Γιατί η τιμή του αργύρου θα επανεκτιμηθεί εκθετικά

Έχουν περάσει περισσότερα από 2000 χρόνια πριν, όταν οι αρχικές μορφές χρημάτων στον κόσμο ήταν μόνο ο χρυσός και το ασήμι. Κοιτάζοντας πίσω στην αγορά τους, η αναλογία ασημιού προς χρυσό ήταν 12 προς 1 κατά μέσο όρο. Αυτή ήταν η συναλλαγματική ισοτιμία πριν από αυτά τα πολύτιμα μέταλλα! Δώδεκα ουγγιές ασήμι σε 1 ουγγιά χρυσό! Ποικίλλει, φυσικά, σε διαφορετικά μέρη εκείνη την εποχή. Αλλά αυτός ήταν ο μέσος όρος!

  • Το ασήμι που κυκλοφορούσε στην αγορά ήταν 12 φορές υψηλότερο από το χρυσό.

Υπήρξε μάλιστα μια εποχή που η τιμή του ασημιού έπεσε κατευθείαν στο 1/100 του χρυσού! Αυτή ήταν η εποχή που η κυβέρνηση των ΗΠΑ με το διάταγμα που υπέγραψε η FDR, νόμος περί αγορών αργύρου του 1934, αύξησε το απόθεμά της σε ασήμι σε περίπου 3,5 δισεκατομμύρια ουγγιές.

Στην αρχή του έτους 1960, το ασήμι τιμολογήθηκε στα 1,29 $ ανά ουγγιά. Η αύξηση της τιμής του οφείλεται στο ότι το χαρτονόμισμα ή το δολάριο ΗΠΑ σε κυκλοφορία ήταν πολύ άφθονο.

  • Η αφθονία στην προσφορά συναλλάγματος προκάλεσε άνοδο της τιμής του αργύρου.

Ο κόσμος είδε μια ευκαιρία για το ασήμι να ανέβει ακόμα πιο ψηλά. Ο πιο γρήγορος τρόπος για να αγοράσετε ασήμι ήταν να φέρετε τον λογαριασμό σας σε μια τράπεζα και να τον αλλάξετε. Λιώνεις νομίσματα για να πάρεις ασήμι και να το πουλάς με κέρδος. Όλοι αγόραζαν ασήμι με αυτόν τον τρόπο. Εξαιτίας αυτού, το 1965, το ασήμι δεν συμπεριλήφθηκε στην κοπή αμερικανικών νομισμάτων.

Όταν ο κανόνας του χρυσού καταργήθηκε και η προσφορά συναλλάγματος αυξήθηκε ακόμη περισσότερο, οι τιμές του αργύρου κυμαίνονταν από $3 έως $6. Εκείνοι που έχουν πολύ ασήμι έβγαλαν μεγάλο κέρδος πουλώντας τα μέσα στο έτος 1970. Από $1,29 σε περίπου $6 – ποιος δεν θα πουλούσε;

  • Η κατάργηση του κανόνα του χρυσού και η υπερβολική προσφορά χαρτονομίσματος ήταν οι λόγοι για τους οποίους η τιμή του αργύρου αυξήθηκε.

Προς τα τέλη της δεκαετίας του 1970, οι τιμές του ασημιού ανέβαιναν πολύ γρήγορα. Ο κόσμος αντί να πουλήσει πάλι αγόραζε ασήμι από εδώ κι από εκεί. Μέχρι το τέλος εκείνου του έτους έως τις αρχές του 1980, το ασήμι σκαρφάλωσε από 5,00 $ στην υψηλότερη τιμή των 50,00 $ η ουγγιά.

  • Ο κόσμος ήρθε βιαστικά να αγοράσει ασήμι… αυτή η βιασύνη εκτόξευσε την τιμή του αργύρου στα 50,00 $.

Σημεία ανάλυσης:

  • Το ασήμι σε κυκλοφορία ήταν 12 φορές περισσότερο από το χρυσό, τώρα το ασήμι του κόσμου έχει συρρικνωθεί σε σχεδόν κανένα απόθεμα. Το ασήμι γίνεται πολύ σπάνιο. Περισσότερος χρυσός δεν σημαίνει ότι η τιμή θα πέσει, αλλά το ασήμι θα καλυφθεί.
  • Πληθωρισμός – η εκτύπωση χαρτονομισμάτων έγινε άγρια, πάρα πολλά νομίσματα σε κυκλοφορία. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να σταματήσει την εκτύπωση, χρειάζεται χρήματα για να λειτουργεί σε καθημερινή βάση. Το χρέος αυξάνεται καθημερινά. Ο χρυσός και το ασήμι θα καλύψουν όλα τα έντυπα χρήματα που κυκλοφορούν. Θα είναι ο μεγαλύτερος λόγος που η τιμή των πολύτιμων μετάλλων θα ανέβει.
  • Οι επενδυτές βλέπουν τον χρυσό ως τον νικητή αυτή τη στιγμή και τελικά θα γίνει πολύ υψηλό για να το αποκτήσουν. Όλα θα μετατραπούν σε ασήμι που αγγίζει την αξία του χρυσού. Η αναλογία μεταξύ 2 μετάλλων μπορεί να είναι 1:1!
  • Όλοι θα βιαστούν να πάρουν ασήμι… όπως συνέβη πριν, η τιμή του ασημιού εκτοξεύτηκε! Δεδομένου ότι υπάρχει πολύ περιορισμένη προσφορά αργύρου και η ζήτηση είναι πολύ υψηλή, η τιμή θα είναι «απεριόριστη»!

Σχολιάστε