Οι πέντε πιο δαπανηρές ερωτήσεις που δεν έχετε κάνει ποτέ στον οικονομικό σας σύμβουλο

Όταν επιλέγετε έναν σύμβουλο, το να κάνει τις σωστές ερωτήσεις μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Χρειάζεστε βοήθεια με τις επενδύσεις σας. Πώς όμως βρίσκετε τον κατάλληλο σύμβουλο για τις ανάγκες και τους στόχους σας;

* Από πού ξεκινάς;

* Ποιος σύμβουλος είναι κατάλληλος για εσάς;

* Πώς ξέρετε ότι κάνετε τις σωστές ερωτήσεις;

Η επιλογή ενός επενδυτικού συμβούλου μπορεί να είναι ένα δύσκολο έργο. Η απάντηση στις παρακάτω ερωτήσεις θα βελτιώσει τις πιθανότητες επιτυχίας σας.

# 1: Τι θέλω να πετύχω;

Η πιο σημαντική ερώτηση που μπορούν να κάνουν οι επενδυτές είναι αυτή που κάνουν στον εαυτό τους. Είναι απαραίτητο να γνωρίζετε τι θέλετε να πετύχετε. Όπως είπε ο Steven Covey, «βάλε πρώτα πράγματα πρώτα».

* Θέλω να διαχειρίζομαι τις δικές μου επενδύσεις;

* Θέλω συμβουλές για το πώς να διαχειριστώ τις επενδύσεις μου;

* Ή, θέλω να προσλάβω έναν εξειδικευμένο διευθυντή για να κατευθύνει τις επενδύσεις μου για μένα;

Αυτά είναι διαφορετικά ερωτήματα, που απαιτούν σαφείς αλλά διακριτές απαντήσεις. Για παράδειγμα, εάν ένας επενδυτής αποφασίσει ότι θα ήθελε συμβουλές για το πώς να διαχειριστεί τις επενδύσεις του, τότε πρέπει να είναι προετοιμασμένος να αναλάβει κάποια ευθύνη για την απόδοση της επένδυσής του. Αυτό συμβαίνει επειδή η συμβουλή είναι απλώς μια γνώμη ή σύσταση για το τι πρέπει να γίνει. Η ιδιοκτησία για την απόδοση της επένδυσής της εξακολουθεί να στηρίζεται ακριβώς στους ώμους της. Από την άλλη πλευρά, εάν ένας επενδυτής προσλαμβάνει έναν διαχειριστή χαρτοφυλακίου για να διαχειριστεί τις επενδύσεις του, τότε εξ ορισμού αυτός ο διαχειριστής αναλαμβάνει την κυριότητα και την ευθύνη για την απόδοση αυτού του λογαριασμού.

Μόλις οι επενδυτές είναι σαφείς σχετικά με το τι θέλουν, ποιες ερωτήσεις πρέπει να κάνουν σε έναν πιθανό σύμβουλο;

# 2: Πώς πληρώνεστε;

Αυτή είναι η πιο σημαντική ερώτηση που μπορεί να κάνει ένας επενδυτής σε έναν πιθανό σύμβουλο. Γιατί είναι τόσο σημαντική αυτή η ερώτηση; Επειδή η ευθυγράμμιση της αποζημίωσης με τους στόχους του επενδυτή, η ανάπτυξη του λογαριασμού του, είναι ο πιο ισχυρός τρόπος για να διασφαλιστεί ότι οι στόχοι του πραγματοποιούνται.

Οι σύμβουλοι και οι οικονομικοί σχεδιαστές αμείβονται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, αλλά η πλειοψηφία των συμβούλων είτε χρεώνουν προμήθειες ή αμοιβές, είτε και τα δύο.

Επιτροπές

Οι προμήθειες ή οι χρεώσεις πωλήσεων έχουν διάφορες μορφές. Πρώτον, οι επενδυτές πληρώνουν μια προμήθεια όταν αγοράζουν ή πωλούν μετοχές, ομόλογα ή Διαπραγματεύσιμο Αμοιβαίο Κεφάλαιο (ETF). Οι επενδυτές μπορούν επίσης να πληρώσουν προμήθεια όταν ένας σύμβουλος τους πουλά ένα αμοιβαίο κεφάλαιο. Αυτές οι χρεώσεις ονομάζονται συχνά φορτία πωλήσεων ή προμήθειες πωλήσεων. Οι προμήθειες τείνουν να λειτουργούν καλύτερα όταν ένας επενδυτής γνωρίζει ακριβώς τι θέλει ή εάν αυτός ο επενδυτής σχεδιάζει να κάνει πολύ λίγες συναλλαγές.

