Επενδυτικά μαθήματα που αντλήθηκαν από τον Warren Buffet

Οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να επενδύσουν και να κερδίσουν χρήματα, αλλά συχνά καταλήγουν να υποστούν απώλειες καθώς κάνουν τα ίδια λάθη ξανά και ξανά. Οι Wannabe επενδυτές θα πρέπει να προσπαθήσουν να μάθουν και να μιμηθούν το μυαλό πλουσίων ανθρώπων όπως ο Bill Gates, ο Mark Zuckerberg, ο Michael Dell και ο Warren Buffet. Ας επικεντρωθούμε στον Warren Buffet, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως ο καλύτερος επενδυτής στον πλανήτη. Αυτές είναι μερικές από τις επενδυτικές συμβουλές στις οποίες εμμένει:

1. Αναπτύξτε την επενδυτική σας νοοτροπία

Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι προσανατολισμένοι στις επιχειρήσεις, αλλά μπορούμε να βελτιώσουμε το επιχειρηματικό μυαλό μας διαβάζοντας βιβλία που σχετίζονται με τις επιχειρήσεις. Ο Warren Buffet επενδύει πολύ χρόνο του μελετώντας βιβλία που σχετίζονται με τις επιχειρήσεις.

2. Κάντε υπομονή στις επενδύσεις σας

Κάθε φορά που ο Μπάφετ αγοράζει μια μετοχή, αγοράζει στην εταιρεία. Αυτό σημαίνει ότι δεν πουλά τη μετοχή σε κάθε έκρηξη ή κατάρρευση της αγοράς. Πιστεύει στις εταιρείες στις οποίες επενδύει μακροπρόθεσμα και διατηρεί μετοχές μέχρι να πιστέψει ή να δει αξία σε αυτές τις εταιρείες περισσότερο. Ένα από τα περίφημα αποσπάσματα του Μπάφετ, που δείχνει την κλίση του για επενδύσεις μακράς διάρκειας είναι: “Ανεξάρτητα από το πόσο φοβερή είναι η ικανότητα ή οι προσπάθειες, μερικά πράγματα απαιτούν απλώς σημαντική επένδυση. Δεν μπορείς να δημιουργήσεις ένα παιδί σε ένα μήνα αφήνοντας εννέα κυρίες έγκυες .”

3. Δώστε προτεραιότητα στην αξία

Μερικές φορές, το ποσό που ξοδεύουμε σε κάτι και η αξία που παίρνουμε από την αγορά μας δεν σχετίζονται. Ο Buffett πιστεύει ότι οι επενδυτές πρέπει να κατανοήσουν ότι οι αγορές καθοδηγούνται από την προσφορά και τη ζήτηση και ότι η αγορά σε μια εταιρεία με σταθερή ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της πτώσης της αγοράς είναι μεγάλες ευκαιρίες για να αποκτήσουν αξία. Αγοράστε ένα καλό απόθεμα σε εξαιρετική τιμή.

4. Ελέγξτε τα συναισθήματά σας όταν επενδύετε

Τα ανθρώπινα συναισθήματα επηρεάζουν την αγορά πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε νομισματικό μοντέλο. Τα συναισθήματα μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους να ελπίζουν για κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ ή συμβαίνει σπάνια. Ο Buffett έχει συστήσει ότι ο έλεγχος των συναισθημάτων σας είναι πολύ πιο επιτακτικός από το IQ σας. Σύμφωνα με τον ίδιο, “το επίτευγμα στην επένδυση δεν συνδέεται με το IQ. Αυτό που χρειάζεστε είναι η συμπεριφορά να ελέγχετε τις παρορμήσεις που προκαλούν βλάβη σε άλλα άτομα στην επένδυση”.

5. Επενδύστε σε αυτό για το οποίο είστε γνώστες και παθιασμένοι

Ο Μπάφετ προτρέπει ότι «ποτέ μην βάζετε πόρους σε μια επιχείρηση που δεν αποκτάτε». Μην βάζετε χρήματα σε εταιρείες των οποίων την επιχείρηση δεν καταλαβαίνετε.

Εάν δεν έχετε επαρκείς πληροφορίες για μια εταιρεία, είναι πολύ πιο δύσκολο να κατανοήσετε πώς θα αποδώσει μια εταιρεία μακροπρόθεσμα και να προβλέψετε τι θα γίνει η εταιρεία μερικά χρόνια αργότερα.

6. Ζήστε κάτω από τις δυνατότητές σας

Παρά την περιουσία των 87 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο Μπάφετ ζει σε ένα συγκλονιστικά ανεπιτήδευτο σπίτι. Αγόρασε το σημερινό του σπίτι στην Ομάχα της Νεμπράσκα για 31.500 $ το 1958 και, σήμερα, το αποκαλεί την 3η καλύτερη επένδυση που έχει κάνει ποτέ. Αντί να σπαταλά χρήματα για να ζήσει πλουσιοπάροχα, ο Μπάφετ ζει λιτά και έχει καρπωθεί τα οφέλη.

7. Αποταμίευση πρώτα και μετά ξοδέψτε τα υπόλοιπα

Οι άνθρωποι τείνουν να πληρώνουν πρώτα τους λογαριασμούς, να ξοδεύουν τα υπόλοιπα και να αποταμιεύουν για το τελευταίο. Σύμφωνα με τον Μπάφετ, αυτή είναι η λάθος προσέγγιση. Ο μπουφές ορίζει ότι πρέπει να βάζετε στην άκρη ένα καθορισμένο χρηματικό ποσό κάθε μήνα ως αποταμίευση πρώτα, μετά να πληρώνετε τους λογαριασμούς σας και μετά να ξοδεύετε ό,τι περισσεύει μετά την πληρωμή των λογαριασμών.

8. Θυμηθείτε τις ρίζες σας

Όταν ήταν στο γυμνάσιο, ο Μπάφετ βρήκε δουλειά ως χαρτοπαίκτης παρέχοντας την Washington Post. Επέκτεινε αυτή την πρώιμη δραστηριότητα σε μια βαθιά ριζωμένη σχέση με την καθημερινή εφημερίδα. Χρόνια αργότερα, η εταιρεία του, Berkshire Hathaway, έγινε ο μεγαλύτερος επενδυτής των Washington Posts. Θυμηθείτε από πού προέρχεστε, τις αξίες σας και ίσως ανακαλύψετε μοναδικές ευκαιρίες για μεγάλες επενδύσεις.

Σχολιάστε