Δελτίο SABAH: Ο αγαπημένος δείκτης πληθωρισμού PCE της FED θα φωτίσει την πορεία των αγορών

Χθες, όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στην τακτική συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (PPK) της CBRT. Σύμφωνα με τις προσδοκίες της αγοράς, η CBRT αύξησε το επιτόκιο κατά 500 μονάδες βάσης στο 35%. Ωστόσο, οι φράσεις που χρησιμοποιήθηκαν στο κείμενο πολιτικής που κυκλοφόρησε μετά την απόφαση θεωρήθηκαν ως ένδειξη ότι ο κύκλος σύσφιξης θα συνεχιστεί: “Η νομισματική σύσφιξη θα ενισχυθεί σταδιακά όταν και στο βαθμό που απαιτείται μέχρι να επιτευχθεί σημαντική βελτίωση στις προοπτικές για τον πληθωρισμό.”

Δεδομένου ότι η απόφαση ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες, δεν είχε καμία επίπτωση στην αγορά. Συνεχίστηκε χθες η υψηλή μεταβλητότητα που υπήρχε στις τουρκικές μετοχές τις τελευταίες εβδομάδες. Ο δείκτης, ο οποίος σημείωσε πτώση 12% τις τελευταίες 2 εβδομάδες, στη συνέχεια σημείωσε άνοδο 6% (3% + 3%) τις δύο πρώτες ημέρες της εβδομάδας και στη συνέχεια υποχώρησε 7,1%, ανάκαμψε κάπως τις χθεσινές απώλειες. και σημείωσε άνοδο 3,2%. Καθώς και οι σχέσεις Τουρκίας-Δύσης, που άνθισαν με την έγκριση του πρωτοκόλλου για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, στην άνοδο του χρηματιστηρίου, που ανεβοκατεβάζει σαν κούνια. Πιστεύουμε ότι η δήλωση του Προέδρου Ερντογάν για τη Χαμάς ήταν αποτελεσματική.

Αν προσεγγίσουμε το θέμα από τη βασική πλευρά, ο κ. Ενώ ο Μεχμέτ Σιμσεκ δεν αφήνει κανένα βήμα για να εξηγήσει τη νέα οικονομική πολιτική της Τουρκίας, ο κ. Να σημειωθεί ότι η απάντηση του Προέδρου Ερντογάν στη Χαμάς δεν είναι πολύ αρμονική. Εκτιμούμε ότι στις ζεστές μέρες που βρισκόμαστε, η θέση και η στάση της Τουρκίας για τον κίνδυνο στη Μέση Ανατολή θα είναι καθοριστική. Ενώ οι ΗΠΑ συσσωρεύουν γρήγορα όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό στο Ισραήλ, η επίδειξη δύναμης του λιβυκού στρατού δεν έχει διαφύγει της προσοχής μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Ιράν εκτέθηκε στο φως!

Μετά την απόφαση CBRT, το σύνθετο επιτόκιο αναφοράς 2 ετών ξεπέρασε το επίπεδο του 33,5% και αυξήθηκε κατά 1 μονάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη ημέρα, ενώ η συναλλαγματική ισοτιμία USDTRY άρχισε να ωθεί την πόρτα στο επίπεδο των 28,2 και αυξήθηκε κατά το ποσό TL τόκων διανυκτέρευσης κάθε μέρα υπό δημόσιο έλεγχο. Να θυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι από τεχνικής πλευράς μας ενδιαφέρουν τα επίπεδα 7.550 και 6.940 στον δείκτη BIST100. Κατά τη γνώμη μου, ο σημαντικότερος δείκτης θα πρέπει να θεωρηθεί το γεγονός ότι το ασφάλιστρο κινδύνου CDS 5 ετών, που αντανακλά τους συναλλαγματικούς κινδύνους της Τουρκίας, παρακολουθεί με ψυχραιμία την εξέλιξη με 417 μονάδες βάσης. Για να το θέσω απλά, οι ξένοι επενδυτές δεν αντέδρασαν ιδιαίτερα στην εξέλιξη.

Μιλώντας για ξένους επενδυτές, οι αναγνώστες μας γνωρίζουν πολύ καλά ότι παρακολουθούμε στενά τις ειδήσεις CBRT και BRSA που ανακοινώνονται κάθε εβδομάδα. Από αυτή την άποψη, την εβδομάδα της 20ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία των τίτλων, οι μετοχές των ξένων επενδυτών μειώθηκαν κατά 107 εκατ. δολάρια, ενώ μόνο 8 εκατ. δολάρια εισήλθαν στο σκέλος των ομολόγων. Τα στοιχεία των τελευταίων 4 εβδομάδων μας δείχνουν ότι υπήρξε σωρευτική εκροή 466 εκατομμυρίων δολαρίων από μετοχές και ομόλογα. Όπως προαναφέραμε, αν και η οικονομική διαχείριση έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες, οι ξένοι επενδυτές ακόμα δεν έχουν πειστεί!

