Η αλήθεια για τις αμοιβές αμοιβαίων κεφαλαίων

Σας έχουν «χρεώσει» ποτέ μέχρι θανάτου; Μάλλον σας συμβαίνει αυτή τη στιγμή από τον κλάδο των αμοιβαίων κεφαλαίων και δεν το ξέρετε καν. Το χειρότερο μέρος: οι αμοιβές είναι παραπλανητικές και πιθανότατα δεν θα τις πληρώνατε αν ήξερες την αλήθεια.

Το παιχνίδι χρεώσεων συνεπάγεται την καταβολή «τελών» μέχρι θανάτου από τον κλάδο των αμοιβαίων κεφαλαίων, αυτό που μου αρέσει να αποκαλώ «βιομηχανικό-επενδυτικό σύμπλεγμα».

Ακολουθεί κάποιο ιστορικό: Η αμοιβή που χρεώνεται εμφανίζεται πάντα ως ποσοστό των περιουσιακών στοιχείων υπό διαχείριση. Είναι πολύ έξυπνο για τον κλάδο των αμοιβαίων κεφαλαίων να το κάνει αυτό. Εάν διαχειρίζονται χίλια δολάρια και η αμοιβή τους είναι 1%, θα λάβουν 10 $. Αλλά αν διαχειρίζονται ένα δισεκατομμύριο δολάρια, η αμοιβή για περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση εξακολουθεί να είναι το ίδιο ποσοστό. Είναι ακόμα τόσο μικρό το 1%. Έτσι, ο επενδυτής σκέφτεται “Ω, ουάου, αυτό είναι μόνο 1%, αυτό είναι μικρό για όλη αυτή την υπηρεσία.”

Καθώς ο κλάδος των αμοιβαίων κεφαλαίων έχει αναπτυχθεί τα τελευταία 20 χρόνια, διαχειρίζονται όλο και περισσότερα χρήματα. 10 τρισεκατομμύρια δολάρια σήμερα, που ανέρχονται σε 500 δισεκατομμύρια δολάρια σε πιθανές χρεώσεις κάθε χρόνο. Αυτή η μικρή αμοιβή που εμφανίζεται ως ποσοστό των περιουσιακών στοιχείων υπό διαχείριση δεν φαίνεται ποτέ τόσο μεγάλη. Αυτός είναι ένας κύριος λόγος για τον οποίο οι επενδυτές σκέφτονται, “Ωχ, αυτό είναι φθηνό και όχι τόσο πολύ”, ενώ, στην πραγματικότητα, είναι πολύ ακριβό. Φαινομενικά μικρά ποσοστά, αθροισμένα και σύνθετα με την πάροδο του χρόνου, κάνουν τεράστια διαφορά για τις επενδύσεις σας. Κάθε περιττή επενδυτική δαπάνη που επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά επηρεάζει βαθιά τις αποδόσεις σας.

Μια πολύ πιο δίκαιη αμοιβή θα ήταν ένα ποσοστό εισοδήματος ή ένα ποσοστό απόδοσης. Έτσι, εάν το αμοιβαίο κεφάλαιο αυξήσει τα χρήματα των πελατών του κατά 10%, θα χρεώσει την προμήθεια για την απόδοση και όχι την αμοιβή για τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία. Εάν χάσει 40%, θα υπήρχε αρνητική χρέωση στην απόδοση. Αυτό θα έδινε μια πολύ ακριβή, απόλυτη δομή τελών. Ωστόσο, ο κλάδος των αμοιβαίων κεφαλαίων δεν θα το έκανε ποτέ αυτό γιατί θα μείωνε τα κέρδη τους και θα έδειχνε στους πελάτες την αλήθεια, η οποία είναι ότι οι προμήθειες είναι πολύ, πολύ ακριβές και δεν είναι καλοί στο να αυξάνουν τα χρήματά σας.

