Αμοιβαία Κεφάλαια – Εισαγωγή και Σύντομη Ιστορία

Ο καθένας από εμάς δεν έχει την τεχνογνωσία ή το χρόνο να δημιουργήσει και να διαχειριστεί ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο. Υπάρχει μια εξαιρετική εναλλακτική διαθέσιμη – τα αμοιβαία κεφάλαια.

Ένα αμοιβαίο κεφάλαιο είναι ένας επενδυτικός διαμεσολαβητής μέσω του οποίου οι άνθρωποι μπορούν να συγκεντρώσουν τα χρήματά τους και να τα επενδύσουν σύμφωνα με έναν προκαθορισμένο στόχο.

Κάθε επενδυτής του αμοιβαίου κεφαλαίου λαμβάνει ένα μερίδιο της δεξαμενής ανάλογο με την αρχική επένδυση που κάνει. Το κεφάλαιο του αμοιβαίου κεφαλαίου διαιρείται σε μετοχές ή μερίδια και οι επενδυτές λαμβάνουν έναν αριθμό μεριδίων ανάλογο με την επένδυσή τους.

Ο επενδυτικός στόχος του αμοιβαίου κεφαλαίου αποφασίζεται πάντα εκ των προτέρων. Τα αμοιβαία κεφάλαια επενδύουν σε ομόλογα, μετοχές, μέσα χρηματαγοράς, ακίνητα, εμπορεύματα ή άλλες επενδύσεις ή πολλές φορές σε συνδυασμό οποιουδήποτε από αυτά.

Οι λεπτομέρειες σχετικά με τις πολιτικές, τους στόχους, τις χρεώσεις, τις υπηρεσίες κ.λπ. των αμοιβαίων κεφαλαίων είναι όλες διαθέσιμες στο ενημερωτικό δελτίο του αμοιβαίου κεφαλαίου και κάθε επενδυτής θα πρέπει να διαβάσει το ενημερωτικό δελτίο πριν επενδύσει σε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο.

Οι επενδυτικές αποφάσεις για το κεφάλαιο της ομάδας λαμβάνονται από έναν διαχειριστή (ή διαχειριστές). Ο διαχειριστής του αμοιβαίου κεφαλαίου αποφασίζει ποιοι τίτλοι θα αγοραστούν και σε ποια ποσότητα.

Η αξία των μεριδίων αλλάζει με τη μεταβολή της συνολικής αξίας των επενδύσεων που πραγματοποιούνται από το αμοιβαίο κεφάλαιο.

Η αξία κάθε μετοχής ή μεριδίου του αμοιβαίου κεφαλαίου ονομάζεται NAV (Καθαρή Αξία Ενεργητικού).

Διαφορετικά αμοιβαία κεφάλαια έχουν διαφορετικό προφίλ κινδύνου – ανταμοιβής. Ένα αμοιβαίο κεφάλαιο που επενδύει σε μετοχές είναι επένδυση μεγαλύτερου κινδύνου από ένα αμοιβαίο κεφάλαιο που επενδύει σε κρατικά ομόλογα. Η αξία των μετοχών μπορεί να μειωθεί με αποτέλεσμα την απώλεια για τον επενδυτή, αλλά τα χρήματα που επενδύονται σε ομόλογα είναι ασφαλή (εκτός εάν η κυβέρνηση αθετήσει – κάτι που είναι σπάνιο.) Ταυτόχρονα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος στις μετοχές παρουσιάζει επίσης μια ευκαιρία για υψηλότερες αποδόσεις. Οι μετοχές μπορούν να ανέβουν σε οποιοδήποτε όριο, αλλά οι αποδόσεις από τα κρατικά ομόλογα περιορίζονται στο επιτόκιο που προσφέρει το κράτος.

Ιστορία των Αμοιβαίων Κεφαλαίων:

Η πρώτη «συγκέντρωση χρημάτων» για επενδύσεις έγινε το 1774. Μετά την οικονομική κρίση του 1772-1773, ένας Ολλανδός έμπορος Adriaan van Ketwich κάλεσε τους επενδυτές να συγκεντρωθούν για να σχηματίσουν ένα επενδυτικό καταπίστευμα. Ο στόχος του καταπιστεύματος ήταν να μειώσει τους κινδύνους που συνεπάγεται η επένδυση παρέχοντας διαφοροποίηση στους μικρούς επενδυτές. Τα κεφάλαια επενδύθηκαν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Αυστρία, η Δανία και η Ισπανία. Οι επενδύσεις ήταν κυρίως σε ομόλογα και τα ίδια κεφάλαια αποτελούσαν μικρό μέρος. Το καταπίστευμα ήταν τα ονόματα Eendragt Maakt Magt, που σήμαινε “Η ενότητα δημιουργεί δύναμη”.

