Αυξανόμενα επιτόκια και γιατί πρέπει να νοιαζόμαστε

Ένας νέος πελάτης μας βρήκε πρόσφατα κάποια απρόβλεπτα χρήματα. Με την επιθυμία να ενεργήσει με σύνεση και να δώσει στα μετρητά του την ευκαιρία να αναπτυχθούν, μας είπε ότι ήθελε να επενδύσει σε «κάτι ασφαλές». Τον ρωτήσαμε αν είχε ιδέες και απάντησε αμέσως: Ομόλογα. Πριν από είκοσι χρόνια, θα είχαμε συμφωνήσει ότι τα ομόλογα ήταν μια ασφαλής επένδυση. Αλλά με τα επιτόκια να αυξάνονται όπως είναι σήμερα, το χθεσινό «σίγουρο» γίνεται γρήγορα ο κίνδυνος του σήμερα.

Ας αναφερθούμε στον νέο μας πελάτη ως Bob. Ο Μπομπ είναι τυπικός συνταξιούχος. Ζει με τη σύζυγό του, η οποία είναι επίσης συνταξιούχος, και έχουν δύο μεγάλα παιδιά με δικές τους οικογένειες. Ο Μπομπ και η σύζυγός του λαμβάνουν και οι δύο μηνιαίες πληρωμές κοινωνικής ασφάλισης και συντάξεις από τις πρώην εταιρείες τους. Επιπλέον, λαμβάνουν διανομές IRA από τις συνταξιοδοτικές τους αποταμιεύσεις.

Η επένδυση σε ομόλογα (ή ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια ή ομολογιακά καταπιστεύματα) για τη συμπλήρωση των συντάξεων ή/και του εισοδήματος κοινωνικής ασφάλισης ήταν μια τυπική «ασφαλής» κίνηση για πολλούς συνταξιούχους τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια. Με τα επιτόκια να μειώνονται, οι ηλικιωμένοι που δεσμεύονταν σε επενδύσεις σταθερού υψηλού επιτοκίου έλαβαν χονδρές πληρωμές τόκων και σε πολλές περιπτώσεις είδαν το κεφάλαιο τους να αυξάνεται επίσης.

Ωστόσο, τίποτα δεν διαρκεί για πάντα, και επειδή τα επιτόκια είναι κυκλικής φύσης, τα ομόλογα δεν είναι απαραίτητα οι ασφαλείς επενδύσεις που πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι είναι. Ας εξηγήσουμε: Όταν τα επιτόκια μειώνονται, οι τιμές των ομολόγων ανεβαίνουν. Τώρα, με τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά 45 ετών, πιστεύουμε ότι υπάρχει πολύ καλή πιθανότητα τα επιτόκια να αρχίσουν να ανεβαίνουν. Η Federal Reserve, αλλιώς γνωστή ως “The Fed”, (υπό την ηγεσία του Alan Greenspan) έχει τεράστιο αντίκτυπο στα επιτόκια. Οι τράπεζες θα αυξήσουν το βασικό τους επιτόκιο σύμφωνα με τις αυξήσεις των επιτοκίων των ομοσπονδιακών ταμείων. Τελικά, μετά από αρκετές βραχυπρόθεσμες αυξήσεις επιτοκίων, προβλέπουμε ότι θα ακολουθήσουν μακροπρόθεσμα επιτόκια. Λίγο αργότερα, η αγορά ομολόγων θα πρέπει να καλύψει τη διαφορά και οι τιμές των ομολόγων θα εξαναγκαστούν προς μία κατεύθυνση: προς τα κάτω.

Έτσι φαίνεται για τον φίλο μας τον Μπομπ: τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια αυξάνονται, ενώ τα μακροπρόθεσμα επιτόκια δεν έχουν φτάσει ακόμη. Οι αποδόσεις των μακροχρόνιων ομολόγων βρίσκονται στη μέση της πτώσης, πράγμα που σημαίνει ότι οι τιμές των μακροχρόνιων ομολόγων αυξάνονται, λόγω της αντίστροφης σχέσης μεταξύ απόδοσης και τιμής. Σίγουρα κάτι δεν πάει καλά με αυτή την εικόνα. Με τα επιτόκια να αυξάνονται, πώς μπορούν να αυξηθούν και οι τιμές των μακροχρόνιων ομολόγων; Θυμηθείτε τι είπαμε για την άλλη σημαντική αντίστροφη σχέση, αυτή μεταξύ ομολόγων και επιτοκίων: Είναι θέμα χρόνου να διορθωθούν οι αγορές μακροχρόνιων ομολόγων και οι τιμές των μακροχρόνιων ομολόγων αρχίσουν να πέφτουν.