Εν τω μεταξύ, αργά χθες το βράδυ, το CBRT προχώρησε σε σαρωτικά βήματα «απλούστευσης». Στο δημοσιευμένο δελτίο τύπου, καταργήθηκε η υποχρέωση των τραπεζών να συνάπτουν τίτλους σε πολλά στοιχεία και προστέθηκαν νέα βήματα για τη στήριξη των καταθέσεων TL. Ερμηνεύσαμε την αντανάκλαση της απόφασης στην αγορά ότι σημαίνει ότι η πρόσβαση σε δάνεια θα είναι σχετικά ευκολότερη και τα επιτόκια των καταθέσεων θα αυξηθούν. Φυσικά, η κατάργηση της υποχρέωσης σύστασης τίτλων θα ωθήσει και τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων.

Στο διεθνές μέτωπο, όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στην τακτική συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) χθες, όπως και η CBRT στο εσωτερικό. Σύμφωνα με τις προβλέψεις μας, η ΕΚΤ δεν έκανε αλλαγές στο νομισματικό επιτόκιο και διατήρησε σταθερό το επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης στο 4,5% μετά από 10πλάσια αύξηση των επιτοκίων (αύξηση των επιτοκίων συνολικά κατά 450 μονάδες βάσης από το 2022). ). Μετά την απόφαση, η Πρόεδρος Λαγκάρντ πήρε στο μικρόφωνο και είπε, όπως περιμέναμε, ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για περικοπές επιτοκίων και για στρατηγική βασισμένη στα δεδομένα. Μετά την απόφαση της ΕΚΤ, το EURUSD δοκίμασε τη χαμηλότερη τιμή του σε 2 εβδομάδες, αν και για μικρό χρονικό διάστημα. Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε σχεδόν κατά 5% το τρίτο τρίμηνο, αψηφώντας για άλλη μια φορά τις τρομερές προειδοποιήσεις για ύφεση! Οι υψηλότεροι μισθοί λόγω μιας στενής αγοράς εργασίας βοήθησαν στην τόνωση των καταναλωτικών δαπανών, ενώ οι επιχειρήσεις αναπλήρωσαν γρήγορα τα αποθέματα για να καλύψουν την ισχυρή ζήτηση. Να υπογραμμίσουμε ότι η ισχυρή πορεία της αμερικανικής οικονομίας στηρίζει και το δολάριο.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κύριο θέμα είναι οι παγκόσμιοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι. Ο Nasdaq, ο αμερικανικός τεχνολογικός δείκτης που έρχεται στο μυαλό όταν πρόκειται για μεσοπρόθεσμη διάθεση ανάληψης ρίσκου, έκλεισε σχεδόν 2% χθες το βράδυ αφού έχασε 2,4%. Αν και τα εταιρικά οικονομικά των ΗΠΑ βρίσκονται υπό πίεση, πρέπει να σημειωθεί ότι οι ζημίες συνεχίζονται σε χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία που ταξινομούνται ως επικίνδυνα. Για παράδειγμα, ενώ η τιμή μιας ουγγιάς χρυσού συνεχίζει να διαπραγματεύεται γύρω στα επίπεδα των 2.000 δολαρίων, θα τελειώσει την εβδομάδα πάνω από το ψυχολογικό επίπεδο και θα γίνει ξανά μάρτυρας της φρενίτιδας του πλήθους (επενδυτές που δεν θέλουν να ρισκάρουν το Σαββατοκύριακο); Ενώ το νόμισμα αντίστασης είναι το αμερικανικό CMB και συνεχίζει να διατηρείται πάνω από τα επίπεδα των 34 χιλιάδων δολαρίων παράλληλα με την αναμενόμενη ρυθμιστική αλλαγή από την SEC, ένα βαρέλι πετρελαίου Brent, άλλο ένα ασφαλές καταφύγιο, ακολουθεί την ανάπτυξη περίπου 89 δολαρίων.

