Η πρόβλεψη της τιμής του χρυσού είναι ένα ανόητο παιχνίδι

Είναι απογοητευτικό μερικές φορές να βλέπεις την προσοχή να επικεντρώνεται στις προβλέψεις για την τιμή του χρυσού. Όσο πιο εντυπωσιακή και θεαματική είναι η πρόβλεψη τιμής, τόσο μεγαλύτερη είναι η κακοφωνία.

Αξίζει να ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από αυτές τις προβλέψεις για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους.

ΕΠΙΚΕΦΑΛΙΔΑ: Πρόβλεψη χρυσού 6000 $ και ανάλυση εξόρυξης χρυσού μέσω οπτικοποίησης 23 Ιανουαρίου 2012

Παραθέτω, αναφορά: “Εάν η τρέχουσα αγορά χρυσού ταύρων ακολουθούσε το χρονοδιάγραμμα και την έκταση της ανοδικής αγοράς της δεκαετίας του ’70, η τιμή του χρυσού θα έφτανε τα 6000 δολάρια πριν από το 2014».

Τιμή χρυσού στις 23 Ιανουαρίου 2012: 1679,00 $ ανά ουγγιά.

Τιμή χρυσού στις 14 Μαρτίου 2014: 1382,00 $ ανά ουγγιά.

Τιμή χρυσού στις 31 Δεκεμβρίου 2014: 1181,00 $ ανά ουγγιά.

Πόσο μακριά από τη βάση μπορεί να είναι μια πρόβλεψη τιμής; Ο χρυσός όχι μόνο δεν έφτασε στην τιμή στόχο, αλλά πήγε προς την αντίθετη κατεύθυνση – αρχής γενομένης από τον ίδιο μήνα – και συνέχισε να υποχωρεί κατά τριάντα τοις εκατό τα επόμενα δύο χρόνια, κλείνοντας στα 1205,00 δολάρια ανά ουγγιά στις 31 Δεκεμβρίου 2013.

Το πρόβλημα δεν είναι η αληθοφάνεια του χρυσού 6000,00 $. Είναι πολύ εύλογο και δυνατό. ίσως και πιθανό. Ωστόσο, η πρόβλεψη ήταν ειδικά προσανατολισμένη στον χρόνο και ήταν τρομερά εσφαλμένη ως προς την κατεύθυνση και το χρονοδιάγραμμα.

Όλα αυτά είναι συγχωρεμένα. Εκτός εάν είστε κάτοχος μιας συνδρομητικής υπηρεσίας και/ή κάνετε επενδυτικές προτάσεις σε άλλους ή παρέχετε συμβουλές συναλλαγών.

ΕΠΙΚΕΦΑΛΙΔΑ: Η JPMorgan προβλέπει τον χρυσό 1.800 $ έως τα μέσα του 2013 01 Φεβρουαρίου 2013

Παραθέτω, αναφορά:Η JPMorgan βλέπει χρυσό στα 1.800 δολάρια μέχρι τα μέσα του 2013 Καθώς η Νότια Αφρική «σε κρίση» και «κλιμακώνεται η αστάθεια» στη Μέση Ανατολή Η JP Morgan Chase & Co. δήλωσε ότι ο χρυσός θα αυξηθεί στα 1.800 δολάρια η ουγγιά μέχρι τα μέσα του 2013, με τη βιομηχανία εξόρυξης στη Νότια Αφρική «σε κρίση», σύμφωνα με το Bloomberg.

Η τιμή του χρυσού την ημερομηνία που εμφανίστηκε ο τίτλος ήταν 1667,00 $ ανά ουγγιά. Πέντε μήνες αργότερα, στις 29 Ιουνίου 2013, η τιμή του χρυσού ήταν 1233,00 δολάρια ανά ουγγιά.

Η έκκληση για χρυσό 1800,00 $ ήταν μια «ασφαλής» πρόβλεψη. Μόνο μια αύξηση οκτώ τοις εκατό από το υπάρχον (τότε) επίπεδο των 1667,00 $ θα είχε ως αποτέλεσμα μια τιμή χρυσού 1800,00 $.

Αλλά, όπως και στο προηγούμενο παράδειγμα, η τιμή πήγε νότια με μια εκδίκηση. αυτή τη φορά πέφτει είκοσι έξι τοις εκατό σε πέντε σύντομους μήνες.

