηση είναι ότι πιθανότατα θα υπάρξει επίσης μια σειρά από επιλογές προμήθειας που θα ασκήσουν πίεση στα ενοίκια. Και ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων κακών οικονομικών συνθηκών, οι ιδιοκτήτες μπορούν να αναμένουν ότι η πιστωτική ποιότητα των ενοικιαστών θα διαβρωθεί.

Τα διαμερίσματα θα πρέπει να ανταγωνιστούν την αυξανόμενη προσφορά μονοκατοικιών. Επί του παρόντος, οι διαθέσιμες προς ενοικίαση μονοκατοικίες έχουν εκτιναχθεί σχεδόν στο 10% σε σύγκριση με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 4,5%. Και μια αλλαγή πολιτικής από την υπεύθυνη στεγαστικών δανείων Fannie Mae θα επιτρέψει στους ενοικιαστές που ζουν σε σπίτια ή διαμερίσματα όπου οι ιδιοκτήτες έχουν αποκλειστεί να μην εκδιώκονται πλέον. Αυτό πιθανότατα θα σημαίνει ότι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ενοικιαζόμενων μονοκατοικιών στις ΗΠΑ θα είναι μια οιονεί κυβερνητική οντότητα.

Ο όγκος των πωλήσεων στην αγορά πολλών οικογενειών είναι πολύ χαμηλός και είναι πιθανό να συνεχιστεί. Οι πιθανοί αγοραστές συνεχίζουν να περιμένουν τη σταθεροποίηση των τιμών. Θα συνεχίσει να υπάρχει μια ανοδική μετατόπιση των επιτοκίων ανώτατων ορίων κατά 1% έως 2% πλησιάζοντας τα ανώτατα επιτόκια του 2002 (8,2%), γεγονός που θα συμβάλει άμεσα σε πτωτική πίεση στις τιμές στην περιοχή από άλλο 10% έως 20%.

Και δεδομένων των πιο αυστηρών κριτηρίων αναδοχής, όπως οι υψηλότερες απαιτήσεις προκαταβολής, ο αριθμός των επενδυτών που μπορούν να αποκτήσουν ένα ακίνητο πιθανότατα θα είναι περιορισμένος. Αλλά θα υπάρξουν ευκαιρίες για εκείνους τους επενδυτές με κεφάλαιο και πίστωση να αγοράσουν όταν σταθεροποιηθούν οι τιμές.

Σχολιάστε