Η σημασία της συλλογής άχρηστων νομισμάτων των ΗΠΑ

Εάν είστε νέος στη συλλογή νομισμάτων ή σκέφτεστε ακόμη και να συλλέξετε νομίσματα, θα πρέπει να μάθετε για τα “άχρηστα” νομίσματα. Μαζεύω περίπου σαράντα χρόνια. Όταν ξεκίνησα, είχα λίγα χρήματα για να αγοράσω νομίσματα. Κάθε Παρασκευή πήγαινα στον τοπικό έμπορο νομισμάτων και ξεφύλλιζα τόσο πολύ που με έπιανε πονοκέφαλος. Αγόρασα μόνο τα παλαιότερα νομίσματα που μπορούσα, παρόλο που ήταν σε κατάσταση χαμηλής ποιότητας “About Good” (AG) ή “Good” (G). Το πρώτο νόμισμα που αγόρασα ήταν ένα μεγάλο σεντ του 1819 σε κατάσταση AG για 9 $. Το νόμισμα ήταν τόσο φθαρμένο, που μετά βίας μπορούσες να δεις τις λεπτομέρειες. Εάν τρίψατε και τις δύο επιφάνειες με το χέρι σας, θα μπορούσατε να εντοπίσετε ελαφρά χτυπήματα.

Η ομορφιά της συλλογής παλαιών “σκουπιδιών” ή “χαμηλών σφαιρών” νομισμάτων σε βαθμούς AG έως G, είναι ότι μπορείτε να έχετε παλιά νομίσματα που θα έλεγαν πολλές ιστορίες αν μπορούσαν να μιλήσουν. Τα φθαρμένα νομίσματα δεν ανήκαν μόνο σε ένα άτομο, αλλά ίσως σε εκατοντάδες ανθρώπους. Αναρωτιέσαι σε ποιον θα μπορούσε να τα είχε. Όπως και με το μεγάλο σεντ του 1819 μου, φανταζόμουν αν ο Andrew Jackson, ο έβδομος πρόεδρός μας, ή κάποιο άλλο γνωστό πρόσωπο θα μπορούσε να το είχε και να το κρατήσει στην τσέπη του. Τι θα μπορούσε να είχε αγοράσει αυτό το άτομο με αυτό; Ή, ίσως, ένα παιδί το έλαβε για χριστουγεννιάτικο δώρο για να ανοίξει έναν κουμπαρά στις αρχές του 19ου αιώνα.

Αυτό που δεν έλαβα υπόψη μου τότε ήταν η μελλοντική αξία της αγοράς νομισμάτων. Πολλοί έμπειροι συλλέκτες αγοράζουν μακροπρόθεσμα για κέρδος. Αγοράζουν λοιπόν αυτά που είναι σε καλύτερες συνθήκες. Τα περισσότερα νομίσματα σε αυτές τις συνθήκες υψηλότερης διαβάθμισης γίνονται γενικά καλύτερες επενδύσεις. Αυτές οι συνθήκες περιλαμβάνουν Πολύ Καλή (VG), Καλή (F), Πολύ Καλή (VF), Εξαιρετικά Καλή (EF), About Uncirculated (AU) και Uncirculated (U). Υπάρχουν ακόμη και αρκετές ποιότητες για ακυκλοφόρητα νομίσματα. Προς το παρόν, μην σκέφτεστε πολύ για υψηλότερη κατάσταση.

Το νομισματοκοπείο των Ηνωμένων Πολιτειών κόβει νομίσματα τα τελευταία διακόσια είκοσι χρόνια. Σήμερα, χρησιμοποιούμε πένες, νίκελ, δεκάρες και τέταρτα, και σε μικρότερο βαθμό, μισό δολάρια και μεταλλικό δολάριο. Όμως, στο δεύτερο μισό του 18ου αιώνα, μισά σεντς, σεντς, μισές δεκάρες, δεκάρες, τέταρτα, μισά δολάρια και δολάρια χτυπήθηκαν και κυκλοφόρησαν σε τακτική βάση. Γενικά όσο πιο παλιό είναι το κομμάτι τόσο πιο ενεργό κυκλοφορεί. Μόνο μισά σεντς και πένες είναι φτιαγμένα από χαλκό. τα υπόλοιπα περιέχουν κυρίως ασήμι.