Εάν αισθάνεστε μπερδεμένοι από όλες αυτές τις σχέσεις, μην ανησυχείτε… πολλοί επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού τομέα αισθάνονται το ίδιο. Ωστόσο, πιθανώς αναρωτιέστε: Τι μπορώ να κάνω για να προστατεύσω το επενδυτικό μου χαρτοφυλάκιο; Λοιπόν, αυτό είναι αυτό που προτείνουμε:

1) Ελέγξτε τους επενδυτικούς σας στόχους.

2) Ελέγξτε το χρονικό πλαίσιο της επένδυσής σας.

3) Ρωτήστε τον μεσίτη/σύμβουλό σας τι επιλογές έχετε σχετικά με την αποφυγή απώλειας κεφαλαίου και εισοδήματος.

Τα καλά νέα για τον Μπομπ και άλλους σαν αυτόν είναι ότι υπάρχουν διαθέσιμες στρατηγικές που θα βοηθήσουν στην προστασία των χρημάτων του. Μια στρατηγική που προτείνουμε περιλαμβάνει τη συντόμευση και τις κλιμακωτές λήξεις μεμονωμένων ομολόγων, έτσι ώστε τα χρήματα να λήγουν σε τακτική βάση. Αυτό θα επιτρέψει στον Bob να αξιολογεί τακτικά το περιβάλλον των επιτοκίων, δίνοντάς του την επιλογή να αγοράσει πρόσθετα ομόλογα με το τρέχον επιτόκιο ή να περιμένει να αλλάξουν τα επιτόκια.

Λόγω της ανεξέλεγκτης σύγχυσης και των παρεξηγήσεων όσον αφορά τις επενδύσεις σε ομόλογα, είναι σημαντικό να θυμόμαστε τη διαφορά μεταξύ διαφόρων ομολόγων και ομολογιακών κεφαλαίων. Τα ομόλογα του Δημοσίου των ΗΠΑ (Τ-ομόλογα), τα δημοτικά ομόλογα, τα εταιρικά ομόλογα, τα «άχρηστα» ομόλογα, τα ομόλογα, τα αμοιβαία κεφάλαια κρατικών ομολόγων, τα δημοτικά ομόλογα κ.λπ. αγορά ομολόγων. Αλλά όπως συμβαίνει με κάθε επένδυση, κάθε μία από αυτές τις επενδύσεις σε ομόλογα έχει τις δικές της αξιολογήσεις, κινδύνους, προβλέψεις απόδοσης και βασικές εγγυήσεις. Για παράδειγμα, με τα αμοιβαία κεφάλαια κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, ΔΕΝ υπάρχουν εγγυήσεις κεφαλαίου.

Δεν προτείνουμε ότι ο Μπομπ πρέπει να αποφεύγει την αγορά ομολόγων όπως η πανούκλα, μόνο ότι πρέπει να την παρακολουθεί προσεκτικά. Υπάρχουν ακόμη χρήματα που πρέπει να γίνουν επενδύοντας σε ομόλογα, αλλά με τα επιτόκια να αυξάνονται, υπάρχει σαφώς αυξημένη πιθανότητα απώλειας. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τον Μπομπ να διατηρήσει έναν τρόπο ζωής που περιλαμβάνει επιλογές. Θέλουμε να απολαύσει αυτές τις επερχόμενες διακοπές με τη γυναίκα του, το νέο αυτοκίνητο κάθε τέσσερα χρόνια, καλοκαιρινή κατασκήνωση για τα εγγόνια… Ο Μπομπ έχει δουλέψει σκληρά για μια ζωή για να κάνει αυτά τα πράγματα. Παρακολουθώντας προσεκτικά το χαρτοφυλάκιό του και επενδύοντας προσεκτικά στην αγορά ομολόγων, είμαστε βέβαιοι ότι ο Μπομπ θα μπορέσει να κάνει τα σχέδιά του πραγματικότητα, παρά την αύξηση των επιτοκίων.

Σχολιάστε