Γιατί ο χρυσός και το ασήμι θα συντριβούν

Δεν υπήρξε ποτέ μια στιγμή στη σύγχρονη ιστορία των συναλλαγών που τα πολύτιμα μέταλλα να έχουν σημειώσει και συνεχίζουν να σημειώνουν σταθερά νέα υψηλά για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτή η άνευ προηγουμένου ανατίμηση των τιμών είναι αυτή που θα μείνει στα χρονικά της ιστορίας των πολύτιμων μετάλλων όταν όλα έχουν ειπωθεί και γίνει.

Ασχολούμαι με τα πολύτιμα μέταλλα από το 1977. Διαπραγματευόμουν χρυσό και ασήμι όταν πολύ λίγοι πίστευαν ότι ήταν μια νόμιμη επενδυτική ευκαιρία. Τότε ξαφνικά το 1979, bang, zoom τα μέταλλα απογειώθηκαν. Ο χρυσός εκτινάχθηκε στα ύψη από τα χαμηλά περίπου 220 δολαρίων η ουγγιά και έληξε τον Δεκέμβριο του 1979 στα 518 δολάρια περίπου και δεν είχε ολοκληρωθεί. Το ασήμι ήταν εξίσου συναρπαστικό να πηγαίνει από το χαμηλό των περίπου 5 $ η ουγγιά σε ένα υψηλό περίπου των 25 $ η ουγγιά μέχρι το τέλος των ετών. Ήταν μια συναρπαστική περίοδος για τα πολύτιμα μέταλλα.

Η δυναμική μεταφέρθηκε περίπου στην τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου 1980. Ο χρυσός έφτασε στο υψηλό όλων των εποχών στα περίπου 850 δολάρια η ουγγιά και το ασήμι είχε το υψηλότερο κλείσιμο στις 21 Ιανουαρίου 1980 στα 48 δολάρια η ουγγιά.

Ας εξετάσουμε εν συντομία κάποια από την ιστορία της εποχής για να ανακαλύψουμε τι πραγματικά συνέβη και γιατί.

Το 1973, η οικογένεια Hunt του Τέξας, πιθανώς η πλουσιότερη οικογένεια στην Αμερική εκείνη την εποχή, αποφάσισε να αγοράσει πολύτιμα μέταλλα ως αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού. Ο χρυσός δεν μπορούσε να κρατηθεί από ιδιώτες εκείνη την εποχή, έτσι οι Hunts άρχισαν να αγοράζουν ασήμι σε τεράστια ποσότητα.

Το 1979 οι γιοι του πατριάρχη HL Hunt, Nelson Bunker και William Herbert, μαζί με μερικούς πλούσιους Άραβες, σχημάτισαν μια ασημένια πισίνα. Σε σύντομο χρονικό διάστημα είχαν συγκεντρώσει περισσότερες από 200 εκατομμύρια ουγγιές ασημιού, που ισοδυναμεί με το ήμισυ της παγκόσμιας παραδοτέας προσφοράς.

Όταν το Hunt’s είχε αρχίσει να συσσωρεύει ασήμι το 1973, η τιμή ήταν στο εύρος των 1,95 $ / ουγγιά. Στις αρχές του ’79, η τιμή ήταν περίπου $5. Τέλη ’79 / αρχές ’80 η τιμή ήταν στα $50, κορυφώνοντας τα $54. Υπολογίζεται ότι το 1979 οι Hunt Brothers έκαναν περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια από τα ασημένια τους αποθέματα.

Μόλις η αγορά του ασημιού βρέθηκε στη γωνία, οι ξένοι συμμετείχαν στην καταδίωξη, αλλά ένας συνδυασμός αλλαγμένων κανόνων διαπραγμάτευσης στην αγορά μετάλλων της Νέας Υόρκης (COMEX) και η παρέμβαση της Federal Reserve έβαλε τέλος στο παιχνίδι. Η τιμή άρχισε να διολισθαίνει, με αποκορύφωμα μια ημερήσια πτώση 50% στις 27 Μαρτίου 1980 καθώς η τιμή έπεσε κατακόρυφα από 21,62 $ σε 10,80 $.

Η κατάρρευση της αγοράς αργύρου σήμαινε αμέτρητες απώλειες για τους κερδοσκόπους. Οι αδελφοί Χαντ κήρυξαν πτώχευση. Μέχρι το 1987 οι υποχρεώσεις τους είχαν αυξηθεί σε σχεδόν 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια έναντι περιουσιακών στοιχείων 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τον Αύγουστο του 1988 οι Hunts καταδικάστηκαν για συνωμοσία για χειραγώγηση της αγοράς.

Αποτέλεσμα: Το Silver συνετρίβη (το ίδιο έκανε και ο Gold).

Τώρα ας συζητήσουμε το παρόν και ας κοιτάξουμε το μέλλον. Πολλοί λένε ότι υπάρχουν ομοιότητες με το παρελθόν σχετικά με τα μέταλλα και υπάρχουν. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά περισσότερα νέα και ενδιαφέροντα γεγονότα που πρέπει να λάβετε υπόψη.