Αξίζει να σημειωθούν ορισμένα πλεονεκτήματα από την αγορά ανεπιθύμητων νομισμάτων. Πρώτον, μπορείτε να αγοράσετε αυτά τα κομμάτια με λίγα χρήματα. Εάν ζείτε με ένα πενιχρό εισόδημα, τα κομμάτια “χαμηλής μπάλας” μπορεί να ταιριάζουν στον προϋπολογισμό σας. Δεύτερον, διατηρούν πολύ καλά τις αξίες τους, όπως ο χαλκός στα παλιά σεντ και το ασήμι σε δεκάρες, τέταρτα, μισά δολάρια και δολάρια. (Τα νικέλια κατασκευάζονταν από χαλκό-νικέλιο). Ενώ τα φθαρμένα νομίσματα έχουν χάσει την επενδυτική τους αξία, εξακολουθούν να αξίζουν το βάρος τους σε χαλκό και ασήμι. Επίσης, δεν ανέφερα ότι χρυσά νομίσματα κόπηκαν στις ΗΠΑ για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι το 1933. Οι πένες διατήρησαν τον χαλκό τους μέχρι το 1982. Οι δεκάρες, τα τέταρτα, τα μισά δολάρια και τα δολάρια ήταν φτιαγμένα από 90% ασήμι πριν από το 1965. Τρίτον, η συλλογή Τα παλιά φθαρμένα χάλκινα και, ιδιαίτερα τα ασημένια νομίσματα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά του πληθωρισμού. Όταν η αξία του δολαρίου μειώνεται και το αμερικανικό νομοσχέδιο γίνεται άχρηστο, η τιμή του αργύρου ανεβαίνει. Έτσι, θα μπορούσατε να ανταλλάξετε τα ασημένια junk νομίσματα και να πάρετε κάποια καλά χρήματα. Ανεβαίνει και ο χαλκός. Θυμάμαι όταν μια ουγγιά ασημιού πήγε από $7 στα $50. Εάν αυτή η αλλαγή συνέβη σήμερα, αυτό το παλιό ασημί τρίμηνο για το οποίο πληρώσατε 4 $, θα μπορούσε ενδεχομένως να σας κάνει 10 $ ή περισσότερα. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, μπορείτε να παίξετε με αυτά τα φθαρμένα νομίσματα: τρίψτε τα ό,τι θέλετε, φανταστείτε όλες τις ιστορίες που θα μπορούσε να πει το νόμισμα και δείξτε τις στους φίλους σας. Συνάντησα κάποιον που κουβαλούσε μαζί του ένα κομμένο μεγάλο κομμάτι σεντ, χτυπημένο το 1800, για να δείξει στους ανθρώπους. Οποιαδήποτε άλλα νομίσματα σε καλύτερη από “καλή” κατάσταση θα πρέπει πιθανώς να τοποθετηθούν μέσα σε θήκες νομισμάτων 2 επί 2 ιντσών.

Μην πληρώνετε πολλά χρήματα για ακριβά κομμάτια σε καλύτερη από “καλή” κατάσταση, εκτός και αν δείτε ένα καλύτερο από το καλό για λίγα χρήματα. Αγοράστε φθαρμένα νομίσματα με όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα. Πηγαίνετε στο τοπικό σας κατάστημα νομισμάτων, όπου μπορείτε να αγοράσετε μεμονωμένα κομμάτια από ασήμι, ή χύμα. Ο καλύτερος τρόπος για να τα εντοπίσετε είναι να αναζητήσετε στο Google “junk coins” και θα βρείτε μερικές άλλες εταιρείες που πωλούν αυτά τα νομίσματα μεμονωμένα ή χύμα. Καλή τύχη στη συλλογή!

Σχολιάστε