Κατανοήστε τους βασικούς τύπους μετοχών πριν κάνετε μια επένδυση

Πολλοί αρχάριοι επενδυτές στο χρηματιστήριο διαπράττουν γκάφες στην αρχή. Οι περισσότεροι αρχάριοι έχουν ελάχιστη ή καθόλου ιδέα για την περιοχή-στόχο και την κατεύθυνση κίνησης. Εάν σχεδιάζετε να κάνετε επενδύσεις στο χρηματιστήριο, βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε τη δική σας συναισθηματική σταθερότητα, την ανοχή κινδύνου και τους βασικούς στόχους σας προτού καν αρχίσετε να σκέφτεστε μια επένδυση. Πολλοί αρχάριοι τελειώνουν γρήγορα επειδή επενδύουν σε μετοχές που ξεπερνούν σαφώς το οικονομικό τους προφίλ.

Η κατανόηση του επενδυτικού προφίλ κάποιου είναι το πρώτο σημαντικό μάθημα που πρέπει να μάθει κάθε αρχάριος επενδυτής. Με τις σωστές πληροφορίες, είναι δυνατό να αποφευχθεί ένας μεγάλος αριθμός κοινών παγίδων. Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα κατάσταση, μερικοί από τους πιο συνηθισμένους τύπους μετοχών εξηγούνται παρακάτω:

Υψηλού κινδύνου Υψηλή απόδοση

Εάν είστε συντηρητικός επενδυτής, μείνετε μακριά από αυτές τις μετοχές! Αν τα πράγματα πάνε όπως τα περιμένεις, θα απολαμβάνεις υγιή περιθώρια. Αν όχι, θα καταλήξετε να χάσετε μεγάλα χρηματικά ποσά. Οι απότομες αλλαγές στις κυβερνητικές πολιτικές ή στις οικονομικές συνθήκες μπορεί να οδηγήσουν σε καταστροφικά αποτελέσματα. Η Amazon για παράδειγμα κινείται σε ένα ξεκάθαρο μονοπάτι που έχει καθοριστεί εδώ και αρκετά χρόνια. Οι οραματιστές που ηγούνται τέτοιων εταιρειών δίνουν λίγη προσοχή στις κινήσεις του χρηματιστηρίου που διαρκούν σε μικρά χρονικά διαστήματα. Γι’ αυτό είναι γνωστό ως μετοχή υψηλού κινδύνου και υψηλής απόδοσης.

Χαμηλό Κίνδυνο Υψηλή Απόδοση

Όλοι λαχταρούν να επενδύσουν σε αυτές τις μετοχές και δεν πρέπει όλοι! Αυτές οι μετοχές χαμηλού κινδύνου και υψηλής απόδοσης συνήθως διαπραγματεύονται σε πραγματικά υψηλές αποτιμήσεις στην αγορά. Μπορείτε να περιμένετε να βρείτε τέτοιες μετοχές κάθε μέρα. Μόνο έμπειροι επενδυτές μπορούν να τα εντοπίσουν προτού η αγορά αρχίσει να επιδεικνύει ξεκάθαρα σημάδια. Για παράδειγμα, λίγοι άνθρωποι επέλεξαν την Induslnd Bank το έτος 2009, όταν διαπραγματευόταν πολύ κάτω από τα 35! Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα κραχ του χρηματιστηρίου δημιουργεί πολλές τέτοιες ευκαιρίες. Ωστόσο, οι άπειροι επενδυτές ακολουθούν το κυρίαρχο κλίμα της αγοράς και χάνουν την ευκαιρία να επενδύσουν σε μετοχές χαμηλού κινδύνου – υψηλής απόδοσης.

Μέτρια απόδοση χαμηλού κινδύνου

Αυτές οι μετοχές είναι καλές για συντηρητικούς επενδυτές. Ακόμη και αν υπάρξει απότομο κραχ, τέτοιες μετοχές θα συνεχίσουν να διατηρούν τα χαρτοφυλάκια ασφαλή.

Χαμηλός κίνδυνος – Υψηλή απόδοση

Σε μια τρελή αγορά Bear, ένας μεγάλος αριθμός μετοχών είναι χαμηλού κινδύνου και υψηλής απόδοσης. Οι έμπειροι επενδυτές δεν περιμένουν το σήμα «πρέπει να αγοράσουν» σε τέτοιες περιπτώσεις.

Υψηλού κινδύνου Χαμηλή απόδοση

Σε μια τρελή αγορά Bull, εννέα στις δέκα μετοχές είναι τύπου υψηλού κινδύνου και χαμηλής απόδοσης. Οι περισσότεροι επενδυτές στην αγορά καταλήγουν να κάνουν κινήσεις σύμφωνα με τα κυρίαρχα συναισθήματα της αγοράς.

Μέτριος κίνδυνος Μέτρια απόδοση

Σε μια συνηθισμένη ημέρα, η πλειονότητα των μετοχών είναι τύπου μέτριου κινδύνου και μέτριας απόδοσης. Συνιστάται για έναν συντηρητικό επενδυτή να χρησιμοποιεί μεθόδους SIP. Το να κάνετε επενδύσεις στο χρηματιστήριο με μια κίνηση δεν είναι πολύ σοφό.

Ένας επενδυτής πρέπει να έχει ξεκάθαρη ιδέα για το τι κάνει. Δεν συνιστάται η πραγματοποίηση επενδύσεων με βάση μια ή δύο συμβουλές από κάποιον. Η σωστή έρευνα είναι πάντα ένα συν..

Σχολιάστε