Εξαγωγές 18,86 δισ. δολαρίων από τον τομέα της γεωργίας, των τροφίμων και των ποτών σε 9 μήνες

Τους πρώτους 9 μήνες του τρέχοντος έτους, ο κλάδος της γεωργίας, των τροφίμων και των ποτών εξήγαγε 18,86 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένες κατά 5,37 τοις εκατό, και εισήγαγε 16,85 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 8,92 τοις εκατό σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Σύμφωνα με την Ομάδα Ψηφιακών Δεδομένων της Ομοσπονδίας Τουρκικών Ενώσεων Βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών (TGDF), η οποία εκπονήθηκε με βάση τα στοιχεία εξωτερικού εμπορίου της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας (TUIK), τους πρώτους 9 μήνες του τρέχοντος έτους, η γεωργία, Ο κλάδος των τροφίμων και ποτών αυξήθηκε κατά 5,37% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Εξήγαγε 18,86 δισεκατομμύρια δολάρια και εισήγαγε 16,85 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 8,92 τοις εκατό.

Σύμφωνα με τη δήλωση της TGDF, από τον Σεπτέμβριο, σε μηνιαία βάση, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 7,71 τοις εκατό σε ετήσια βάση στα 2,33 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 21,68 τοις εκατό στα 1,31 δισεκατομμύρια δολάρια. .

Τον Σεπτέμβριο, οι εισαγωγές σιταριού αυξήθηκαν κατά 20,8%, ενώ οι εισαγωγές σόγιας μειώθηκαν κατά 18,9%.

Μετά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, η πιο σημαντική εξέλιξη τον Σεπτέμβριο ήταν η αύξηση των εισαγωγών βοοειδών. Οι εισαγωγές ζώων αυξήθηκαν κατά 799% αυτόν τον μήνα. Ενώ οι εισαγωγές βοοειδών το 9μηνο του έτους ανήλθαν σε 705,5 εκατ. δολάρια, ο όγκος των εισαγωγών μόνο τον Σεπτέμβριο ήταν 126,8 εκατ. δολάρια.

Η Βραζιλία είχε το μεγαλύτερο μερίδιο εισαγωγών ζώων τον Σεπτέμβριο με 56,6 εκατομμύρια δολάρια, ακολουθούμενη από την Ουρουγουάη με 33,3 εκατομμύρια δολάρια και την Τσεχία με 9,5 εκατομμύρια δολάρια.

Για 9 μήνες του έτους, το ισοζύγιο εξωτερικού εμπορίου ήταν ενεργό στον τομέα της γεωργίας, των τροφίμων και των ποτών.

Το ισοζύγιο εξωτερικού εμπορίου, το οποίο ήταν πλεόνασμα 940 εκατ. δολαρίων την περίοδο Ιανουαρίου- Αυγούστου, έφτασε σε πλεόνασμα 2,01 δισ. δολαρίων την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου.

Αν και ο κλάδος είχε πλεόνασμα εξωτερικού εμπορίου την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, το πλεόνασμα εξωτερικού εμπορίου, το οποίο διαμορφώθηκε στα 2,43 δισ. δολάρια την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου πέρυσι, μειώθηκε κατά 17,72% την ίδια περίοδο φέτος. Τον Σεπτέμβριο, το ισοζύγιο εξωτερικού εμπορίου έφτασε σε πλεόνασμα 1,02 δισ. δολάρια σε μηνιαία βάση.

Τους πρώτους 9 μήνες του έτους, η μοναδιαία αξία εξαγωγών μειώθηκε κατά 2,23 τοις εκατό σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και έφτασε τα 1.170 δολάρια/τόνο. Η μοναδιαία αξία των εισαγωγών μειώθηκε κατά 10,99 τοις εκατό σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και έφτασε τα 621 δολάρια/τόνο.

ΚΥΡΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

Ανάμεσα στα σημαντικότερα προϊόντα σε εξαγωγές για 9 μήνες του χρόνου, το αλεύρι κατέλαβε την πρώτη θέση με 1 δισ. 102,9 εκατ. δολάρια. Το προϊόν αυτό ακολούθησε το εξευγενισμένο ηλιέλαιο με 727 εκατομμύρια δολάρια και οι πυρήνες φουντουκιού με 616,3 εκατομμύρια δολάρια. Τα προϊόντα αυτά αντιπροσώπευαν περίπου το 13,9% των συνολικών εξαγωγών για την περίοδο Ιανουαρίου έως Σεπτεμβρίου. Την ίδια περίοδο το πιο εισαγόμενο προϊόν ήταν το σιτάρι με 2 δισ. 832,4 εκατ. δολάρια. Το σιτάρι ακολούθησε η σόγια με 1,422,1 εκατομμύρια δολάρια και το ακατέργαστο ηλιέλαιο με 1,99 εκατομμύρια δολάρια. Αυτά τα 3 προϊόντα αντιπροσώπευαν το 31,7% των συνολικών εισαγωγών από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο.

Στη μηνιαία κατάταξη, το σκληρό σιτάρι κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ των κορυφαίων εξαγωγικών προϊόντων τον Σεπτέμβριο με 147,6 εκατομμύρια δολάρια, ακολουθούμενο από το αλεύρι σίτου με 134,7 εκατομμύρια δολάρια και το σιτάρι καλαμποκιού με 95,6 εκατομμύρια δολάρια. Τον ίδιο μήνα, τα περισσότερα εισαγόμενα βοοειδή ήταν στα 126,8 εκατομμύρια δολάρια, ακολουθούμενη από το σιτάρι με 111,4 εκατομμύρια δολάρια και τη σόγια στα 108,5 εκατομμύρια δολάρια.

Η ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΡΑΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ ΣΤΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ

Το σιτάρι κατέλαβε την πρώτη θέση στις εισαγωγές για 9 μήνες του έτους με 2 δισ. 833 εκατ. δολάρια. Οι δύο χώρες από τις οποίες εισήχθη περισσότερο σιτάρι παρέμειναν η Ρωσία και η Ουκρανία. Την περίοδο αυτή, εισήχθη σιτάρι από τη Ρωσία αξίας 2 δισ. 88,7 εκατ. δολαρίων και από την Ουκρανία αξίας 702,2 εκατ. δολαρίων. Το μερίδιο αυτών των δύο χωρών στις συνολικές εισαγωγές σιταριού ήταν περίπου 98,5 τοις εκατό.

Σε μηνιαία βάση, τα 98,1 εκατομμύρια δολάρια από τα 126,8 εκατομμύρια δολάρια που εισήχθησαν τον Σεπτέμβριο ήταν από τη Ρωσία. Μετά τη Ρωσία, από την Ουκρανία εισήχθη σιτάρι αξίας 12,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Μετά το σιτάρι, στο 9μηνο του έτους εισήχθησαν σόγια αξίας 1 δισ. 422,1 εκατ. δολαρίων και ακατέργαστο ηλιέλαιο αξίας 1 δισ. 99,6 εκατ. δολαρίων.

Η Βραζιλία κατέλαβε την πρώτη θέση στις εισαγωγές σόγιας με 891,4 εκατομμύρια δολάρια, ακολουθούμενη από την Ουκρανία και τις ΗΠΑ. Στο ηλιέλαιο, η Ουκρανία κατατάχθηκε με 694,8 εκατομμύρια δολάρια, η Ρωσία με 387,6 ​​εκατομμύρια δολάρια και η Βουλγαρία με 15,7 εκατομμύρια δολάρια.

Η πλειονότητα των εισαγωγών των 3 σημαντικότερων προϊόντων τουρκικών εισαγωγών συνέχισε να πραγματοποιείται από τη Ρωσία και την Ουκρανία.

ΤΟΜΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ

Όταν εξετάστηκαν τα στοιχεία εξωτερικού εμπορίου 9 μηνών του έτους ανά κλάδο, αποκαλύφθηκε ότι οι υψηλότερες εξαγωγές έγιναν στον κλάδο της ζάχαρης και της ζαχαροπλαστικής με 2,32 δισ. δολάρια. Τον τομέα αυτόν ακολούθησαν οι κλάδοι των φυτικών ελαίων, των νωπών φρούτων, των ζυμαρικών και των ξηρών καρπών.

