Καλά νέα για τον χρυσό

Εάν έχετε ποτέ την ευκαιρία να πάτε για κάμπινγκ κοντά σε ένα παλιό ορυχείο χρυσού ή αργύρου, πάρτε το. Το έκανα πριν από χρόνια. Όχι μόνο είναι μια εξαιρετική εμπειρία, αλλά με έκανε και καλύτερο επενδυτή μετάλλων.

Γιατί; Λοιπόν, δεν υπάρχει τίποτα σαν να βλέπεις με τα μάτια σου νεκρά, εγκαταλελειμμένα ορυχεία. Αντιλαμβάνεστε, με σπλαχνικό τρόπο, ότι κάποιος έκανε έναν καλύτερο υπολογισμό για την προσφορά και τη ζήτηση πριν από δεκαετίες – και μάντεψε λάθος.

Αυτό συμβαίνει και τα τελευταία χρόνια, με τις τιμές του χρυσού να έχουν μειωθεί σημαντικά από το 2011.

Αλλά αυτό πρόκειται να αλλάξει…

Το ταξίδι μου στο κάμπινγκ ήταν κάτι το κίνητρο της στιγμής. Ήμουν στο Ρίνο για ένα συνέδριο. Ένας φίλος μου είχε έναν τοπ χάρτη με μερικά παλιά ορυχεία στην ψηλή έρημο των βουνών Santa Rosa, περίπου τέσσερις ώρες στα βόρεια.

Ανεβήκαμε με το αυτοκίνητο, κατασκηνώσαμε ανάμεσα στο φασκόμηλο και το επόμενο πρωί, ανηφορίσαμε σε μια απότομη πλαγιά σε ένα μικρό οροπέδιο. Εκεί βρήκαμε την είσοδο του ορυχείου (δυναμική κλειστή), μια παλιά ξύλινη καλύβα και άλλα κατεστραμμένα απομεινάρια της επιχείρησης.

Βρήκαμε επίσης το «ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο» του ορυχείου: τον μακροχρόνια σκουριασμένο σκελετό ενός μοντέλου Τ, που κάθεται πάνω σε τετράγωνα. Αντί για τροχούς, είχε μεγάλους άξονες μεταφορικής ταινίας βιδωμένους στους άξονές του!

Είναι μεγάλη απόσταση, από άποψη χρόνου και τεχνολογίας, από αυτό το παλιό ορυχείο μέχρι τα τεράστια, βιομηχανικά ορυχεία χρυσού στραγγισμάτων που είναι διάσπαρτα στη βόρεια Νεβάδα σήμερα.

Ωστόσο, οι μακροί κύκλοι πολλών δεκαετιών προσφοράς και ζήτησης, άνθησης και κατάρρευσης, παραμένουν. Και παρόλο που λίγοι έξω από τη βιομηχανία μιλούν για αυτό ακόμη, οι σπόροι για την επόμενη άνθηση είναι ήδη στον άνεμο.

Ο λόγος έχει να κάνει με την παγκόσμια παραγωγή.

Peak Gold;

Σύμφωνα με γνώστες του κλάδου, κορυφαίους επενδυτικούς τραπεζίτες και άλλους, το 2015 θα είναι η χρονιά αιχμής στην παγκόσμια παραγωγή χρυσού.

Εάν πιστεύετε την κοινή λογική ότι η μεγάλη προσφορά ισοδυναμεί με χαμηλότερες τιμές, τότε αυτά είναι τα κακά νέα.

Τα καλά νέα? Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η παραγωγή κινείται πολύ χαμηλότερα το 2016 και μετά.

Τα στατιστικά στοιχεία εξόρυξης χρυσού της Νεβάδα λένε ένα μικρό μέρος της ιστορίας.

Τον περασμένο μήνα, το κρατικό τμήμα ορυκτών αύξησε συνολικά τα στατιστικά της παραγωγής χρυσού για το 2014: έπεσε στα 4,9 εκατομμύρια ουγγιές, το χαμηλότερο των τελευταίων 27 ετών.

Αλλά εδώ είναι η μεγαλύτερη τάση: η συνολική παραγωγή της Νεβάδα στην πραγματικότητα κορυφώθηκε το 1998 σε σχεδόν 9 εκατομμύρια ουγγιές. Έκτοτε, η παραγωγή χρυσού μειώθηκε σε 12 από τα τελευταία 17 χρόνια.

