Μετοχές και ομόλογα και ένας χιμπατζής που συλλέγει μετοχές

Οι μετοχές και τα ομόλογα ήταν ιστορικά ένα εξαιρετικό μέσο μακροπρόθεσμης επένδυσης. Στην ουσία σημαίνει ιδιοκτησία στις επιχειρήσεις που οδηγούν τον κόσμο μπροστά. Καθώς ο κόσμος μεγαλώνει, το ίδιο συμβαίνει και με τις εταιρείες και τις υποκείμενες μετοχές που αποτελούν τα θεμέλιά τους. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν υπαγορεύονται πλέον από μερικά μόνο ισχυρά χρηματιστήρια, όπως το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και η Deutsche Boerse (γερμανική), αλλά αντίθετα επηρεάζονται από έναν τεράστιο και περίπλοκο, διασυνδεδεμένο ιστό χρηματοοικονομικών μοχλών ανάκτησης. Υπάρχουν φυσικά πολλοί τρόποι για να επενδύσετε σε αυτά τα παγκόσμια τμήματα εταιρικής ιδιοκτησίας, αλλά προς το παρόν θα σώσουμε τις σέξι, αν και επικίνδυνες μεθόδους διαπραγμάτευσης μετοχών που περιλαμβάνουν παράγωγα, συνάλλαγμα και ημερήσιες συναλλαγές για άλλες στήλες.

Lusha, ο γκουρού των επενδύσεων

Η επένδυση σε μετοχές και ομόλογα είναι πολύ απλή κατ’ αρχήν: Αγοράστε χαμηλά και πουλήστε ψηλά. Αρκετά εύκολα, στην πραγματικότητα, έχουν κάνει περιουσίες άντρες με διδακτορικό και MBA εκτός από τα ονόματά τους και διασημότητες της τηλεόρασης των χρηματοοικονομικών δικτύων που έχουν γράψει τόμους για τάσεις και τσαρτ και δείκτες flash και στοχαστικές και επενδυτική ψυχολογία, ακόμη και ράλι με βάση το αν οι Dallas Cowboys κερδίζω ή χάνω. Είναι όλοι ειδικοί και όλοι έχουν διαφορετικές απόψεις, κυριολεκτικά χιλιάδες απόψεις. Υπάρχει επίσης ένας διάσημος πλέον χιμπατζής στη Ρωσία, ονόματι Lusha, ο οποίος κάνει την αφόδευση του σε μια λίστα με μετοχές σε ένα γράφημα και αυτές οι μετοχές τείνουν να ταιριάζουν ή να ξεπερνούν τις επιλογές ορισμένων από τους πιο εξελιγμένους αναλυτές στον κόσμο. Τι μας λέει αυτό; Ότι η αγορά χαμηλά και η πώληση σε υψηλά επίπεδα δεν είναι τόσο εύκολη ή ακόμα καλύτερα, μπορούμε να επιλέξουμε να πληρώσουμε μεγάλες αμοιβές στους αναλυτές ή να προσλάβουμε ένα πρωτεύον θηλαστικό με πολύ μειωμένο κόστος για να είναι ο επιλογέας μετοχών μας.

Δείκτες και κοινή λογική

Ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε όταν αγοράζετε μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια είναι να μάθετε λίγα πράγματα για τους δείκτες. Αυτά είναι εργαλεία που παρέχουν μια αναλυτική ματιά σε μια εταιρεία και τη σχετική τιμή της μετοχής της. Ένας από τους πιο συνηθισμένους είναι ο λόγος P/E (Price Earnings Ratio) που εξετάζει την τρέχουσα τιμή της μετοχής σε σχέση με τα κέρδη ανά μετοχή. Οτι έχει νόημα! Ο λόγος P/E είναι απλώς η τιμή της μετοχής διαιρεμένη με τα κέρδη ανά μετοχή (τα οποία μπορούν να βρεθούν σε οποιοδήποτε αριθμό οικονομικών δημοσιεύσεων). Ένας υψηλός λόγος P/E μπορεί να υποδηλώνει ότι ένα απόθεμα είναι υπερτιμημένο και ένας χαμηλός λόγος P/E μπορεί να υποδηλώνει ότι μια μετοχή είναι υποτιμημένη, αλλά αυτός είναι μόνο ένας δείκτης και είναι εντελώς πτυσσόμενος. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της φούσκας των dot-com, ορισμένες εταιρείες δεν είχαν κέρδη όπως σε μηδενική αναλογία P/E… nada…ένα μεγάλο ντόνατ… και όμως αυτές οι μετοχές πωλούνταν από την οροφή σε υπερβολικά φουσκωμένα τιμές. Αυτό μας φέρνει στον πιο σημαντικό δείκτη που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Βρίσκεται στον αναλυτή πλάτους έξι ιντσών που κρύβεται ανάμεσα στα δύο αυτιά σας.

