Μυστικά κωδικού χρώματος αντίστασης

Η κατανόηση του κωδικού χρώματος της αντίστασης είναι πολύ σημαντική εάν θέλετε να υπολογίσετε τις τιμές της αντίστασης μιας συγκεκριμένης αντίστασης. Κάθε χρωματική ζώνη αντίστασης αντιπροσωπεύει έναν αριθμό στον οποίο θα μπορούσατε να ανατρέξετε στον παρακάτω κώδικα για να σας βοηθήσει να βρείτε την τυπική τιμή της αντίστασης. Η κωδικοποίηση της αντίστασης λειτουργεί ως αριθμομηχανή αντιστάσεων και με τα παραδείγματα που δίνονται, δεν θα σας έπαιρνε πολύ χρόνο για να το καταλάβετε.

0=μαύρο, 1=καφέ, 2=κόκκινο, 3=πορτοκαλί, 4=κίτρινο, 5=πράσινο, 6=μπλε, 7=βιολετί, 8=γκρι, 9=λευκό, χρυσό=5% και ασημί=10%

Κόκκινο, κόκκινο, πορτοκαλί, χρυσό = 22 πολλαπλασιάζουμε με 1 (πορτοκαλί ίσο με τρία μηδέν), οπότε παίρνετε 22 πολλαπλασιάζοντας με 1000 =22000 ohms ή 22 κιλά ohms με ανοχή +/-5% (χρυσός).

Μπλε, γκρι, καφέ, χρυσό = 68 πολλαπλασιάστε με 1 (καφέ ίσο με ένα μηδέν), οπότε παίρνετε 68 πολλαπλασιάζοντας με 10 = 680 ohms με ανοχή +/- 5 %.

Καφέ, μαύρο, κίτρινο χρυσό = 10 πολλαπλασιάστε με 1 (κίτρινο ίσο με τέσσερα μηδέν), οπότε παίρνετε 10 πολλαπλασιάζοντας με 10000 =100000 ohms ή 100 κιλά ohms με ανοχή +/-5%.

Κίτρινο, βιολετί, χρυσός, χρυσός = 47 πολλαπλασιάστε με 0,1 (χρυσός στην τρίτη ζώνη), οπότε παίρνετε 4,7 ohms με την ανοχή +/-5%

Πορτοκαλί, πορτοκαλί, ασήμι, χρυσός =33 πολλαπλασιάστε με 0,01 (ασήμι στην τρίτη ζώνη), οπότε παίρνετε 0,33 ohms με ανοχή +/-5%.

Στην ηλεκτρονική επισκευή, τις περισσότερες φορές συναντούσα τον χρωματικό κωδικό αντίστασης πέντε ζωνών. Ο σκοπός της χρήσης της αντίστασης πέντε χρωματικών ζωνών σε ένα κύκλωμα είναι ότι παρέχει πιο ακριβή τιμή σε σύγκριση με την τετραχρωμία. Για παράδειγμα, για να πάρετε την τιμή των 22,6kohm, με την αντίσταση τετράχρωμης ζώνης δεν θα μπορείτε να τη βρείτε. Το μέγιστο που μπορείτε να πάρετε είναι 22k (κόκκινο, κόκκινο, πορτοκαλί και χρυσό).

Εάν με την πεντάχρωμη ζώνη μπορείτε να την υπολογίσετε (κόκκινο, κόκκινο, μπλε, κόκκινο, καφέ) το τελευταίο χρώμα που είναι καφέ αντιπροσωπεύει ανοχή 1%. Αν ανοίξετε ένα αναλογικό πολύμετρο θα καταλάβετε τι εννοώ. Τα περισσότερα από τα κυκλώματα αντιστάσεων μέσα στο πολύμετρο χρησιμοποιούν πέντε χρωματικές ζώνες. Γιατί; Επειδή η ένδειξη που λαμβάνετε κάθε φορά που μετράτε ρεύμα, τάση ή ωμ, ο πίνακας θα δείχνει την πλησιέστερη τιμή. Για παράδειγμα, εάν μετρήσετε μια μπαταρία 9v, η βελόνα θα δείχνει μπορεί να είναι 8,9v, 9v ή 9,1 volt. Εάν το συγκεκριμένο πολύμετρο σχεδιάστηκε χρησιμοποιώντας αντιστάσεις τεσσάρων χρωμάτων, το αποτέλεσμα που θα έχει μπορεί να είναι 8,5v, 9,5v ή ακόμα και 10 volt. Με άλλα λόγια, η χρήση μιας αντίστασης πέντε χρωμάτων είναι να κάνει ένα κύκλωμα πιο ακριβές και να δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα όπως αυτό που θέλουν οι μηχανικοί να είναι.

Εάν συναντήσετε οποιαδήποτε αντίσταση τυλιγμένης καλωδίου, υπάρχουν αριθμοί τυπωμένοι στην αντίσταση και κάθε κωδικοποίηση αντιπροσωπεύει μια τιμή αντίστασης. Ακολουθούν οι τύποι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να μάθετε τις ακριβείς τιμές των αντιστάσεων: R82 είναι 0,82 ohm, 15R2 είναι 15,2 ohm, 100R είναι 100 ohm, 10K είναι 10 kilo ohm, 2K7 είναι 2,7 kilo ohm και 2M2 mega είναι 2 ohms. . Ελπίζουμε να βρείτε αυτό το άρθρο με τον κωδικό χρώματος της αντίστασης χρήσιμο και να είστε σε θέση να υπολογίσετε την τιμή της αντίστασης στο συντομότερο χρονικό διάστημα.

Σχολιάστε