Τι συμβαίνει? Με λίγα λόγια, οι περιοχές με τα μεταλλεύματα υψηλότερης ποιότητας έχουν ανασκαφεί συστηματικά. Και επειδή η Νεβάδα συνεισφέρει τη μερίδα του λέοντος στην παραγωγή χρυσού της Αμερικής, τα δεδομένα παραγωγής της Αμερικής λένε μια παρόμοια ιστορία.

Τα στατιστικά από την Αυστραλία και τη Νότια Αφρική είναι σχεδόν τα ίδια. Η παραγωγή χρυσού στη Νότια Αφρική κορυφώθηκε το 1970. Η Αυστραλία ξεπέρασε το 1997.

Για πολύ καιρό, η παραγωγή από την Κίνα και τη Ρωσία κάλυπτε το κενό.

Αλλά με τις τιμές του χρυσού να πέφτουν, περισσότερα ορυχεία να κλείνουν και εταιρείες εξόρυξης χρυσού να αποφεύγουν σοφά νέα έργα, ο «γκρεμός παραγωγής» (όπως τον αποκαλούν ορισμένοι αναλυτές) είναι επιτέλους στο κατώφλι μας…

  • Η Goldman Sachs, σε έκθεσή της τον Μάρτιο, βλέπει μόνο «20 χρόνια γνωστών αποθεμάτων χρυσού» να έχουν απομείνει στον κόσμο. Η τράπεζα σημείωσε όλο και λιγότερες ανακαλύψεις νέων κοιτασμάτων χρυσού από το 1995.

  • Νωρίτερα αυτό το μήνα, αναλυτές της Εθνικής Τράπεζας του Καναδά είπαν στην The Financial Post, “Δεν είναι θέμα αν ή ακόμη και πότε θα συμβεί το γκρεμό της παραγωγής. Είναι πραγματικά θέμα πώς θα αντιδράσουν οι εταιρείες.” Σύμφωνα με την τράπεζα, η παγκόσμια παραγωγή χρυσού θα μειωθεί απότομα τα επόμενα χρόνια.

  • Ομοίως, ένας αναλυτής της Grant Thornton είπε στο AustraliaMining.com ότι «το 2015 θα είναι η κορυφή στην παγκόσμια παραγωγή χρυσού».

Ένα κρυμμένο χρυσό buffer

Λοιπόν, εάν ισχύουν όλα αυτά, λέτε, γιατί δεν έχουμε δει ακόμη υψηλότερες τιμές;

Ένας μεγάλος λόγος είναι η επιρροή του «σκραπ χρυσού» στην παγκόσμια αγορά. Όλα αυτά τα λιωμένα σκουλαρίκια, βραχιόλια και σφραγίσματα δοντιών αποτελούν σημαντική πηγή προμήθειας – έως και 36% το 2011 και το 2012.

Αλλά και αυτή η πηγή στεγνώνει σταθερά. Το 2014, μόνο το 28% της παγκόσμιας προσφοράς χρυσού προερχόταν από ανακυκλωμένες πηγές. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού σημείωσε ότι η προσφορά ανακυκλωμένου χρυσού έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2007.

Αυτές οι τάσεις παραμένουν και το 2015. Ο όμιλος λέει ότι η προσφορά ανακυκλωμένου χρυσού μειώθηκε κατά 3%, και άλλο 8%, τα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους (σε ετήσια βάση).

Η κρίση της προσφοράς θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές

Ακολουθεί ένα τελευταίο σημείο: Χρειάζεται χρόνος για να φιλτράρουν νέες πληροφορίες σε οποιαδήποτε αγορά. Η έκρηξη και η κατάρρευση των τιμών του χρυσού; Αυτά είναι παλιά νέα μέχρι τώρα, με πλήρη έκπτωση στην τιμή του μετάλλου και των ανθρακωρύχων του.

Αλλά τι είναι αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ακόμη (και δύσκολα θα το πίστευαν αν τους το λέγατε); Ο «γκρεμός παραγωγής» του χρυσού ταιριάζει. Καθώς τα νέα δεδομένα επιβεβαιώνουν την πρόβλεψη, αναζητήστε αυτό να είναι ένας σημαντικός νέος καταλύτης για τις τιμές του χρυσού τα επόμενα τρίμηνα.

Σχολιάστε