Ενδιαφέρουσα ιστορία των ινδικών κομμένων νομισμάτων!

Τα ινδικά νομίσματα έπαιζαν πάντα σημαντικό ρόλο, είτε στην ιστορία είτε στη σημερινή εποχή. Η ιστορία των κομμένων νομισμάτων από χρυσά νομίσματα μέχρι νομίσματα νικελίου είναι πολύ μεγάλη και συναρπαστική.

Ιστορία:

Οι δυναστείες που κυβέρνησαν την ινδική υποήπειρο της Ινδίας την πρώτη χιλιετία π.Χ., επινόησαν μόνο χάλκινα και ασημένια νομίσματα με φιγούρες φυτών και ζώων. Πριν από περίπου 5000 χρόνια, βρέθηκαν πέτρινα νομίσματα στην πόλη Dwarka. Ωστόσο, το νόμισμα μετάλλου βρέθηκε να κόβεται κατά τη διάρκεια της βασιλείας των Μαυριανών. Με την άφιξη των Τούρκων και των Μογγάλων ηγεμόνων, η αραβική γραφή κόπηκε στα νομίσματα.

Τα χρυσά νομίσματα εμφανίστηκαν όταν η Ινδία άρχισε να συναλλάσσεται με τη Ρώμη. Αυτά τα χρυσά νομίσματα ανακυκλώθηκαν από την Αυτοκρατορία Κουσάν για δικό τους σκοπό. Ένας τεράστιος αριθμός κομμένων χρυσών και ασημένιων νομισμάτων παρήχθη κατά τη διάρκεια της Αυτοκρατορίας Γκούπτα με σταθερή μείωση του ποσοστού χρυσού από 90%-75% στην εποχή Γκούπτα.

Η δυναστεία Akbar επινόησε ένα πλήρως λειτουργικό νόμισμα με ένα μείγμα και των τριών μετάλλων (χρυσό, ασήμι και χαλκό). Ξεκίνησε μια ανοιχτή δομή κοπής, όπου ο καθένας μπορεί να φέρει μόνος του το δικό του μέταλλο και νόμισμα κοπής, πληρώνοντας απλώς τα έξοδα κοπής. Ωστόσο, τον 17ο αιώνα τα ασημένια νομίσματα με κλασματικές ονομαστικές αξίες αντικατέστησαν τον χαλκό ως μέσο διανομής.

Μοντερνα εποχη:

Τον 19ο αιώνα, η Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών ξεκίνησε την ομοιόμορφη κοπή νομισμάτων από το 1835. Μετά την ανεξαρτησία, η Ινδία χρησιμοποίησε μη δεκαδικά και δεκαδικά νομίσματα. Οι δεκαδικές ονομαστικές αξίες ήταν 1, 2, 5, 10, 20, 25 και 50 κέρματα paisa και η μη δεκαδική ονομαστική αξία ήταν το κέρμα της μιας ρουπίας. Στα μετέπειτα χρόνια, 2 ρουπίες και 5 ρουπίες κόπηκαν στην Ινδία.

Το έτος 2006, δημιουργήθηκαν νομίσματα 10 ρουπιών. Εκτός από αυτά, πολλά αναμνηστικά νομίσματα κόπηκαν επίσης στη μνήμη εξαιρετικών ανθρώπων όπως ο Μαχάτμα Γκάντι και ειδικές εκδηλώσεις όπως οι Αγώνες της Κοινοπολιτείας.

Με το πέρασμα του χρόνου, τα σύμβολα της κυριαρχίας και η εισαγωγή του δικού τους μετρικού συστήματος πραγματοποιήθηκαν. Τα κομμένα νομίσματα περνούσαν από μια σειρά από τα ακόλουθα μέταλλα και σχήματα:

1. Οι σειρές Anna αποτελούνταν από Cupronickel, Nickel και Bronze.

2. Οι σειρές Naya paisa αποτελούνταν από το ίδιο μέταλλο με κυκλικά, τετράγωνα και οκτώ χτενισμένα σχήματα.

3. Οι σειρές αλουμινίου αποτελούνταν από αλουμίνιο και ήταν διαθέσιμες σε τετράγωνο, εξαγωνικό και χτενισμένο σχήμα.

4. Σύγχρονα νομίσματα από χαλκονικέλιο και φερρατικό ανοξείδωτο χάλυβα παράγονταν σε σχήματα κυκλικής και ένδεκα όψεων.

Το νομισματοκοπείο της κυβέρνησης της Ινδίας λειτουργεί κυρίως σε τέσσερις τοποθεσίες και συγκεκριμένα. Βομβάη, Καλκούτα, Νόιντα και Χαϊντεραμπάντ. Τα νομίσματα που κόπηκαν έχουν υποστεί πολλές αλλαγές τα τελευταία χρόνια και αναμφισβήτητα θα βιώσουν πολλούς μετασχηματισμούς και στο μέλλον.

Σχολιάστε