Το πρόβλημα με τις προμήθειες ή τα φορτία πωλήσεων είναι ότι ο επενδυτής πληρώνει εκ των προτέρων τον σύμβουλο. Φανταστείτε αν οι μεσίτες πληρώνονταν εκ των προτέρων για να πουλήσουν ένα σπίτι. Τι κίνητρο θα είχε ο μεσίτης για να διασφαλίσει ότι το σπίτι πουλάει πραγματικά; Επιπλέον, οι προμήθειες μπορούν συχνά να οδηγήσουν σε μια πώληση προϊόντος, η οποία μπορεί να μην ανταποκρίνεται στους στόχους του επενδυτή.

Αμοιβές

Υπάρχουν δύο είδη τελών. Πρώτον, υπάρχουν σταθερές ή ωριαίες αμοιβές, παρόμοιες με τον τρόπο με τον οποίο ένας δικηγόρος ή CPA τιμολογεί τους πελάτες του. Με τις ωριαίες χρεώσεις είναι σημαντικό να προσδιορίσετε εκ των προτέρων ποιες υπηρεσίες θα εκτελεστούν και να λάβετε μια εκτίμηση του συνολικού κόστους.

Ο δεύτερος τύπος αμοιβής βασίζεται σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση. Αυτή η χρέωση είναι συνήθως μεταξύ ενός και τριών τοις εκατό του υπολοίπου του λογαριασμού ετησίως. Αυτή η μέθοδος αποζημίωσης λειτουργεί καλύτερα όταν ένας επενδυτής προσλαμβάνει έναν σύμβουλο για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου του. Όταν η μέθοδος αποζημίωσης είναι μια αμοιβή, με βάση τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία, ο σύμβουλος μπορεί να λάβει αύξηση μόνο εάν αυξήσει τον λογαριασμό του επενδυτή.

# 3: Πώς θα επενδύσετε τα χρήματά μου;

Είναι σημαντικό ο σύμβουλος να έχει ένα σαφές σχέδιο για την επένδυση των χρημάτων του πελάτη.

* Πώς θα καθορίσει ο σύμβουλος ποιες επενδύσεις είναι κατάλληλες για τον πελάτη;

* Είναι το σχέδιο προσαρμόσιμο ή ένα μέγεθος ταιριάζει σε όλα;

* Θα αλλάξει το σχέδιο με τους μεταβαλλόμενους στόχους του πελάτη;

* Πώς θα άλλαζαν οι επενδύσεις σε ένα επιδεινούμενο οικονομικό περιβάλλον;

Οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις πρέπει να είναι σαφείς και έξυπνες. Ζητήστε διευκρινίσεις σχετικά με το γιατί οι συστάσεις του συμβούλου ταιριάζουν στους στόχους σας.

Εάν ο υποψήφιος σύμβουλος προτείνει αμοιβαία κεφάλαια, ρωτήστε γιατί δεν χρησιμοποιεί κεφάλαια ευρετηρίου. Επειδή σύμφωνα με τη Morningstar, την εταιρεία αξιολόγησης αμοιβαίων κεφαλαίων, το 90% όλων των αμοιβαίων κεφαλαίων και των προσόδων αποτυγχάνει να ξεπεράσει τον δείκτη S&P-500.

# 4: Έχετε στρατηγική εξόδου;

Αυτό είναι όπου οι περισσότεροι σύμβουλοι αποτυγχάνουν. Τίποτα δεν ανεβαίνει για πάντα. Επομένως, είναι επιτακτική ανάγκη να ξέρετε πότε πρέπει να αφαιρέσετε τις μάρκες από το τραπέζι.

Ο Warren Buffett είπε κάποτε ότι υπάρχουν μόνο δύο κανόνες για την επένδυση. Κανόνας #1: Μην χάνετε χρήματα. Κανόνας #2: Μην ξεχνάτε ποτέ τον κανόνα #1.