Το αμοιβαίο κεφάλαιο είχε πολλά χαρακτηριστικά που προσέλκυσαν επενδυτές:

– Είχε μια ενσωματωμένη λοταρία.

– Υπήρχε ένα εξασφαλισμένο μέρισμα 4%, το οποίο ήταν ελαφρώς μικρότερο από τους μέσους όρους που ίσχυαν εκείνη την εποχή. Έτσι τα έσοδα από τόκους υπερέβησαν τις απαιτούμενες πληρωμές και η διαφορά μετατράπηκε σε ταμειακό αποθεματικό.

– Το ταμειακό απόθεμα χρησιμοποιήθηκε για την απόσυρση μερικών μετοχών ετησίως με 10% premium και ως εκ τούτου οι υπόλοιπες μετοχές κέρδισαν υψηλότερο επιτόκιο. Έτσι, το απόθεμα μετρητών συνέχισε να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου – επιταχύνοντας περαιτέρω την εξαγορά των μετοχών.

– Το καταπίστευμα επρόκειτο να διαλυθεί στο τέλος της 25ετίας και το κεφάλαιο να μοιραστεί στους υπόλοιπους επενδυτές.

Ωστόσο, ένας πόλεμος με την Αγγλία οδήγησε σε χρεοκοπία πολλών ομολόγων. Λόγω της μείωσης των εσόδων από επενδύσεις, η εξαγορά μετοχών ανεστάλη το 1782 και αργότερα μειώθηκαν και οι πληρωμές τόκων. Το αμοιβαίο κεφάλαιο δεν ήταν πλέον ελκυστικό για τους επενδυτές και εξαφανίστηκε.

Αφού εξελίχθηκε στην Ευρώπη για μερικά χρόνια, η ιδέα των αμοιβαίων κεφαλαίων έφτασε στις ΗΠΑ στο τέλος του δέκατου ένατου αιώνα. Το έτος 1893 δημιουργήθηκε το πρώτο κλειστό ταμείο. Ονομάστηκε «The Boston Personal Property Trust».

Το Alexander Fund στη Φιλαδέλφεια ήταν το πρώτο βήμα προς τα ανοιχτά κεφάλαια. Ιδρύθηκε το 1907 και είχε νέα τεύχη κάθε έξι μήνες. Οι επενδυτές είχαν τη δυνατότητα να προβούν σε εξαγορές.

Το πρώτο πραγματικό ανοιχτό αμοιβαίο κεφάλαιο ήταν το Massachusetts Investors’ Trust of Boston. Ιδρύθηκε το έτος 1924, εισήλθε στο χρηματιστήριο το 1928. Το 1928 είδε επίσης την εμφάνιση του πρώτου ισορροπημένου αμοιβαίου κεφαλαίου – του Wellington Fund που επένδυσε τόσο σε μετοχές όσο και σε ομόλογα.

Η ιδέα των κεφαλαίων που βασίζονται σε δείκτες δόθηκε από τους William Fouse και John McQuown της Wells Fargo Bank το 1971. Με βάση την ιδέα τους, ο John Bogle κυκλοφόρησε το πρώτο Index Fund το 1976. Ονομάστηκε First Index Investment Trust. Είναι πλέον γνωστό ως Vanguard 500 Index Fund. Ξεπέρασε τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε ενεργητικό τον Νοέμβριο του 2000 και έγινε το μεγαλύτερο ταμείο στον κόσμο.

Σήμερα τα αμοιβαία κεφάλαια έχουν προχωρήσει πολύ. Σχεδόν ένα στα δύο νοικοκυριά στις ΗΠΑ επενδύει σε αμοιβαία κεφάλαια. Η δημοτικότητα των αμοιβαίων κεφαλαίων εκτινάσσεται επίσης στα ύψη σε αναπτυσσόμενες οικονομίες όπως η Ινδία. Έχουν γίνει η προτιμώμενη επενδυτική οδός για πολλούς επενδυτές, οι οποίοι εκτιμούν τον μοναδικό συνδυασμό διαφοροποίησης, χαμηλού κόστους και απλότητας που παρέχουν τα ταμεία.

Σχολιάστε