ΕΠΙΚΕΦΑΛΙΔΑ: Trump Win Signals $1.500 Χρυσός… 10 Νοεμβρίου 2016

Απόσπασμα: «Μια νίκη Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ σηματοδοτεί 1.500 δολάρια ΗΠΑ ανά ουγγιά για χρυσό… μεσοπρόθεσμα».

Τιμή χρυσού στις 10 Νοεμβρίου 2016: 1258,00 $ ανά ουγγιά.

Τιμή χρυσού στις 31 Ιουλίου 2017: 1268,00 $ ανά ουγγιά.

Προφανώς ο χρυσός δεν είδε το «σήμα» αφού η τρέχουσα τιμή του είναι σχεδόν ίδια με την τιμή του την ημέρα που η πρόβλεψη εμφανίστηκε σε έντυπη μορφή αμέσως μετά τις εκλογές τον περασμένο Νοέμβριο.

Και τι εννοεί ο συγγραφέας με τον όρο «ενδιάμεσος όρος»; Όσο μεγαλύτερο είναι το χρονικό πλαίσιο, τόσο μικρότερη είναι η αξία της πρόβλεψης. Η προβλεπόμενη αύξηση του δολαρίου ανέρχεται σε είκοσι τοις εκατό. Εάν χρειαστούν δύο χρόνια, αυτό ανέρχεται σε περίπου δέκα τοις εκατό ετησίως. Σε αυτή την περίπτωση – ή αν χρειαστούν περισσότερα από δύο χρόνια – αξίζει τον τίτλο του τολμηρού προσώπου;

ΕΠΙΚΕΦΑΛΙΔΑ: Ο Τραμπ θα στείλει την τιμή του χρυσού στα 10.000 δολάρια 10 Νοεμβρίου 2016

Οι τιμές και οι ημερομηνίες του χρυσού είναι οι ίδιες όπως στο παραπάνω παράδειγμα. Με τον χρυσό ακριβώς εκεί που ήταν πριν από δέκα μήνες, πότε θα μπορούσαμε να περιμένουμε κάποια πρόοδο προς αυτόν τον στόχο τιμών;

Οι πιο περίεργες προβλέψεις τιμών συνήθως επικεντρώνονται γύρω από μια κατάρρευση ή κατάρρευση του νομισματικού συστήματος. Η κατανομή προκύπτει ως αποτέλεσμα της πλήρους αποκήρυξης του δολαρίου ΗΠΑ μετά από δεκαετίες υποτίμησης της αξίας. Οι άνθρωποι απλώς αρνούνται να δεχτούν και να κρατήσουν δολάρια ΗΠΑ σε αντάλλαγμα για τα προσφερόμενα αγαθά και υπηρεσίες.

Τώρα ας υποθέσουμε ότι εκείνη τη στιγμή έχετε χρυσό. Θα το πουλάς; Σε τι τιμή; Για πόσα άχρηστα δολάρια ΗΠΑ θα αποχωρίζατε μια ουγγιά χρυσού;

Αν κάποιος σας πρόσφερε ένα δισεκατομμύριο μονοπωλιακά δολάρια για μια ουγγιά χρυσού σήμερα, θα το έπαιρνες; Τι θα λέγατε για δέκα δισεκατομμύρια;

Εντάξει, τι γίνεται αν δούμε μια απότομη πτώση της αξίας του δολαρίου ΗΠΑ τα επόμενα αρκετά χρόνια; Ας πούμε ότι η πτώση ισοδυναμεί με απώλεια αγοραστικής δύναμης για το δολάριο κατά πενήντα τοις εκατό από τα σημερινά επίπεδα. Αυτό θα ισοδυναμούσε με μια τιμή χρυσού περίπου 2500,00 $ ανά ουγγιά, διπλασιασμός από τα τρέχοντα επίπεδα.

Αυτό ισχύει εάν ο χρυσός και το δολάριο ΗΠΑ βρίσκονται σε ισορροπία αυτή τη στιγμή (νομίζω ότι είναι). Με άλλα λόγια, η τρέχουσα τιμή του χρυσού στα 1250/60 δολάρια είναι μια ακριβής αντανάκλαση της σωρευτικής πτώσης της αξίας του δολαρίου ΗΠΑ από το 1913.

