Γιατί μπορεί να μην θέλετε ποτέ να αγγίξετε ξανά ένα αμοιβαίο κεφάλαιο

Συχνά βλέπουμε τα αμοιβαία κεφάλαια ως μια ολοκληρωμένη λύση στο επενδυτικό μας σχέδιο. Πολύ συχνά, είτε ζητάμε από τους φίλους, τους συναδέλφους, τους γείτονες ή ακόμα και τους μεσίτες μας να μας δώσουν κάποιες ιδέες. Ή, απλώς επιλέγουμε το αμοιβαίο κεφάλαιο με την καλύτερη απόδοση τα τελευταία 3 χρόνια και, στη συνέχεια, αποχωρούμε περιμένοντας να επιτύχουμε τις αποδόσεις που θέλουμε. Όποια μέθοδο κι αν διαλέξατε, μπορεί να κάνατε λάθος στην αρχή, οδηγώντας σας στο επίφοβο μονοπάτι «θέστε το και ξεχάστε το».

Τα μειονεκτήματα ενός σχεδίου “θέστε το και ξεχάστε το”.

Το πρώτο μειονέκτημα είναι η απόδοση. Πότε ήταν η τελευταία φορά που συγκρίνατε την απόδοση του αμοιβαίου κεφαλαίου σας (μετά από προμήθειες, φυσικά) με την απόδοση του χρηματιστηρίου (όπως ο δείκτης S+P 500); Σπανίως? Μπορεί να θέλετε να δείτε εάν υπάρχει σημαντική διαφορά όταν συγκρίνετε την απόδοση του κεφαλαίου σας από το έτος έως την ημερομηνία έναντι ενός δείκτη αναφοράς όπως ο δείκτης S+P 500. Ακόμη και φαινομενικά μικρά κενά 2-3% στις ετήσιες αποδόσεις μας σε σχέση με την αγορά μπορεί να καταλήξουν να κάνουν μεγάλη διαφορά στο αν θα συνταξιοδοτηθείτε πλούσιοι ή όχι, ή αν έχετε την οικονομική δυνατότητα να συνταξιοδοτηθείτε καθόλου.

Ένα δεύτερο μειονέκτημα είναι ένα θέμα διαχείρισης. Θυμάστε πώς μπήκαμε σε αυτό το “θαυμάσιο” ταμείο απόδοσης χρησιμοποιώντας είτε τη σύσταση ενός φίλου είτε κάνοντας αναζήτηση μέσω βραχυπρόθεσμης απόδοσης; Το ταμείο διοικούνταν από έναν 20χρονο βετεράνο που, εν αγνοία μας, συνταξιοδοτήθηκε πριν από ένα χρόνο. Ο τρέχων διαχειριστής του ταμείου είναι λίγο βρεγμένος πίσω από τα αυτιά. Δυστυχώς, δεν μπήκαμε στον κόπο να ελέγξουμε αν το ταμείο εξακολουθούσε να διαχειρίζεται το ίδιο άτομο που κέρδισε αυτές τις υπέροχες αποδόσεις. Ωχ!

Ένα τρίτο μειονέκτημα προκύπτει όταν εισάγονται στην αγορά νέοι και πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να επενδύσετε τα χρήματά σας και δεν εκμεταλλευόμαστε το γεγονός ότι τους καθιστούμε εκτός του χαρτοφυλακίου μας. Μιλάω για τα Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια (ETF).

Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια (ETF)

Ένα ETF είναι ένα καλάθι μετοχών που αντικατοπτρίζουν έναν συγκεκριμένο δείκτη που έχει τις ίδιες ακριβώς μετοχές με τον δείκτη (δείτε το παρακάτω διάγραμμα). Έτσι, εάν ένας δείκτης, όπως ο S+P 500, ανεβαίνει, το ETF σας αυξάνεται κατά το ίδιο ποσό. Και αν ο δείκτης πέσει, το ETF σας θα μειωθεί κατά το ίδιο ποσό. Με τη διαπραγμάτευση ενός συγκεκριμένου ETF, ουσιαστικά διαπραγματεύεστε αυτόν τον δείκτη. Ένας άλλος τρόπος για να το δούμε είναι ότι τα ETF μας επιτρέπουν να έχουμε την ευκαιρία να διαπραγματευτούμε έναν Δείκτη σε επίπεδο μεμονωμένου επενδυτή.

