Αμοιβαία Κεφάλαια Μικρής Κεφαλαιοποίησης: Μερικές συμβουλές για να παραμείνετε ασφαλείς κατά τη διάρκεια των επιτυχιών της αγοράς

Η επένδυση, στις μέρες μας, δεν είναι τόσο εύκολη όσο μπορεί να ακούγεται. Είτε πρόκειται για επένδυση απευθείας σε μετοχές είτε μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων, κάθε τρόπος απαιτεί σημαντική έρευνα και προσπάθεια για να επιλέξετε τη σωστή μετοχή ή αμοιβαίο κεφάλαιο, να το διαχειριστείτε και να αποκτήσετε αποδόσεις. Σε περίπτωση αμοιβαίων κεφαλαίων, καθίσταται δύσκολο για ένα άτομο εάν το επιλεγμένο αμοιβαίο κεφάλαιο κυμαίνεται ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς. Ναι! Εδώ μιλάμε για αμοιβαία κεφάλαια μικρής κεφαλαιοποίησης. Αυτά τα κεφάλαια είναι πολύ ασταθή στη φύση τους και θα μπορούσαν εύκολα να αφήσουν τους επενδυτές τους σε σύγχυση με τις συνεχείς διακυμάνσεις τους.

Όμως, δεν πρέπει κανείς να είναι ριψοκίνδυνος και να γυρίσει την πλάτη στα ταμεία αυτής της κατηγορίας. Το πιο σημαντικό πράγμα που καλούνται να κατανοήσουν οι επενδυτές είναι ότι η επένδυση σε ίδια κεφάλαια συνοδεύεται από κίνδυνο που αλλάζει ανάλογα με το μέγεθος της εταιρείας. Ο κίνδυνος και οι αποδόσεις είναι ευθέως ανάλογα μεταξύ τους στην περίπτωση κεφαλαίων μικρής κεφαλαιοποίησης. Όσο περισσότερο τολμάτε να ρισκάρετε, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να ανταμειφθείτε με υψηλές αποδόσεις.

Από τα τελευταία τρία χρόνια, παρακολουθούμε τις εξαιρετικές επιδόσεις των κεφαλαίων μικρής κεφαλαιοποίησης που προσέλκυσαν πάρα πολλούς επενδυτές. Ωστόσο, ορισμένοι επενδυτές που αποστρέφονται τον κίνδυνο υποθέτουν ότι αυτές οι επενδύσεις αμοιβαίων κεφαλαίων είναι σαν πίτα στον ουρανό για προφανείς λόγους. Για αυτούς τους επενδυτές έχουμε μερικές συμβουλές που μπορούν να ληφθούν υπόψη πριν από την επένδυση σε αυτά τα αμοιβαία κεφάλαια.

 1. Ερευνήστε το

  Είναι γνωστό ότι οι προηγούμενες επιδόσεις ενός αμοιβαίου κεφαλαίου δεν εγγυώνται τις μελλοντικές του επιδόσεις. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνετε προηγούμενη έρευνα σχετικά με την επενδυτική στρατηγική, τον διαχειριστή κεφαλαίων, τις προηγούμενες επιδόσεις κ.λπ., πριν επενδύσετε σε αυτό. Σίγουρα, εάν επιθυμείτε να αποκτήσετε όμορφες αποδόσεις επενδύοντας σε αμοιβαία κεφάλαια μικρής κεφαλαιοποίησης, τότε πρέπει να αφιερώσετε αρκετό χρόνο στην έρευνα σχετικά με αυτό.

 2. Ο μακροπρόθεσμος επενδυτικός ορίζοντας είναι ο στόχος

  Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, τα αμοιβαία κεφάλαια μικρής κεφαλαιοποίησης είναι εξαιρετικά ασταθή στη φύση τους και τείνουν να παρουσιάζουν τακτικές διακυμάνσεις ανάλογα με τις φάσεις αρκούδας και ταύρου της αγοράς. Άρα, η επένδυση σε αυτά με βραχυπρόθεσμη προοπτική δεν είναι λύση. Πρέπει να δουλέψετε πάνω στο ρητό «Η υπομονή είναι το κλειδί». Εάν θέλετε να μάθετε πώς αποδίδουν αυτά τα αμοιβαία κεφάλαια, πρέπει να εξετάσετε την απόδοσή τους τα τελευταία 5 ή 10 χρόνια. Έτσι, εάν πρόκειται να επενδύσετε σε αυτά τα κεφάλαια, πρέπει να επενδύσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα 5-10 ετών.

