"Μπορώ να φορέσω μόνο χρυσά κοσμήματα" – Η αλήθεια για τις αλλεργίες στα κοσμήματα

Μόνο χρυσά κοσμήματα μπορώ να φοράω, όλα τα άλλα με ξεσηκώνουν». Πόσες φορές άκουσα αυτήν ακριβώς τη φράση από τη μητέρα μου όταν ήμουν παιδί; Κάθε φορά που της έδινα κοσμήματα αυτή ήταν η απάντησή της.

Γιατί ξεσπούν τα πάντα εκτός από χρυσό η μάνα μου; Είναι αλήθεια αυτή η δήλωση; Όταν ξεκίνησα να σχεδιάζω κοσμήματα πριν από δέκα χρόνια, αποφάσισα να το μάθω. Ήθελα να σχεδιάσω κοσμήματα για τη μαμά μου που θα μπορούσε να φορέσει χωρίς να φοβάται ότι θα ξεσπάσει. Τώρα θα σας ενημερώσω για αυτό που ανακάλυψα.

Η μητέρα μου, όπως πολλοί άνθρωποι, εμφανίζει δερματίτιδα εξ επαφής όταν το δέρμα της έρχεται σε επαφή με ορισμένα είδη κοσμημάτων. Η δερματίτιδα της είναι αποτέλεσμα αλλεργικής αντίδρασης στο νικέλιο που βρίσκεται σε πολλά είδη κοσμημάτων. Οι αλλεργίες στο νικέλιο είναι πολύ συχνές, στην πραγματικότητα ένας στους επτά ανθρώπους είναι πιθανό να υποφέρει από αλλεργία στο νικέλιο. Πιο συχνά, οι γυναίκες τείνουν να υποφέρουν από αλλεργίες στο νικέλιο από ότι οι άνδρες. Η θεραπεία αλλεργίας μπορεί να βοηθήσει με τα συμπτώματα μιας αλλεργίας στο νικέλιο. Δυστυχώς, μόλις αναπτυχθεί η αλλεργία, ένα άτομο θα παραμείνει ευαίσθητο στο νικέλιο για το υπόλοιπο της ζωής του.

Το νικέλιο βρίσκεται σε πολλά είδη κοσμημάτων κοστουμιών, ειδικά σε αυτά που παράγονται μαζικά. Μπορεί επίσης να βρεθεί σε άλλα καθημερινά αντικείμενα όπως νομίσματα, φερμουάρ, σκελετοί γυαλιών και κινητά τηλέφωνα.

Γιατί λοιπόν η μαμά μου είναι αλλεργική στο νικέλιο, μπορείτε να ρωτήσετε. Για κάποιο λόγο, τον οποίο η επιστήμη ακόμα δεν κατανοεί, το σώμα της έχει μπερδέψει το νικέλιο (ή παρόμοια μέταλλα όπως το κοβάλτιο) ως απειλή. Ως απάντηση σε αυτή την απειλή, το σώμα της προκαλεί μια ανοσολογική απόκριση (γνωστή και ως αλλεργική αντίδραση) για να απαλλαγεί από την απειλή. Αυτή η αντίδραση την κάνει να ξεσπάσει σε εξάνθημα που προκαλεί φαγούρα. Αλλά άλλοι θα μπορούσαν να έχουν πιο σοβαρή αντίδραση στο νικέλιο.

Τώρα που ήξερα τι προκαλούσε το ξέσπασμα της μητέρας μου, ξεκίνησα να μάθω ποια είδη κοσμημάτων δεν περιείχαν νικέλιο.

Πρώτα κοίταξα χρυσά κοσμήματα. Σε γενικές γραμμές, ο κίτρινος χρυσός (πάνω από 14 καράτια) δεν θα προκαλέσει αλλεργική αντίδραση. Ωστόσο, ο λευκός χρυσός μπορεί. Τα κράματα λευκού χρυσού περιέχουν νικέλιο και άλλα «λευκά» μέταλλα για να παράγουν το ασημί του χρώμα. Ένας στους εννέα ανθρώπους θα αντιδράσει στο νικέλιο σε λευκό χρυσό.

Μια άλλη μορφή χρυσού κοσμήματος είναι χρυσό γεμάτο ή κοσμήματα “GF”. Το μέταλλο κοσμήματος γεμάτο χρυσό δημιουργείται όταν ένα βασικό μέταλλο επικαλύπτεται με ένα στρώμα χρυσού. Το χρυσό γέμισμα διαφέρει από το επιχρυσωμένο ως προς την ποσότητα χρυσού που εφαρμόζεται. Το στρώμα που χρησιμοποιείται στα κοσμήματα με χρυσό είναι συνήθως 50 έως 100 φορές παχύτερο από το στρώμα που χρησιμοποιείται για την επίστρωση επιχρυσωμένων προϊόντων.

Στη συνέχεια κοίταξα τα ασημένια κοσμήματα. Για όσους είναι ευαίσθητοι στο νικέλιο, το λεπτό ασήμι και το ασήμι στερλίνα είναι εξαιρετικές επιλογές για “λευκά” μέταλλα.

Λεπτό ασήμι είναι εξ ορισμού 99,9% καθαρό ασήμι. Τα κοσμήματα γενικά δεν είναι φτιαγμένα από λεπτό ασήμι επειδή το μέταλλο είναι εξαιρετικά μαλακό και δεν αντέχει καλά στη φυσιολογική φθορά.

