Αγορά ακινήτου στη Βουλγαρία: Πώς να αποφύγετε μια κακή επένδυση

Πού είναι δυνατόν να αγοράσετε ένα ακίνητο στην πιστωτική σας κάρτα; Βουλγαρία, φυσικά! Με χιλιάδες δυνητικούς αγοραστές ακινήτων να παρασύρονται από τις ευνοϊκές τιμές των ακινήτων της Βουλγαρίας, ο πειρασμός είναι να σκεφτεί κανείς ότι η επίτευξη σταθερής απόδοσης είναι κάτι το αδιανόητο! Ψάχνοντας στο Διαδίκτυο, δεκάδες άρθρα και ιστότοποι ακινήτων καυχιούνται για την αύξηση κεφαλαίου 100% που μπορεί να επιτευχθεί σε βουλγαρικές επενδύσεις σε ακίνητα σε διάστημα 12 μηνών.

Για πρώτη φορά επενδυτές με μικρούς προϋπολογισμούς που αναζητούν ένα βήμα στη σκάλα ακινήτων, αυτό φαίνεται σαν μια ευκαιρία σχεδόν πολύ καλή για να είναι αληθινή! Το αποτέλεσμα είναι ότι χιλιάδες αρχάριοι κερδοσκόποι και αγοραστές δεύτερων κατοικιών συρρέουν στη Βουλγαρία για να επωφεληθούν από τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει. Αλλά όπως λέει και η παροιμία, αν είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε μάλλον δεν είναι.

Οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται σημαντικά αλλά σε μεγάλο βαθμό στα πιο εδραιωμένα και πιο επιθυμητά τουριστικά σημεία. Η επένδυση κατά μήκος της ακτογραμμής της Μαύρης Θάλασσας και των περιοχών σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από τα δύο μεγάλα χιονοδρομικά κέντρα, το Barovets και το Pamporovo, είναι πιθανό να αποφέρει υγιή αύξηση κεφαλαίου 60-80% σε ένα χρόνο. Η αγορά ενός νέου διαμερίσματος σε αυτές τις περιοχές μπορεί να κοστίσει μόλις 30.000 ευρώ και είναι πιθανό να είναι μια σταθερή επένδυση, καθώς μπορούν εύκολα να αφεθούν στον αυξανόμενο αριθμό τουριστών που έρχονται να ζήσουν τις απολαύσεις της Βουλγαρίας.

Μια γρήγορη περιήγηση στις πύλες ακινήτων της Βουλγαρίας και είναι πιθανό να βρείτε 100 ακίνητα κάτω των 15.000 ευρώ. Με τιμές όπως αυτή, ο πειρασμός είναι να βιαστείτε και να αγοράσετε, μερικές φορές χωρίς καν να δείτε το ακίνητο. Είναι σοφό να μην παρασυρόμαστε από την προοπτική ενός ακινήτου σε αυτή την τιμή να διπλασιάσει την αξία του σε ένα χρόνο. Το πρόβλημα με πολλά από αυτά τα ακίνητα είναι ότι τείνουν να βρίσκονται στις πιο απομονωμένες και αγροτικές περιοχές της Βουλγαρίας. Αυτές οι περιοχές είναι συχνά αδύναμες σε υποδομές και υπηρεσίες και μπορεί να υστερούν σε σχέση με την υπόλοιπη Βουλγαρία για πολλά χρόνια στο μέλλον.

Η επένδυση σε πιο καθιερωμένες τοποθεσίες της Βουλγαρίας, όπως η Βάρνα, η Σόφια ή το Μπάροβετς, μπορεί να φαίνεται πιο ακριβή για τον επενδυτή προϋπολογισμού. Αλλά αν σκεφτείτε τους πονοκεφάλους και τα πρόσθετα έξοδα που συνεπάγεται η ανακαίνιση ενός παλιού ακινήτου στην αγροτική Βουλγαρία, καθώς και τις γλωσσικές δυσκολίες, η αγορά του προϋπολογισμού σας θα μπορούσε να αποδειχθεί ότι τελικά δεν ήταν μια τέτοια συμφωνία! Επίσης, αυτά τα ακίνητα θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι δύσκολο να νοικιαστούν. Αν και η Βουλγαρία αυξάνεται σε δημοτικότητα με τους οικολογικούς τουρίστες, αυτός ο τουριστικός τομέας δεν έχει απογειωθεί στον ίδιο βαθμό με τους πιο παραδοσιακούς προορισμούς για σκι ή ηλιόλουστες διακοπές.

Κατά συνέπεια, η πιθανότητα να αυξηθούν δραματικά οι τιμές των ακινήτων σε απομονωμένες περιοχές είναι πολύ μικρή. Ακόμη και αν οι τιμές των ακινήτων κάνουν τεράστιο άλμα μετά την ένταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ το 2007, οι πιθανότητες είναι ότι θα αυξηθούν στις αγροτικές περιοχές κατά 15-30% το πολύ.

Η κατάσταση είναι παρόμοια στην Ισπανία και αποτελεί ένα καλό παράδειγμα. Αν και η Ισπανία είδε τις τιμές των ακινήτων να αυξάνονται πάνω από 100% κατά την ένταξη στην ΕΕ, είναι ακόμα δυνατό ακόμη και τώρα να βρει κανείς ακίνητα στις πιο απομονωμένες, εσωτερικές περιοχές για μόλις 35.000 ευρώ. Αυτές οι περιοχές μόλις τώρα κερδίζουν το ενδιαφέρον των αγοραστών ακινήτων με τιμές από τις πιο επιθυμητές τοποθεσίες της Ισπανίας.

Ανάλογη θα είναι η κατάσταση και στη Βουλγαρία. Οι τουρίστες θα συρρέουν στα χιονοδρομικά κέντρα, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας και στις πιο δημοφιλείς ορεινές περιοχές. Κατά συνέπεια, οι προγραμματιστές θα συνεχίσουν να επενδύουν σε αυτούς τους τομείς. Οι νέες εξελίξεις θα προσελκύσουν περισσότερους αγοραστές και περισσότερους τουρίστες και οι περιοχές θα δουν συνεχιζόμενη ανατίμηση κεφαλαίου στις επενδύσεις. Απομονωμένες περιοχές, χωρίς ανέσεις και υπηρεσίες θα παραβλεφθούν και οι τιμές των ακινήτων σε αυτές τις περιοχές θα παραμείνουν σημαντικά χαμηλότερες από την υπόλοιπη Βουλγαρία.

Για ατρόμητους επενδυτές που είναι πρόθυμοι να έχουν μια μακροπρόθεσμη άποψη για την επένδυσή τους και να περιμένουν 15 έως 20 χρόνια για να δουν σημαντικές αποδόσεις, τότε ίσως αξίζει να εξεταστούν τα φθηνά απομονωμένα ακίνητα. Όμως, η βεβαιότητα μιας επιστροφής και η ικανότητα να προσεγγίσουμε ποια θα είναι αυτή η επιστροφή είναι πολύ πιο πιθανή με ακίνητα στους πιο καθιερωμένους βουλγαρικούς προορισμούς.

Σχολιάστε