 3. Όλα τα αυγά σε ένα καλάθι – ΟΧΙ!

  Η διαφοροποίηση είναι ένας ευρύχωρος όρος που όταν εφαρμόζεται στην επένδυση σημαίνει την αγορά περισσότερων του ενός τύπων μετοχικών τίτλων. Η διαφοροποίηση ενός χαρτοφυλακίου βοηθά στη διανομή του κινδύνου και στην ελαχιστοποίηση των ζημιών. Επειδή το να τηρείτε μόνο ένα επενδυτικό στυλ που σας κάνει να κρατάτε μόνο κεφάλαια μικρής κεφαλαιοποίησης θα μπορούσε να σας προκαλέσει ζημιά όταν η αγορά πέσει. Ένα καλά διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο που περιέχει ένα μείγμα μετοχών μπορεί να σας βοηθήσει να απολαμβάνετε κέρδη ακόμα και όταν αυτά τα κεφάλαια χτυπούν κάτω.

 4. Χρονομέτρηση της Αγοράς-ΟΧΙ, Ώρα στην Αγορά-ΝΑΙ!

  Το χρονοδιάγραμμα της αγοράς έχει θεωρηθεί μια ανόητη δραστηριότητα από πολλούς από τους ειδικούς του χρηματοοικονομικού κλάδου. Ο συγχρονισμός της αγοράς δεν είναι μόνο νευρικός, αλλά και επικίνδυνος για το επενδυτικό σας χαρτοφυλάκιο. Δεν μπορείς ποτέ να προβλέψεις την αγορά και τις βεβαιότητές της γιατί ποτέ δεν ξέρεις ποιος παράγοντας θα επηρεάσει τα συναισθήματα της αγοράς, ως εκ τούτου, οδηγώντας την πάνω-κάτω. Έτσι, ο καλύτερος τρόπος είναι να μείνετε μακριά από τη συνήθεια να συγχρονίζετε την αγορά και να ξεκινήσετε τις επενδύσεις σας όσο το δυνατόν νωρίτερα με έναν μακροπρόθεσμο στόχο.

 5. Επενδυτική Φιλοσοφία Καταλληλότητα

  Η επενδυτική φιλοσοφία που ακολουθεί το αμοιβαίο κεφάλαιο πρέπει να είναι σύμφωνη με τους στόχους του χαρτοφυλακίου. Αυτή η πτυχή της επένδυσης είναι πολύ σημαντική σε περιόδους αυξημένης αστάθειας. Δεδομένου ότι το να είσαι επενδυτής, το να είσαι υπομονετικός τη στιγμή της έκρηξης της αγοράς είναι πολύ δύσκολο, οπότε αν η επενδυτική στρατηγική και η φιλοσοφία πρέπει να είναι κατά τρόπο που να υποστηρίζει το προφίλ κινδύνου και τον επενδυτικό σου στόχο.

Αν και δεν μπορούμε να προβλέψουμε την απόδοση ενός αμοιβαίου κεφαλαίου μικρής κεφαλαιοποίησης σε μια συγκεκριμένη κατάσταση της αγοράς, αλλά αν έχετε υπόψη σας τις παραπάνω συμβουλές, τότε οι επενδύσεις σε αυτά τα αμοιβαία κεφάλαια θα είναι επίσης επωφελείς για όσους φοβούνται υψηλό ρίσκο. Εάν δεν έχετε επενδύσει ακόμα σε αμοιβαία κεφάλαια, τότε πρέπει να ζητήσετε τη συμβουλή του χρηματοοικονομικού σας συμβούλου και να ξεκινήσετε να επενδύετε τώρα.

Σχολιάστε