Ιστορικές αποδόσεις σε επενδύσεις σε ακίνητα

Υπάρχουν πολλοί συναισθηματικοί παράγοντες που συνδέονται με την ιδιοκτησία της ακίνητης περιουσίας. Δικαιολογούν οι ιστορικές αποδόσεις των επενδύσεων σε ακίνητα την εμπιστοσύνη που έχουν τόσοι πολλοί επενδυτές σε αυτές;

Η ιδιοκτησία της γης ήταν κάτι που έχει ριζώσει βαθιά στο μυαλό του ανθρώπου. Η γη θεωρείται ως η μόνη επένδυση που είναι σταθερή και μόνιμη. Το American Dream έχει από καιρό συμπεριλάβει την ιδιοκτησία του δικού σας σπιτιού, αλλά όταν ξεπερνάτε αυτή τη φυσική παρόρμηση να αποκτήσετε ακίνητο που μπορείτε να αποκαλέσετε δικό σας και να κοιτάξετε το Real Estate καθαρά από μια επενδυτική ευκαιρία, πώς αλλάζει η εικόνα; Οι ιστορικές αποδόσεις των Επενδύσεων σε Ακίνητα να μετρηθούν σύμφωνα με την εμπιστοσύνη που έχει λάβει.

Η απάντηση είναι ένα προσεκτικό ναι. Μεταξύ 1926 και 1996, ο ετήσιος μέσος όρος απόδοσης των ακινήτων ήταν 11,1%. Την ίδια περίοδο ο πληθωρισμός ήταν γύρω στο 3%. Έτσι, ήταν προφανώς καλύτερη επένδυση να αγοράσεις ακίνητα παρά να θάβεις μετρητά σε βάζα στην αυλή σου. Ωστόσο, το ποσοστό απόδοσης για τις μικρές μετοχές σημείωσε λίγο υψηλότερο έλεγχο στο 12% περίπου ενώ ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones ήταν λίγο χαμηλότερος στο 10%. Αυτά τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι επενδύσεις σε ακίνητα ήταν ακριβώς εκεί στο ίδιο επίπεδο με τις επενδύσεις στο Χρηματιστήριο.

Οι επενδυτές ακινήτων μπορεί να θέλουν να ισχυριστούν ότι η ιδιοκτησία γης και η αξία της ως επένδυση προηγείται του Χρηματιστηρίου κατά χιλιάδες χρόνια. Θα επισημάνουν τον ρόλο που έπαιξε η ιδιοκτησία της γης στον Μεσαίωνα στον προσδιορισμό του πλούτου και ακόμη και της ευγένειας. Αυτό είναι αλήθεια, φυσικά, αλλά από πολλές απόψεις άσχετο με τη συζήτηση των ιστορικών αποδόσεων των επενδύσεων σε ακίνητα. Η νέα παγκόσμια οικονομία έχει δημιουργήσει ένα εντελώς νέο πεδίο ανταγωνισμού και η απόδοση των επενδύσεων πρέπει να καθοριστεί στο πλαίσιο αυτού. Είναι καλό να μελετάς το παρελθόν για να πάρεις στοιχεία για το μέλλον, αλλά στις επενδύσεις το παρελθόν προσφέρει μόνο ενδείξεις και όχι απαντήσεις.

Μια ματιά στα ιστορικά ποσοστά απόδοσης των επενδύσεων σε ακίνητα δείχνει ότι τείνουν να είναι πιο σταθερά και λιγότερο πιθανό να εκτιναχθούν πάνω-κάτω με ασταθή και απρόβλεπτο τρόπο όπως το Χρηματιστήριο. Πολλοί επενδυτικοί σύμβουλοι προτείνουν ότι όλα τα χαρτοφυλάκια έχουν επενδύσει τουλάχιστον το 10% σε ακίνητα για αντιστάθμιση έναντι των διακυμάνσεων της αγοράς. Από την άλλη πλευρά, οι επενδύσεις σε ακίνητα τείνουν να έχουν υψηλό κόστος συναλλαγής και να είναι σε μεγαλύτερες μονάδες. Όλα τα ακίνητα είναι μοναδικά και το καθένα έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και δυνατότητες.

Αυτοί οι αρνητικοί παράγοντες οδήγησαν στη δημοτικότητα των επενδύσεων σε ακίνητα μέσω των REIT που είναι καταπιστεύματα επενδύσεων σε ακίνητα. Τα REIT είναι ένα είδος αμοιβαίου κεφαλαίου Real Estate που δίνει στους επενδυτές έναν τρόπο να επενδύσουν σε Real Estate χωρίς τα προβλήματα του υψηλού κόστους συναλλαγής ή της μοναδικότητας της ιδιοκτησίας. Εάν σκέφτεστε να επενδύσετε σε ακίνητα, είτε σε ατομική βάση είτε μέσω ΑΕΕΑΠ, το ιστορικό αρχείο θα πρέπει να σας δώσει κάποια εμπιστοσύνη. Όσο οι προηγούμενες επιδόσεις μπορούν να μας καθησυχάσουν για μελλοντική επιτυχία, το παρελθόν της Real Estate έχει δείξει ότι είναι μια ασφαλής, υγιής και υψηλής απόδοσης επένδυση.

Σχολιάστε