Η πτώση του πενήντα τοις εκατό της αγοραστικής δύναμης του δολαρίου ΗΠΑ θα αντικατοπτρίζεται σε υψηλότερες τιμές για άλλα αγαθά και υπηρεσίες. ένα μοτίβο που έχει γίνει πολύ οικείο τα τελευταία εκατό χρόνια.

Εάν υπάρχει μια λειτουργούσα αγορά, και υποθέτοντας ότι πουλάτε λίγο χρυσό και αποκομίζετε κέρδη, πόσο περισσότερο θα κοστίσει για οτιδήποτε άλλο αποφασίσετε να αγοράσετε; Πιστεύετε πραγματικά ότι θα μπορείτε να αγοράσετε άλλα αντικείμενα αξίας σε «εκπτωτικές» τιμές εκείνη τη στιγμή;

Ο χρυσός, το 1913, ήταν 20,00 $ ανά ουγγιά. Επί του παρόντος είναι 1260,00 $ ανά ουγγιά. Αυτό είναι μια αύξηση πάνω από εξήντα φορές. Δεν αντιπροσωπεύει όμως κέρδος. Επειδή το γενικό επίπεδο τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών σήμερα – γενικά μιλώντας – είναι εξήντα φορές υψηλότερο από ό, τι ήταν το 1913.

Υπάρχουν στιγμές που μπορείτε να επωφεληθείτε από απότομες κινήσεις σε χρυσό σε βραχυπρόθεσμες καταστάσεις. Γενικά, αυτά είναι λίγο πριν από σημαντικές κινήσεις στην τιμή του δολαρίου ΗΠΑ που αντανακλούν τη συνειδητοποίηση της σωρευτικής μείωσης της αγοραστικής δύναμης του δολαρίου. Και, σε μικρότερο βαθμό, αναγνωρίζοντας πότε οι προσδοκίες των άλλων οδηγούν την τιμή του χρυσού πολύ πέρα ​​από την ισορροπία έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

Το 1999/2000 ο χρυσός έφτασε σε χαμηλά επίπεδα τιμής 250-275,00 $ ανά ουγγιά. Αμέσως μετά ξεκίνησε μια μακροχρόνια δεκαετία με αποκορύφωμα την τιμή αιχμής κοντά στα 1900,00 $ ανά ουγγιά το 2011.

Μετά την κορύφωσή του το 2011, ο χρυσός υποχώρησε τα επόμενα πέντε χρόνια σε χαμηλό λίγο πάνω από τα 1000,00 $ ανά ουγγιά. Μια βραχύβια ανάκαμψη στις αρχές του 2016 το έφερε πίσω στα σχεδόν τρέχοντα επίπεδα (1250-1350,00 $), όπου γενικά παρέμεινε χωρίς να διασπαστεί ούτε προς τα πάνω ούτε προς τα κάτω σε σημαντικό βαθμό.

Πού ήταν όλοι αυτοί οι «ειδικοί» το 1999/2000 και τι προέβλεπαν τότε;

Και από το 2011/2012; Λένε σχεδόν το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά. Αγορασε τωρα! Αγόρασε περισσότερα! Πριν να είναι πολύ αργά!

Μια μέρα, θα είναι πολύ αργά. Αλλά είναι περισσότερο θέμα οικονομικής επιβίωσης τώρα από ποτέ. Η εμμονή με τα κέρδη, τις προβλέψεις και τις συναλλαγές έχει συσκοτίσει τα πραγματικά θεμελιώδη μεγέθη.

Και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τα κέρδη των περισσότερων ανθρώπων είναι πιθανό να φουσκώσουν πριν κάνουν οτιδήποτε ουσιαστικό μαζί τους.

Χρυσός – ο φυσικός χρυσός – είναι πραγματικά χρήματα. Είναι πραγματικά χρήματα γιατί είναι ένα κατάστημα αξίας. Και η αξία του είναι σταθερή. Η αξία του δολαρίου ΗΠΑ συνεχίζει να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Η συνεχώς φθίνουσα αξία του δολαρίου ΗΠΑ και η αντίληψη των ανθρώπων για αυτό, καθώς και οι προσδοκίες τους για αυτό, καθορίζουν την τιμή του χρυσού.

Σχολιάστε