Τα περισσότερα ασημένια κοσμήματα κατασκευάζονται με ασήμι. Ασημί στερλίνα είναι εξ ορισμού 92,5% καθαρό ασήμι. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το υπόλοιπο 7,5% μέταλλο είναι χαλκός. Ο χαλκός εγχέεται για να σκληρύνει το ασήμι και να το κάνει πιο ανθεκτικό. Χρησιμοποιώ αυτό το είδος ασημιού στα σχέδια των κοσμημάτων μου, είναι ένα εξαιρετικό μέταλλο για άτομα με αλλεργία στο νικέλιο. Μερικές φορές μπορείτε να διακρίνετε το ασήμι από ένα σημάδι “925” που βρίσκεται στα κοσμήματα. Αυτό είναι σύνηθες σε κατασκευασμένα κομμάτια, αλλά μπορεί να μην υπάρχει σε χειροποίητα κοσμήματα.

Μερικά άλλα μέταλλα που θεωρούνται ασφαλή για άτομα με αλλεργίες στο νικέλιο είναι:

Χαλκός – Τα κοσμήματα από χαλκό γενικά θεωρούνται καθαρά και δεν αναμιγνύονται με νικέλιο ή κράματα νικελίου.

Πλατίνα – Τα κοσμήματα από πλατίνα περιέχουν 95% πλατίνα και 5% δευτερεύον μέταλλο, συνήθως ιρίδιο.

Τιτάνιο – Τα κοσμήματα από τιτάνιο είναι υποαλλεργικά και ανθεκτικά. Είναι ένα μέταλλο που συνιστάται ιδιαίτερα για όσους υποφέρουν από αλλεργίες στο νικέλιο.

Νιόβιο – Αυτό είναι ένα σχετικά νέο μέταλλο στη βιομηχανία κοσμημάτων. Είναι ένα μέταλλο σπανίων γαιών που μπορεί να ανοδιωθεί (φυσικά επικαλυμμένο με όμορφα χρώματα). Όπως και το τιτάνιο, αυτό το μέταλλο συνιστάται για άτομα που υποφέρουν από αλλεργία στο νικέλιο, ειδικά σε όσους αναζητούν χρώμα.

Δεδομένου ότι σας έδωσα μια λίστα με ασφαλή μέταλλα, σκέφτηκα να σας δώσω επίσης μια λίστα με όρους μετάλλου που πρέπει να προσέχετε όταν ψωνίζετε για κοσμήματα.

Τα κοσμήματα μόδας ή κοστουμιών έχουν συνήθως βασικά μέταλλα που περιλαμβάνουν νικέλιο. Μερικές φορές αυτά τα μέταλλα είναι επιμεταλλωμένα. Ωστόσο, αυτή η επιμετάλλωση θα φθαρεί με την πάροδο του χρόνου εκθέτοντας το δέρμα στα βασικά μέταλλα. Εάν επιλέξετε ένα επιμεταλλωμένο μέταλλο, να θυμάστε ότι θα πρέπει να επιμεταλλώνεται ξανά τακτικά.

Μερικοί έχουν προτείνει ότι ο ορείχαλκος μπορεί να είναι μια υποαλλεργική επιλογή. Ωστόσο, η έρευνά μου έχει προτείνει ότι ο ορείχαλκος μερικές φορές είναι κράμα με μικρές ποσότητες νικελίου ή ακόμη και με μόλυβδο για την ενίσχυση του μετάλλου.

Το γερμανικό ασήμι ή το ασήμι νικελίου είναι ένα μέταλλο για να μείνετε μακριά από τα κοσμήματα. Το γερμανικό ασήμι δεν περιέχει ασήμι. Το ασήμι αναφέρεται στον ασημί χρωματισμό του μετάλλου. Το χρώμα προέρχεται από έναν συνδυασμό νικελίου, ψευδαργύρου, μολύβδου και κασσίτερου που βρίσκεται μέσα στο κράμα.

Χειρουργικός ή ανοξείδωτος χάλυβας – Ο ανοξείδωτος χάλυβας χειρουργικής ποιότητας είναι κατασκευασμένος για να βρίσκεται στο ανθρώπινο σώμα. Ωστόσο, το κράμα χάλυβα περιέχει μεταξύ οκτώ και δώδεκα τοις εκατό νικέλιο. Έχω ακούσει διάφορες αναφορές σχετικά με το πόσο ασφαλές είναι αυτό το μέταλλο για άτομα με αλλεργίες στο νικέλιο. Δεδομένου ότι το κράμα χάλυβα περιέχει νικέλιο, θα ήθελα να το αποφύγω, αλλά μερικοί άνθρωποι ορκίζονται σε αυτό.

Εάν αγοράζετε ένα κόσμημα και ανησυχείτε ότι μπορεί να περιέχει νικέλιο, τα εμπορικά κιτ δοκιμών είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο. Αυτά τα κιτ περιέχουν χημικές ουσίες που αντιδρούν παρουσία νικελίου.

Κάνοντας μια μικρή έρευνα μπορεί να αποτρέψει μια επίθεση αλλεργίας στο νικέλιο και να σας επιτρέψει να φοράτε όμορφα κοσμήματα.

Σχολιάστε