Το μερίδιο του κλάδου ζάχαρης και ζαχαροπλαστικής στις συνολικές εξαγωγές ήταν 10,77 τοις εκατό, του κλάδου των φυτικών ελαίων 9,6 τοις εκατό, του τομέα των φρέσκων φρούτων 8,27 τοις εκατό, του κλάδου των ζυμαρικών 7 τοις εκατό και του κλάδου των ξηρών καρπών 6,7 τοις εκατό.

Την ίδια περίοδο, οι υψηλότερες εισαγωγές έγιναν στον κλάδο των ζωοτροφών στα 4 δισ. 312 εκατ. δολάρια. Μετά από αυτόν τον κλάδο, οι τομείς που εισάγουν περισσότερο είναι το αλεύρι, το φυτικό λάδι, το εμπόριο ζώντων ζώων, το κακάο και η σοκολάτα.

Το μερίδιο του τομέα των ζωοτροφών στις συνολικές εισαγωγές ήταν 25,5 τοις εκατό, ο τομέας αλεύρων 18,2 τοις εκατό, ο τομέας φυτικών ελαίων 16,7 τοις εκατό, ο τομέας του εμπορίου ζώντων ζώων 4,3 τοις εκατό και ο τομέας του κακάο και της σοκολάτας 3,5 τοις εκατό.

ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΧΩΡΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

Όταν τα στοιχεία του εξωτερικού εμπορίου αξιολογήθηκαν ανά χώρα για τους πρώτους 9 μήνες του τρέχοντος έτους, η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές ήταν το Ιράκ με 2,206 δισεκατομμύρια δολάρια. Μετά το Ιράκ, οι υψηλότερες εξαγωγές έγιναν στη Γερμανία με 1 δισ. 332 εκατ. δολάρια, στη Ρωσία με 1 δισ. 302 εκατ. δολάρια, στις ΗΠΑ με 1 δισ. 184 εκατ. δολάρια και στην Ιταλία με 825 εκατ. δολάρια. Τους πρώτους 9 μήνες του έτους, οι εξαγωγές σε αυτές τις 5 χώρες αντιπροσώπευαν το 36,31 τοις εκατό των συνολικών εξαγωγών.

Την ίδια περίοδο, η μεγαλύτερη εισαγωγή σε επίπεδο χώρας ήταν από τη Ρωσία με 4 δισ. 148 εκατ. δολάρια. Τη χώρα αυτή ακολούθησαν η Ουκρανία με 2 δισ. 385 εκατ. δολάρια, η Βραζιλία με 1 δισ. 537 εκατ. δολάρια, οι ΗΠΑ με 772 εκατ. δολάρια και η Μαλαισία με 750 εκατ. δολάρια. Οι εισαγωγές από αυτές τις 5 χώρες αντιπροσώπευαν το 56,92 τοις εκατό των συνολικών εισαγωγών.

Η Ρωσία και η Ουκρανία διατήρησαν τη θέση τους στις 2 πρώτες χώρες από τις οποίες η Τουρκία εισάγει τις περισσότερες εισαγωγές. Οι εισαγωγές από αυτές τις δύο χώρες αντιπροσωπεύουν το 38,77 τοις εκατό των συνολικών εισαγωγών. Η Τουρκία εξήγαγε αλεύρι, κατεψυγμένο κοτόπουλο, κόκκινες φακές στο Ιράκ, μια από τις χώρες που εξήγαγε τις περισσότερες εξαγωγές τους πρώτους 9 μήνες του έτους, συσκευασμένα φουντούκια, πυρήνες φουντουκιού και κεράσια στη Γερμανία και πέστροφα, ροδάκινα και μανταρίνια στη Ρωσία.

Την ίδια περίοδο, η Τουρκία εισήγαγε σιτάρι, καλαμπόκι, ακατέργαστο ηλίανθο από τη Ρωσία, όπου εισήγαγε τα περισσότερα, σιτάρι, ακατέργαστο ηλιέλαιο, σόγια από την Ουκρανία και σόγια, βοοειδή και καφέ από τη Βραζιλία.

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023

Source link

Σχολιάστε