Για παράδειγμα:

S+P 500 Index SPY (ο Δείκτης S+P στον οποίο μπορούμε να επενδύσουμε)

IBM = IBM

ΓΕ = ΓΕ

McDonalds = McDonalds

Γιατί τα ETF είναι καλύτερα από τα περισσότερα αμοιβαία κεφάλαια;

– Τα ETF έχουν σημαντικά χαμηλότερες προμήθειες σε σύγκριση με τα αμοιβαία κεφάλαια, με τις περισσότερες προμήθειες πολύ κάτω από 0,5% με το πιο ενεργό ETF να χρεώνει 0,08%. (Τα ξένα ETF τείνουν να είναι υψηλότερα από 0,5%)

– Η επένδυση σε ETF ευρείας βάσης όπως το SPY, το οποίο αντικατοπτρίζει τον δείκτη S+P, μπορεί να σας δώσει την ευελιξία “ρυθμίστε το και ξεχάστε το”.

– Για τα περισσότερα ETF, δεν υπάρχουν πρόσθετες χρεώσεις, χρεώσεις φόρτωσης, χρεώσεις ανεπιθύμητης αλληλογραφίας

– Τα ETF διαπραγματεύονται όπως και οι μετοχές. Μπορείτε να πάτε μακριά ή κοντά. Και δεν χρειάζεται να περιμένετε το τέλος της ημέρας για να βγείτε έξω. Μπείτε και βγείτε ανά πάσα στιγμή.

– Επειδή διαπραγματεύονται όπως οι μετοχές, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πρόγραμμα stop loss για να μειώσετε τον κίνδυνο.

– Όπως και τα αμοιβαία κεφάλαια, τα ETF μπορούν γρήγορα να προσθέσουν ποικιλομορφία στο χαρτοφυλάκιό σας, καθώς μιμούνται έναν ολόκληρο δείκτη μετοχών, χωρίς να προσθέτουν τον κίνδυνο επένδυσης μεμονωμένων μετοχών

– Δεν υπάρχουν διοικητικές αλλαγές που να ανησυχούν

– Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία ETF για να διαλέξετε που θα ικανοποιήσουν τους επενδυτικούς σας στόχους, αναζητώντας ιστότοπους όπως το Yahoo Finance, το ETF connect, το Morningstar ή τον ιστότοπο του μεσίτη σας.

Είναι αλάνθαστα τα ETF;

Μέχρι τώρα, μπορεί να πιστεύετε ότι τα ETF είναι αλάνθαστα. Φοβάμαι πως όχι. Για παράδειγμα, τα περισσότερα ETF διαπραγματεύονται λιγότερες από 250.000 μετοχές σε μια μέρα. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε οριακές εντολές για να μπαίνουμε και να βγαίνουμε από τις θέσεις μας. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουμε μεγαλύτερη ολίσθηση (κακές γεμίσεις στην παραγγελία σας) στα ETF χαμηλότερου όγκου. Αλλά να έχετε κατά νου, αυτό μπορεί να είναι ασήμαντο καθώς ένα χαμηλότερο ETF μπορεί να προσφέρει υψηλότερες αποδόσεις!

Τέλος, η επιλογή ενός ETF στενού κλάδου μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνη από οικονομική άποψη, όπως αν είχατε επιλέξει ένα κλαδικό αμοιβαίο κεφάλαιο σε αυτόν τον κλάδο. Για παράδειγμα, η επιλογή του Oil ETF μπορεί να είναι ίδια με την επιλογή ενός αμοιβαίου κεφαλαίου πετρελαίου ή τη διαπραγμάτευση του ίδιου του πετρελαίου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να δώσουμε προσοχή στο σωστό μείγμα διαφοροποίησης, ώστε να μπορούμε να απολαμβάνουμε τα οφέλη μιας σταθερής απόδοσης, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τον κίνδυνο.