Αν και τα αμερικανικά χρηματιστήρια έκλεισαν χθες το βράδυ με πτώση, σήμερα το πρωί δεν μας έλειψε η επιθυμία για άνοδο στις προθεσμιακές συναλλαγές των αμερικανικών χρηματιστηρίων. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Nasdaq αυξήθηκαν κατά 0,7%, με τον αντίκτυπο των μετοχών της Amazon να αυξάνεται κατά περίπου 5% στις συναλλαγές εκτός ωραρίου. Σε μια δήλωση μετά το κλείσιμο των αμερικανικών χρηματιστηρίων, ο τεχνολογικός γίγαντας προέβλεψε ότι οι πωλήσεις των διακοπών θα αυξηθούν και η σταθερότητα στις δραστηριότητές του στο cloud. Τα επιτόκια του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς μειώθηκαν στο 4,85% (πέρασαν αμέσως το 5% νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, αυξάνοντας σε υψηλό 16 ετών και προκαλώντας ανησυχίες).

Στο ασιατικό μέτωπο, το δολάριο διαπραγματεύεται πάνω από το κρίσιμο επίπεδο των 150 γεν, ενώ οι επενδυτές παραμένουν σε επαγρύπνηση για τυχόν σημάδια παρέμβασης ενόψει της συνεδρίασης της Τράπεζας της Ιαπωνίας την Τρίτη. Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 0,6% σήμερα το πρωί, αφού έφτασε στο χαμηλό 11 μηνών μια ημέρα νωρίτερα, ενώ το χρηματιστήριο αναφοράς του Τόκιο έκλεισε την ημέρα με άνοδο 1%. Το δεύτερο μισό της ημέρας, όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στα βασικά δεδομένα PCE (προσωπική κατανάλωση και δαπάνες), τον αγαπημένο δείκτη πληθωρισμού της Fed. Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση τον Σεπτέμβριο και ο ετήσιος ρυθμός αναμένεται να μειωθεί στο 3,7% από 3,9% έναν μήνα πριν.

Ακαθάριστα αποθέματα συναλλάγματος και χρυσού της CBRT

Την εβδομάδα που έληξε στις 20 Οκτωβρίου, τα ακαθάριστα συναλλαγματικά αποθέματα μειώθηκαν κατά 0,75 δισ. δολάρια, ενώ τα αποθέματα χρυσού αυξήθηκαν κατά 2,4 δισ. δολάρια (λόγω της αύξησης των τιμών του χρυσού – αποτέλεσμα αποτίμησης). Τα συνολικά αποθέματα αυξήθηκαν στα 126,1 δισεκατομμύρια δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2023.

Καθαρά αποθεματικά CBRT

Την εβδομάδα της 20ης Οκτωβρίου, όταν εξετάζουμε τις ανταλλαγές και τα δημόσια νομίσματα, βλέπουμε ότι τα καθαρά αποθεματικά συνεχίζουν να κυμαίνονται γύρω στα μείον 64 δισεκατομμύρια δολάρια χωρίς καμία σημαντική αλλαγή.

DTH

Την εβδομάδα της 20ης Οκτωβρίου, οι καταθέσεις σε ξένο νόμισμα κατοίκων ημεδαπής και φυσικών προσώπων αυξήθηκαν κατά 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια και των εταιρικών προσώπων κατά 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα συνολικά αποθέματα αυξήθηκαν 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε 175,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

MOH

Σύμφωνα με τα στοιχεία της BRSA, ο όγκος της KKM μειώθηκε κατά 86 δισεκατομμύρια TL την περασμένη εβδομάδα. Αν και βλέπουμε θετικά στοιχεία στον όγκο της KKM, ο οποίος μειώθηκε κατά 338 δισεκατομμύρια TL τις τελευταίες 9 εβδομάδες, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος (συνολικές συμμετοχές KKM: 3,1 τρισεκατομμύρια TL) και πρέπει να σημειωθεί ότι τα χρήματα που προέρχονται από Το KKM δεν μεταφέρεται πλήρως σε κλασικές καταθέσεις.

Οι ξένοι επενδυτές δεν έχουν πειστεί ακόμη.

Τα στοιχεία των τελευταίων 4 εβδομάδων μας δείχνουν ότι υπήρξε σωρευτική εκροή 466 εκατομμυρίων δολαρίων από μετοχές και ομόλογα. Όπως προαναφέραμε, αν και η οικονομική διαχείριση έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες, οι ξένοι επενδυτές ακόμα δεν έχουν πειστεί!

Πραγματικά επιτόκια

Την εβδομάδα που έληξε στις 20 Οκτωβρίου, σύμφωνα με στοιχεία CBRT, ενώ η καταναλωτική πίστη αυξήθηκε λίγο πάνω από το επίπεδο του 61%, βλέπουμε τους τόκους των καταθέσεων να μειώνονται, έστω και αργά, για 2 εβδομάδες.

Emre Değirmencioğlu, Διευθυντής Ομίλου, Υπουργείο Οικονομικών, Οικονομική Τράπεζα Κύπρου

Source link

Σχολιάστε