Ο Warren Buffet είπε «Επενδύστε σε αυτό που γνωρίζετε». Για παράδειγμα, ίσως συμφωνείτε ότι υπάρχει ένας γερασμένος πληθυσμός, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που σημείωσε άνοδο. Τι σημαίνει αυτό? Θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι εταιρείες που πωλούν υπηρεσίες ή προϊόντα σε δημογραφικούς ηλικιωμένους θα τα πάνε καλά τα επόμενα χρόνια. Μπορεί να επενδύσετε σε μια start up που ονομάζεται FN Walkers Inc. (φανταστική) που έχει αναπτύξει μια συμπαγή συσκευή βάδισης από τιτάνιο με ενσωματωμένη μηχανή εσπρέσο. Η εταιρεία αναφέρει αναδρομικές παραγγελίες μέσω της οροφής. Ή μπορείτε να εξετάσετε τα κρατικά ομόλογα. Αυτές είναι συνήθως οι πιο ασφαλείς επενδύσεις στον πλανήτη και τείνουν να τα πηγαίνουν καλά σε περιόδους αναταραχών. Γιατί; Επειδή οι επενδυτές τρέχουν στην ασφάλεια πιο γρήγορα από τους γοφαράδες σε ένα γήπεδο γκολφ. Όταν οι πύραυλοι αρχίζουν να εκτοξεύονται στον κόσμο, τα επενδυτικά δολάρια ρέουν σαν ποτάμια σε ασφαλή καταφύγια και κατά συνέπεια, η τιμή αυξάνεται. Με τα ομόλογα, ξεχάστε τους στοχαστικούς ταλαντωτές και τους κινητούς μέσους όρους 10 ετών και προσευχηθείτε για αστάθεια και άσχημα νέα!

Δεν χρειάζεστε έναν ακριβό επενδυτικό οδηγό ή έναν χιμπατζή που αφοδεύει τελικά.

Διαφοροποίηση βάζοντας τα αυγά σας σε ένα μεγάλο καλάθι

Υπάρχει ένας άλλος τρόπος για να αγοράσετε μετοχές και ομόλογα. Γίνεται μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων. Ένα αμοιβαίο κεφάλαιο είναι απλώς μια διαχειριζόμενη συλλογή μετοχών ή ομολόγων ή εμπορευμάτων που διατηρούνται σε ένα μεγάλο καλάθι και τη διαχειρίζονται πραγματικά έξυπνοι τύποι. Τα Αμοιβαία Κεφάλαια διατίθενται σε πολλά πακέτα, όπως κεφάλαια που βασίζονται σε Dow Industrial Stocks ή αναπτυσσόμενες εταιρείες ή εταιρικά και κρατικά ομόλογα, ή φαρμακευτικά προϊόντα ή αναδυόμενες αγορές, ας πούμε στην Κίνα ή τη Βραζιλία. Η θεωρία είναι ότι η κατοχή ενός μικρού κομματιού εκατό μετοχών είναι ασφαλέστερη από την κατοχή πολλών μόνο ενός μετοχών. Ένα άλλο πλεονέκτημα της κατοχής αμοιβαίων κεφαλαίων είναι ότι είναι πλήρως ρευστά, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να βγείτε από τη θέση σας σχεδόν αμέσως. Οι επιδόσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην τεχνογνωσία του διαχειριστή του αμοιβαίου κεφαλαίου και τα αποτελέσματα μπορούν να παρακολουθούνται στενά σε πολλές περιπτώσεις με κινητό μέσο όρο 1 έτους, 5 ετών, 10 ετών ή ακόμη και 20 ετών.

Αυτό συντάκτης Pet Peeve Who Requires Anger Management Counselling

Πάντα, Πάντα, Πάντα, να γνωρίζετε τις συμβουλές των χρηματιστών σας ή τις συμβουλές που προσφέρουν οι λεγόμενοι ειδικοί. Στις 9 Οκτωβρίου 2007 ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow έφτασε στο υψηλό όλων των εποχών στα 14164 $. Μετά από αυτό άρχισε να πέφτει σαν άλτης βάσης χωρίς αλεξίπτωτο και τελικά χτύπησε δυνατά στο χαμηλό των $7062 στις 27 Φεβρουαρίου 2009. Οι επενδυτικοί γκουρού μας έλεγαν να κρατήσουμε… ότι η αγορά θα ανακάμψει. Poppycock, Fubar!!! Καλύτερα να πουλήσετε το απόθεμα όσο το δυνατόν πιο ψηλά για να βγείτε και μετά να πηδήξετε ξανά όταν σπάζει σε ένα πιτσιλισμένο σωρό στο πάτωμα. Εάν βγαίνατε λίγο καιρό μετά την έναρξη των πωλήσεων της αγοράς και στη συνέχεια ξαναμπήκατε μετά την κατάρρευση της σκόνης, θα ήσασταν σε πολύ καλύτερη θέση από το να αφήσετε απλώς την επένδυση να κυλήσει, στην πραγματικότητα, παρόλο που η αγορά χορεύει τώρα περίπου 12.000 θα εξακολουθούσε να είναι 15% ΚΑΤΩ από το υψηλό της αγοράς που έφτασε τα 14164 $. Αυτό δεν πρέπει να κάνουν οι Brokers;

Τέλος πάντων, αρρωσταίνω στα γρήγορα τρενάκια.

Σχολιάστε