Λήψη Αποφάσεων για Επενδύσεις Μετοχών

Η επένδυση μετοχών είναι ένα παιχνίδι αποταμίευσης. Για τη διεξαγωγή κάθε παιχνιδιού πρέπει να γνωρίζετε και να ακολουθείτε προδιαγεγραμμένους κανόνες και κανονισμούς. Οποιαδήποτε παράβαση σημαίνει ότι τιμωρείστε. Η ποινή είναι ανάλογη με τη σοβαρότητα των παραβιάσεων των κανόνων.

Όπως η πλοήγηση είναι εύκολη στα ήρεμα νερά της θάλασσας, εκτός από τις εκτεταμένες γνώσεις που διαθέτετε για την επένδυση σε μετοχές, η πρωταρχική προϋπόθεση είναι να αντιμετωπίζετε τα ζητήματα που σχετίζονται με την αγορά και την πώληση με ήρεμο μυαλό. Ας γίνει απολύτως κατανοητό ότι τα συναισθήματά σας δεν παίζουν κανένα ρόλο όταν αντιμετωπίζετε την αστάθεια της ανταλλαγής. Ακόμα και στην κανονική αγορά δεν έχουν κανένα ρόλο. Όταν δεν είστε στο σωστό σχήμα μυαλού, παίρνετε την εμπορική απόφαση στις χειρότερες δυνατές στιγμές.

Ο φόβος και η απληστία σε συνδυασμό με τα συναισθήματα είναι ένα κακό σενάριο που μπορεί να δημιουργήσει ένας επενδυτής για τον εαυτό του.

Μερικά από τα σημεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν από τη διαπραγμάτευση σε μετοχές είναι:

1. Αρχικά, μην πηγαίνετε με το ένστικτο του δολοφόνου. Προσέξτε για μέτριες αποδόσεις.

2. Υιοθετήστε τη διαχρονική τακτική των μακροπρόθεσμων αποδόσεων. Επενδύστε το ίδιο χρηματικό ποσό σε τακτά χρονικά διαστήματα και αγοράστε σε μικρές παρτίδες. Φυσικά θα αγοράζετε περισσότερες μετοχές όταν οι τιμές είναι χαμηλές και λιγότερες όταν είναι υψηλές.

3. Επωφεληθείτε από τις υπηρεσίες ενός μεσίτη. Πριν τον αρραβώνετε, συναντήστε τον πρόσωπο με πρόσωπο στο γραφείο του. Κάντε μια προκαταρκτική συζήτηση για τους οικονομικούς σας στόχους. Λάβετε ένα αντίγραφο του προγράμματος προμηθειών της εταιρείας. Προσδιορίστε τι είδους υπηρεσίες χρειάζεστε από τον μεσίτη. Μπορεί να χρειαστείτε συστάσεις, ερευνητικές εκθέσεις και επενδυτικές συμβουλές.

4. Μόλις μηδενίσετε τη δέσμευση ενός συγκεκριμένου μεσίτη, δώστε τις σωστές πληροφορίες σχετικά με τους στόχους, τα προσωπικά σας οικονομικά, την καθαρή θέση και την προηγούμενη επενδυτική σας εμπειρία. Αυτό θα επιτρέψει στον μεσίτη να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις για εσάς.

5. Τώρα έρχεστε στο κομβικό σημείο. Ποιος θα ελέγχει τη λήψη αποφάσεων για τις συναλλαγές σας; Πρέπει να δηλώσετε συγκεκριμένα γραπτώς ότι ο μεσίτης είναι ο αρμόδιος να λαμβάνει αποφάσεις, εάν αυτή η συμφωνία σας ταιριάζει. Μόλις αυτή η εξουσία ανατεθεί στον μεσίτη, θα λάβει αποφάσεις χωρίς να σας συμβουλευτεί. Αυτές οι αποφάσεις θα είναι οι καλύτερες για εσάς υπό τις συνθήκες που επικρατούν. Το αν θα υποστείτε ζημίες ή θα κερδίσετε κέρδη σε μια συγκεκριμένη συναλλαγή δεν είναι μέλημα του μεσίτη. Επομένως, η διακριτική ευχέρεια πρέπει να δοθεί μετά από πολύ προσεκτική εξέταση, όταν είστε πλήρως πεπεισμένοι για την ικανότητα του μεσίτη και τα προηγούμενα ρεκόρ επιτυχίας.

6. Μην επενδύετε ποτέ σε μια μετοχή για την οποία δεν έχετε γνώση και αποφύγετε τις εικασίες. Γνωρίστε τις βασικές χρηματοοικονομικές ορολογίες και τις βασικές αρχές της επένδυσης.

7. Κάνετε επενδύσεις για κέρδη, όχι για να χάσετε χρήματα. Ταυτόχρονα, πρέπει να γνωρίζετε ότι οι επενδύσεις σε μετοχές συνδέονται πάντα με κάποιο βαθμό κινδύνου.

8. Οι προηγούμενες επιδόσεις μιας εταιρείας δεν αποτελούν εγγύηση για μελλοντική επιτυχία. Μην παίρνετε βιαστικές επενδυτικές αποφάσεις με βάση την ένταση της απήχησης του πωλητή. Κάνει τις δουλειές του, σε παρακαλώ κάνε τη δική σου!

9. Να είστε επιφυλακτικοί σχετικά με τις συναρπαστικές φράσεις που χρησιμοποιούνται συχνά στις συναλλαγές μετοχών, όπως “εσωτερικές πληροφορίες” “εμπιστευτική διαρροή” “μια εξαγορά είναι στο προσκήνιο”, “ένα δυναμικό προϊόν” κ.λπ. Τα χρήματά σας δεν μπορούν ποτέ να διπλασιαστούν σε έξι μήνες όπως υποσχέθηκαν από πολλούς!

10. Προσπαθήστε να περιορίσετε τις συναλλαγές. Όσο περισσότερες είναι οι συναλλαγές, τόσο περισσότερη προμήθεια θα πληρώσετε.

11. Μην συγκεντρώνεστε σε ένα μόνο προϊόν. Αφήστε το χαρτοφυλάκιό σας να φροντίσει διαφορετικά τμήματα του κλάδου.

12. Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν τέσσερις τύποι επενδυτικών στρατηγικών: Θεμελιώδης προσέγγιση, Ψυχολογική προσέγγιση, Ακαδημαϊκή προσέγγιση και Εκλεκτική προσέγγιση. Κάθε προσέγγιση απαιτεί λεπτομερή μελέτη. Διατηρήστε τις γνώσεις σας ενημερωμένες σχετικά με αυτές τις στρατηγικές και ίσως χρειαστεί να αλλάξετε τις στρατηγικές σας ανάλογα με τις συνθήκες και την αστάθεια στην αγορά.

Θα εξελιχθείς ως καλός επενδυτής σταδιακά μέσα από την εμπειρία και τις θεωρητικές γνώσεις σου. Και τα δύο είναι σημαντικά. Μην χάνετε ποτέ τη συγκέντρωση και αποκλίνετε από τις πίστες, ενώ επενδύετε. Χρόνια σκληρής δουλειάς και κέρδους μπορούν να ακυρωθούν με ένα λάθος εμπόριο.

Σχολιάστε