Αξίζει τον χρόνο μου να αλλάξω το χαρτοφυλάκιό μου;

Ξέρω τι σκέφτεσαι. “Ευχαριστώ για τις πληροφορίες, Lee. Αλλά γιατί στο καλό να άλλαζα το χαρτοφυλάκιο αμοιβαίων κεφαλαίων μου σε ETF; Είμαι αρκετά άνετος με αυτό που έχω.” Λοιπόν, είστε έτοιμοι για μια στατιστική πτώση του σαγονιού; Σύμφωνα με διάφορες οικονομικές μελέτες, ο δείκτης S+P 500 ξεπερνά τις αποδόσεις του 80% των ενεργά διαχειριζόμενων κεφαλαίων. Αυτό σημαίνει ότι το αμοιβαίο κεφάλαιο σας έχει 80% πιθανότητες να υπολειτουργήσει στην αγορά και δεν περιλαμβάνει προμήθειες. Ωχ!

Μια μελέτη από το Ινστιτούτο Investment Company ανέφερε ότι οι επενδυτές πλήρωσαν 1,5% σε έξοδα σε μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια το 2005. Τώρα, εάν το S+P κάνει 8% για ένα χρόνο, όχι μόνο έχετε 80% πιθανότητες να υποαποδώσετε αυτόν τον αριθμό, αλλά πρέπει να πληρώσουν τουλάχιστον 1,5% σε έξοδα. Έτσι, έχετε 80% πιθανότητα να κάνετε όχι περισσότερο από 6,5% στην καλύτερη περίπτωση.

Ο πολύ αναγνωρισμένος επενδυτικός γκουρού John Boggle της Vanguard Investments πραγματοποίησε πρόσφατα μια λεπτομερή μακροπρόθεσμη μελέτη σχετικά με την απόδοση του μέσου αμοιβαίου κεφαλαίου μετά από έξοδα και προμήθειες διαχείρισης. Διαπίστωσε, σε μια περίοδο 25 ετών από το 1980 έως το 2005, ότι ο δείκτης S+P 500 απέδωσε 12,3%, ενώ το μέσο αμοιβαίο κεφάλαιο απέδωσε 7,3%. Είναι μια διαφορά 5%.

-Προηγούμενες επιδόσεις δεν είναι ενδεικτικές μελλοντικών επιδόσεων

Η απόδειξη είναι στην πουτίγκα

Ας δούμε τι μπορεί να κάνει μια διαφορά 5% σε 25 χρόνια. Μια επένδυση 10.000 $ στον δείκτη S+P 500 θα απέφερε $181.758 κατά τη διάρκεια αυτής της 25ετούς περιόδου, ενώ η ίδια επένδυση $10.000 στο μέσο αμοιβαίο κεφάλαιο θα απέδιδε μόλις $58.209 κατά το ίδιο χρονικό διάστημα. Αυτή είναι μια διαφορά 123.549 $ που χάνουμε σε προμήθειες και απόδοση επενδύοντας σε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο. Αρχίζουμε να βλέπουμε το όφελος ενός ETF χαμηλού κόστους έναντι ενός επαγγελματικά διαχειριζόμενου αμοιβαίου κεφαλαίου;

Τι θα γινόταν αν υπερτερούσαμε την ίδια απόδοση και απλώς προσθέταμε 200 $ το μήνα αυτόματα στον λογαριασμό μας κάθε μήνα. Μια επένδυση 10.000 $ που αποφέρει την ίδια απόδοση 12,3% θα απέδιδε 558.118 $ κατά την ίδια περίοδο 25 ετών.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο να βεβαιωθείτε ότι η τρέχουσα απόδοση σας ταιριάζει τουλάχιστον με τις αγορές, αλλά και να προσθέτετε στο κεφάλαιό σας σε μηνιαία βάση. Εάν δεν μπορείτε να πείτε ειλικρινά ότι οι επενδύσεις σας έχουν ταιριάξει ή ξεπεράσει τις αγορές, σκεφτείτε να κάνετε κάποιες άμεσες αλλαγές.

Σχολιάστε