Εδώ είναι τα γεγονότα: η προσφορά χρήματος είναι εξωφρενικά υψηλή. Το ομοσπονδιακό χρέος έχει ξεπεράσει κατά πολύ την κορυφή και το USD γίνεται δεύτερη τιμή για πολλούς στο διεθνές μέτωπο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα δούμε την αρχή μιας πολυετούς ανόδου της τιμής του ασημιού. Ακολουθούν μερικοί επιπλέον λόγοι:

1. Ανελαστική προσφορά, το 70% του παγκόσμιου αργύρου προέρχεται ως υποπροϊόν παραγωγής άλλων μετάλλων. Ως αποτέλεσμα, η παραγωγή αργύρου δεν μπορεί να αυξηθεί χωρίς μεγάλη διακοπή στις άλλες δραστηριότητες εξόρυξης. Αυτό είναι υπερπαραγωγή χαλκού, μολύβδου και ψευδαργύρου. Είναι γεγονός ότι η προσφορά αργύρου από την MINING είναι εξαιρετικά ανελαστική, δηλαδή δεν είναι ευαίσθητη στις μεταβολές των τιμών.

2. Ανελαστική ζήτηση. Η παγκόσμια βιομηχανική ζήτηση, για δεκάδες χιλιάδες χρήσεις μικρού αλλά μεγάλου όγκου, είναι ανελαστική και μη ευαίσθητη στις τιμές. Για παράδειγμα, μια τυπική τηλεόραση επίπεδης οθόνης χρησιμοποιεί περίπου 4/100 ουγκιές ασήμι. Έτσι, μια πολύ μικρή ποσότητα χρησιμοποιείται πραγματικά στην τηλεόραση, αλλά είναι ζωτικής σημασίας, χωρίς ασήμι σημαίνει ότι δεν υπάρχει τηλεόραση. Επειδή τα περισσότερα τελικά προϊόντα χρησιμοποιούν τόσο μικρή ποσότητα ανά μονάδα παραγωγής που το κόστος του αργύρου ανά μονάδα είναι ένα μικρό ποσοστό του συνολικού κόστους. Ωστόσο, είναι απαραίτητο ανεξάρτητα από την τιμή του.

3. Έλλειψη. Η συνολική ετήσια παγκόσμια κατανάλωση αργύρου είναι μεγαλύτερη από την παραγωγή μου και είναι τουλάχιστον είκοσι χρόνια. Τα αποθέματα που κατέχουν οι κυβερνήσεις παγκοσμίως πλησιάζουν στο τέλος. Σύμφωνα με το CPM, τα συνολικά κρατικά αποθέματα είναι 180 εκατομμύρια ουγγιές. Σκεφτείτε το, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε 4 δισεκατομμύρια ουγγιές ασημιού στοιβαγμένα στη ζωή μου και τώρα το σύνολο δεν είναι καν αρκετό για να υποστηρίξει το έλλειμμα.

4. Έλεγχος τιμών. Οι προμήθειες αγοράς που προσφέρθηκαν από τις μετοχές του αμερικανικού δημοσίου στη δεκαετία του 1960 σε τιμές ελεγχόμενες από το κράτος, συσσώρευσαν ιδιωτικές μετοχές, αποθάρρυναν την παραγωγή και ενθάρρυναν την κατανάλωση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συμπιέσει τις τιμές της αγοράς μετά την παύση των άμεσων πωλήσεων στην αγορά. Όταν η επίδραση της συμπίεσης των τιμών (ανεξαρτήτως του λόγου) τελειώσει εντελώς, η τιμή θα κινηθεί φυσικά προς την αντίθετη κατεύθυνση του ελέγχου σε οποιοδήποτε επίπεδο απαιτείται για να μοιράσει την εντελώς ανεπαρκή τρέχουσα προσφορά στην πιο επείγουσα ζήτηση. Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να εξαντληθούν οι 4 δισεκατομμύρια ουγγιές ασημιού; Πώς φαίνονται τώρα τα 180 εκατομμύρια ουγγιές στα χέρια της κυβέρνησης;

Ένα επιχείρημα που παίρνω ακόμα και από ανθρώπους που θα έπρεπε να γνωρίζουν καλύτερα, είναι ότι η τιμή του ασημιού δεν μπορεί να ανέβει επειδή υπάρχουν ακόμα τόσα πολλά. Από ιστορικής σκοπιάς θα ήθελα να βάλω αυτό το επιχείρημα να σταματήσει. Υπήρξαν τρεις κερδοσκοπικές αναμετρήσεις για το ασήμι στο πρόσφατο παρελθόν. Η πρώτη στο χρονικό πλαίσιο 1967-1968, πάλι το 1972-1974, και επίσης όπως προανέφερα, 1977-1980, καθένα από αυτά πολλαπλασίασε την τιμή του αργύρου από δύο σε τέσσερις φορές. Σε κάθε αναφερόμενη περίπτωση υπήρχε περισσότερο ασήμι διαθέσιμο στην αγορά από ό,τι σήμερα! Ωστόσο, κατά κάποιο τρόπο το ασήμι μπόρεσε να συναχθεί με όλο αυτό το ασήμι. Εδώ βρισκόμαστε σήμερα με περισσότερα χρήματα από χρέη από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία του κόσμου, το χαμηλότερο απόθεμα αργύρου που έχει καταγραφεί, και λαμβάνω τους μεσίτες και τους αντιπροσώπους να μου λένε, απλώς δεν το καταλαβαίνω.