POP QUIZ: Αν το χαρτοφυλάκιό σας χάσει το 25% της αξίας του φέτος, ποια απόδοση θα χρειαζόσασταν το επόμενο έτος για να εξισορροπήσετε;

Έτος επένδυσης #1 Αρχική Αξία = 100.000 $ Επιστροφή = -25% Τελική Αξία =?

100.000 $ x (1-25%) = 75.000 $

Επενδυτικό έτος #2 Αρχική αξία = 75.000 $ Επιστροφή =? Τελική αξία = 100.000 $

(100.000$-75.000$)/75.000$ = 33,3%

Πήρατε τη σωστή απάντηση; Αν χάσετε το 25% του χαρτοφυλακίου σας, χρειάζεται 33,3% απόδοση, για να εξισωθεί! Εάν χάσετε το 50% των χρημάτων σας, χρειάζεστε 100% επιστροφή, για να ξεπεράσετε τα ίσα! Γι’ αυτό είναι κρίσιμο να μην χάσετε χρήματα.

Ο κύριος λόγος που τόσοι πολλοί επενδυτές έχασαν χρήματα στην τελευταία πτωτική αγορά είναι ότι αυτοί ή ο σύμβουλός τους δεν είχαν στρατηγική εξόδου. Ένας σύμβουλος πρέπει να έχει ένα προκαθορισμένο σχέδιο για το τι θα κάνει εάν μια επένδυση χάσει χρήματα. Θυμηθείτε, δεν υπάρχει λόγος να είστε συναισθηματικά δεμένοι με οποιαδήποτε επένδυση. Οι επενδύσεις έχουν σχεδιαστεί για ένα πράγμα και μόνο: για να βγάλουν χρήματα.

# 5: Ποιο είναι το ιστορικό σας;

Εδώ μπορείτε να μάθετε εάν ένας σύμβουλος καθοδηγείται από αποτελέσματα ή προμήθειες. Όταν οι επενδυτές προσλαμβάνουν έναν σύμβουλο για συστάσεις ή για τη διαχείριση του λογαριασμού τους, πρέπει να βεβαιωθούν ότι ο σύμβουλος έχει ιστορικό επιτυχίας.

* Πώς έχουν οι λογαριασμοί πελατών του συμβούλου σε χαμηλές αγορές;

* Πώς έχουν οι λογαριασμοί πελατών του συμβούλου σε ανοδικές αγορές;

* Πώς συγκρίνεται η απόδοση του συμβούλου με ένα σημείο αναφοράς, όπως ο δείκτης S&P-500, σε ανοδικά και κάτω έτη;

Αυτό είναι όπου θέλετε να ζητήσετε αριθμούς για να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας του “πώλησης πωλήσεων” και δεν θα χρειαστούν μέρες για να τους λάβετε. Εάν ο σύμβουλος παρακάμψει αυτήν την ερώτηση ή υποβαθμίσει την απόδοση, μην φύγετε, τρέξτε!

Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι ο σύμβουλος έχει ιστορικό επιτυχίας. Τελικά, αν δεν πληρώνετε για να λάβετε αποτελέσματα, τι πληρώνετε;

Περίληψη

Οι καλά διατυπωμένες ερωτήσεις είναι τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την ανατομή οποιουδήποτε προβλήματος. Αφιερώστε χρόνο για να κάνετε δύσκολες ερωτήσεις στον εαυτό σας και σε πιθανούς συμβούλους. Οι βασικές ερωτήσεις που πρέπει να τεθούν είναι:

1. Τι θέλω να πετύχω; Δημιουργήστε μια σταθερή βάση ορίζοντας τους στόχους σας.

2. Πώς πληρώνεστε; Βεβαιωθείτε ότι η αποζημίωση είναι ευθυγραμμισμένη με τους στόχους σας.

3. Πώς θα επενδύσετε τα χρήματά μου; Κάντε σκληρές ερωτήσεις. Να περιμένετε έξυπνες απαντήσεις.

4. Έχετε στρατηγική εξόδου; Βεβαιωθείτε ότι ο σύμβουλος έχει ένα προκαθορισμένο σχέδιο για την αποφυγή μεγάλων απωλειών στον λογαριασμό σας.

5. Ποιο είναι το ιστορικό σας; Αν δεν πληρώνετε για αποτελέσματα, τι πληρώνετε;

Σχολιάστε