Ιστορία και συμβολισμός του χρυσού δαχτυλιδιού φιδιού

Τα δαχτυλίδια φιδιών από διάφορα υλικά, όπως χρυσό, ασήμι και πλατίνα, έχουν γίνει πολύ της μόδας τα τελευταία χρόνια. Αν και μερικές γυναίκες αρνούνται να τα φορέσουν επειδή συνδέουν το φίδι με τον φόβο, άλλες τα βρίσκουν ακαταμάχητα: η αγάπη ή το μίσος για το συναίσθημα που προκαλείται φαίνεται να είναι πάντα έντονο. Ίσως γι’ αυτό το λόγο τα αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι λατρεύουν τα δαχτυλίδια φιδιών πολύ πριν από την πρώτη καταγραφή της ιστορίας.

Γενικά τα δαχτυλίδια – ιδιαίτερα αυτά από πολύτιμα μέταλλα – έχουν μεγάλη συμβολική σημασία στους περισσότερους πολιτισμούς. Το φίδι από μόνο του, ωστόσο, είναι ένα από τα πιο ισχυρά σύμβολα όλων. ίσως το σημαντικότερο σύμβολο που καταγράφεται στα αρχεία του προϊστορικού ανθρώπου. Τα πρώτα καταγεγραμμένα στοιχεία τελετουργικής συμπεριφοράς και θρησκείας βρίσκονται σε έναν βράχο 70-80.000 ετών σε σχήμα φιδιού τεράστιου μεγέθους που βρέθηκε στους λόφους Tsodilo της Μποτσουάνα.

Οι ντόπιοι αποκαλούν το μέρος «Το Βουνό των Θεών». Ο βράχος του φιδιού δίνει την όψη στριμωγμένης κίνησης από χιλιάδες εγκοπές σκαλισμένες πάνω του που τρεμοπαίζουν καθώς αλλάζει το φως. Σπασμένα κεφάλια λόγχης σκορπισμένα τριγύρω υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι ήρθαν από εκατοντάδες μίλια γύρω για να λάβουν μέρος σε κάποιο είδος τελετουργίας θυσίας βαθιάς σημασίας. ότι η πρώτη θρησκευτική δραστηριότητα της ανθρωπότητας περιλαμβάνει ένα φίδι ως κεντρικό αντικείμενο λατρείας της, ίσως δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη.

Το έργο του Φρόιντ για την ψυχανάλυση έδειξε πώς, ακόμη και για τους σύγχρονους άνδρες και γυναίκες, το φίδι είναι ένα ισχυρό σύμβολο της σεξουαλικής επιθυμίας: η ανάλυση των ονείρων συχνά αποκαλύπτει την παρουσία φιδιών που έχουν γενικά σεξουαλική ή αισθησιακή χροιά και συχνά αποκαλύπτουν καταπιεσμένα συναισθήματα. Πώς θα μπορούσε αυτό να έχει προκύψει ως ένα τόσο ενσωματωμένο μέρος της ανθρώπινης ψυχής; Ο Γιουνγκ θα έλεγε ότι ήταν απλώς «μέρος του συλλογικού ασυνείδητου». Ωστόσο, ο πραγματικός λόγος προέρχεται πιθανώς από τη φυσική μορφή του ίδιου του φιδιού, την αίσθηση ότι αγγίζει το δέρμα του ή τουλάχιστον το φαντάζεσαι ότι το κάνει, και τη δυνατότητά του να προκαλέσει θάνατο. Αν και μακρύ και μαλακό, έχει τη συνεχή δυνατότητα να ανασηκώνεται και να δαγκώνει. μπορεί να κουλουριαστεί γύρω από το σώμα και να προκαλέσει θάνατο και με αυτόν τον τρόπο.

Το γεγονός είναι ότι το δαχτυλίδι φιδιού συνδυάζει δύο από τα πιο ισχυρά σύμβολα της ανθρωπότητας σε ένα αντικείμενο εξαιρετικής ψυχολογικής δύναμης: το δαχτυλίδι, που είναι σύμβολο διαρκούς ένωσης, και το φίδι που συμβολίζει τη σεξουαλικότητα. Για το λόγο αυτό, πολλοί πολιτισμοί στο πέρασμα των αιώνων έχουν αγκαλιάσει το δαχτυλίδι των φιδιών, συμπεριλαμβανομένου του Χριστιανισμού, των Κινέζων, των Αζτέκων, καθώς και της ινδικής και σκανδιναβικής κουλτούρας.

Επομένως, όταν αγοράζετε ένα δαχτυλίδι φιδιού δεν αποκτάτε απλώς ένα αντικείμενο μόδας. Αντίθετα, γίνεστε μέρος μιας μακράς παράδοσης ανθρώπων που έχουν αισθανθεί στο δαχτυλίδι του φιδιού κάτι περισσότερο από απλή φυσική παρουσία του. Υπάρχουν εκείνοι που λένε ότι δεν πρέπει ποτέ να δεχτείς δώρο ένα δαχτυλίδι φιδιού, ιδιαίτερα ένα από χρυσό, από έναν σύντροφο με τον οποίο δεν έχεις παντρευτεί ή δεν σκοπεύεις να παντρευτείς. Αυτή είναι φυσικά μια ιστορία γηραιών συζύγων – βασισμένη στην πραγματικότητα σε μια σκανδιναβική ιστορία που θυμάμαι όταν ήμουν κορίτσι – και όχι κάτι που θα έπρεπε να σκεφτείς αν θέλεις πραγματικά ένα δαχτυλίδι, παρόλο που πρέπει να προσθέσω, μια ενδιαφέρουσα ιστορία για να σκεφτείς. Ούτως ή άλλως αν το ήθελες πολύ, μπορούσες πάντα να επιλέξεις ασημί ή πλατινέ.

Σχολιάστε