Για την ιστορία, θα δηλώσω, ότι θα υπάρξει ένας άλλος, πιο φρενήρης, αγώνας που θα μεταφέρει τις τιμές του αργύρου σε υψηλά ρεκόρ που θα επιδιορθώσει όλη την υπερβολική δημιουργία χαρτονομισμάτων, την καταστολή των τιμών, το έλλειμμα προσφοράς και το πτωτικό συναίσθημα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Αυτό θα γίνει γνωστό ως το Great Silver Sensation. Είναι σημαντικό να προετοιμαστείτε για αυτό που σας περιμένει. Το ασήμι είναι ήδη στα ύψη. Τα νέα υψηλά τιμών είναι σχεδόν καθημερινή δραστηριότητα. Κατά ειρωνικό τρόπο, φαίνεται ότι πάντα αιφνιδιάζει τους επενδυτές.

Το μόνο που μπορώ να προσφέρω είναι η σημασία του να είμαι πολύ νωρίς, μόλις ξεκινήσει η μετακόμιση (που έχει ήδη) και οι τεχνικοί περιμένουν επιβεβαίωση μπορεί να είναι πολύ αργά. Ήμουν κοντά για τη μεγάλη μετακόμιση το 1979-1980, ήταν πολύ συναρπαστικό να βγάζω περισσότερα χρήματα την ημέρα από όσα έβγαζα σε έναν μήνα κανονικής δουλειάς. Θέλω να συνεχίσω να προτείνω το φυσικό ασήμι σε βάση χωρίς μόχλευση πρώτα και κύρια. Πιστεύω ειλικρινά ότι τα περισσότερα ασημένια συμβόλαια χαρτιού θα διευθετηθούν μόνο σε χαρτί. Φτιάξτε το ασημένιο φρούριο σας με πραγματικό ασήμι, το ασήμι είναι το πιο φθηνό προϊόν στον κόσμο. Όταν τα αποθέματα των βιομηχανικών χρηστών παγκοσμίως είναι κάτω από τα κανονικά επίπεδα και για πρώτη φορά προσπαθούν να αγοράσουν τις απαιτήσεις τους σε μια εντελώς απρόσκοπτη αγορά, οι τιμές του αργύρου θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά όσο ποτέ άλλοτε.

Τέλος, έριξα μια ματιά στο πώς θα μπορούσα να παρουσιάσω στο νεοσύστατο silver bull πόσο μικρή είναι η αγορά ασημιού, σε σύγκριση με άλλες αγορές. Έριξα μια ματιά στη Microsoft πρόσφατα και υπολόγισα την κεφαλαιοποίηση της αγοράς στα 288 δισεκατομμύρια. (Τιμή μετοχής επί μετοχών σε κυκλοφορία). Εάν η Microsoft πλήρωνε μέρισμα 1 τοις εκατό, θα ισοδυναμούσε με αρκετά χρήματα για να εξαγοράσει ολόκληρο το αναφερόμενο και μη αναφερόμενο ασημόχρυσο στον κόσμο. Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο σκέφτηκα το πραγματικό μέγεθος της αγοράς αργύρου είναι το εμπορικό έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι Κινέζοι κατά μέσο όρο εξάγονται σε αυτούς περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια την ημέρα. Σκεφτείτε μόνο αν ζητούσαν πληρωμή σε ασήμι μόνο για τρεις ολόκληρες μέρες; Θα εξαφάνιζε το γνωστό και άγνωστο απόθεμα αργύρου.

Έτσι, στην απάντηση στο ερώτημα του θέματος, «Γιατί ο χρυσός και το ασήμι θα συντριβούν». η απάντηση είναι γιατί το κάνουν πάντα.

Ωστόσο, και αυτό είναι ΜΕΓΑΛΟ ΟΜΩΣ. Αυτή η συντριβή θα συμβεί ίσως σε 2 έως 4 χρόνια από τώρα και το ασήμι θα έχει κορυφωθεί περίπου στα 150 δολάρια η ουγγιά και ο χρυσός γύρω στα 2.500 δολάρια (Κατά την ταπεινή μου γνώμη).

Επομένως, όπως είπα πριν, αγοράστε τώρα χρυσό ασήμι ενώ είναι ακόμα φθηνό.

Σχολιάστε