Υπάρχουν επίσης χρεώσεις που πιθανότατα δεν βλέπετε ούτε γνωρίζετε. Ένα από αυτά ονομάζεται αμοιβή άμεσης μεσιτείας. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο οι εταιρείες αμοιβαίων κεφαλαίων πληρώνουν το διογκωμένο κόστος συναλλαγών στους «προτιμώμενους μεσίτες» τους. Αυτοί οι προτιμώμενοι μεσίτες είναι οργανισμοί που βοηθούν τον κλάδο των αμοιβαίων κεφαλαίων να πωλεί και να εμπορεύεται τα κεφάλαιά τους. Έτσι, τα αμοιβαία κεφάλαια γυρίζουν και συναλλάσσονται μαζί τους με διογκωμένο ρυθμό. Βασικά, πληρώνουν υψηλότερο επιτόκιο από αυτό που πρέπει.

Έπειτα, υπάρχει αυτό που ονομάζεται πρόβλημα εντολέα-πράκτορα. Αυτό σημαίνει ότι η προσοχή του πράκτορα δεν είναι στο τι είναι καλύτερο για τον πελάτη του, αλλά στο τι είναι καλύτερο για τον πράκτορα. Αυτό που ισχύει εδώ είναι ότι δεν έχουν την καλύτερη τιμή για εσάς. Αντί να λάβουν την καλύτερη τιμή συναλλαγών που θα μπορούσε να πάρει το κοινό, δίνουν επιχειρηματικές δραστηριότητες σε μια εταιρεία με βάση το πόσο καλά πετυχαίνει στο μάρκετινγκ σε εσάς, τον επενδυτή.

Ακολουθεί ένα παράδειγμα: Το 2001, όταν ο κλάδος των αμοιβαίων κεφαλαίων ήταν πολύ μικρότερος από ό,τι είναι σήμερα, η America Funds, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες αμοιβαίων κεφαλαίων στον κόσμο, πλήρωσε 34 δολάρια σε άμεσες μεσιτικές προμήθειες. Οι χρηματιστές που λαμβάνουν αυτές τις αμοιβές επιλέχθηκαν καθαρά λόγω της «αριστείας» στο μάρκετινγκ των κεφαλαίων τους στους επενδυτές. Αυτά είναι επιπλέον 34 εκατομμύρια δολάρια που κατέβαλαν σε οργανισμούς που βοήθησαν στην πώληση των κεφαλαίων τους. Αυτό είναι ένα κρυφό τέλος που οι εταιρείες αμοιβαίων κεφαλαίων δεν χρειάζεται να αποκαλύψουν για αυτό που πραγματικά είναι: μια προμήθεια πωλήσεων.

Είναι εντελώς ψεύτικο να πληρώνετε αυτά τα ποσά ως προμήθειες μεσιτείας, αλλά το κάνουν επειδή τοποθετεί τα χρήματά τους στην κορυφή μιας λίστας, μιας λίστας που θα σας προωθήσει ο «οικονομικός σύμβουλός» σας. Αν και αυτό εμφανίζεται στα βιβλία με τέτοιο τρόπο που μοιάζει με το κόστος διεξαγωγής των συναλλαγών μετοχών, είναι στην πραγματικότητα μια μορφή κινήτρου πωλήσεων για το οποίο οι πελάτες καταλήγουν να πληρώνουν έτσι ώστε τα αμοιβαία κεφάλαια να πωλούνται σε αυτούς. Οι χρηματιστές που πωλούν τα περισσότερα αμοιβαία κεφάλαια παίρνουν ένα δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό.

Ο κλάδος των αμοιβαίων κεφαλαίων το ονομάζει προμήθεια μεσιτείας, αλλά είναι πραγματικά μια προμήθεια πωλήσεων. Αυτές δεν είναι εταιρείες επενδύσεων. Αυτοί είναι οργανισμοί πωλήσεων που μεταμφιέζονται σε εταιρείες επενδύσεων. Αυτό που πουλάνε και εμπορεύονται είναι το μέλλον σου. Πρέπει να κάνετε κάτι γι’ αυτό, ώστε το μέλλον σας να μην είναι άλλο ένα πιόνι σε ένα τραπέζι σκακιού. Το πρώτο βήμα για να πάρετε τον έλεγχο του οικονομικού σας μέλλοντος είναι να αρχίσετε να κατανοείτε τους μύθους που σας κρατούν β

Σχολιάστε