Έχει γίνει το κρυπτονόμισμα η επένδυση των ονείρων κάθε Ινδού;

Οι πλούσιες ανταμοιβές συχνά συνεπάγονται μεγάλους κινδύνους, και το ίδιο ισχύει με την εξαιρετικά ασταθή αγορά κρυπτονομισμάτων. Οι αβεβαιότητες το 2020 παγκοσμίως οδήγησαν σε αυξημένο ενδιαφέρον των μαζών και των μεγάλων θεσμικών επενδυτών για τη διαπραγμάτευση κρυπτονομισμάτων, μια κατηγορία περιουσιακών στοιχείων νέας εποχής. Η αυξανόμενη ψηφιοποίηση, το ευέλικτο ρυθμιστικό πλαίσιο και η άρση της απαγόρευσης από το ανώτατο δικαστήριο στις τράπεζες που συναλλάσσονται με εταιρείες που βασίζονται σε κρυπτογράφηση έχουν σταθμεύσει επενδύσεις περισσότερων από 10 εκατομμυρίων Ινδών τον τελευταίο χρόνο. Αρκετά μεγάλα παγκόσμια χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων αναζητούν ενεργά την ινδική αγορά κρυπτονομισμάτων, η οποία παρουσιάζει συνεχή άνοδο του ημερήσιου όγκου συναλλαγών τον περασμένο χρόνο εν μέσω μεγάλης πτώσης των τιμών, καθώς πολλοί επενδυτές εξέτασαν την αγορά αξίας. Καθώς η φρενίτιδα των κρυπτονομισμάτων συνεχίζεται, πολλά νέα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων έχουν εμφανιστεί στη χώρα που επιτρέπουν την αγορά, την πώληση και τη διαπραγμάτευση, προσφέροντας λειτουργικότητα μέσω φιλικών προς τον χρήστη εφαρμογών. Η WazirX, η μεγαλύτερη πλατφόρμα συναλλαγών κρυπτονομισμάτων της Ινδίας διπλασίασε τους χρήστες της από ένα εκατομμύριο σε δύο εκατομμύρια μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2021.

Τι οδηγεί τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτογράφησης στον κόσμο στην αγορά της Ινδίας;

Το 2019, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο ανά όγκο συναλλαγών, η Binance εξαγόρασε την ινδική εμπορική πλατφόρμα WazirX. Μια άλλη εκκίνηση κρυπτογράφησης, η Coin DCX εξασφάλισε επενδύσεις από την BitMEX με έδρα τις Σεϋχέλλες και τον κολοσσό Coinbase με έδρα το Σαν Φρανσίσκο. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις κρυπτογράφησης και blockchain στην Ινδία έχουν προσελκύσει επενδύσεις 99,7 εκατομμυρίων USD έως τις 15 Ιουνίου 2021, οι οποίες ανήλθαν συνολικά σε περίπου 95,4 εκατομμύρια δολάρια το 2020. Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι παγκόσμιες επενδύσεις στην ινδική αγορά κρυπτογράφησης έχουν αυξηθεί κατά ένα επιβλητικό 1487%.

Παρά την ασαφή πολιτική της Ινδίας, οι παγκόσμιοι επενδυτές κάνουν τεράστια στοιχήματα στο οικοσύστημα ψηφιακών νομισμάτων της χώρας λόγω διαφόρων παραγόντων όπως π.

• Ινδικός πληθυσμός με γνώσεις τεχνολογίας

Ο κυρίαρχος πληθυσμός των 1,39 δισεκατομμυρίων είναι νέοι (μέση ηλικία μεταξύ 28 και 29 ετών) και γνώστες της τεχνολογίας. Ενώ η παλαιότερη γενιά εξακολουθεί να προτιμά να επενδύει σε χρυσό, ακίνητα, διπλώματα ευρεσιτεχνίας ή μετοχές, οι νεότερες αγκαλιάζουν τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων υψηλού κινδύνου καθώς είναι πιο προσαρμόσιμα σε αυτά. Η Ινδία κατατάσσεται στην 11η θέση στην έκθεση της Chainalysis για το 2020 για την παγκόσμια υιοθέτηση της κρυπτογράφησης, η οποία δείχνει τον ενθουσιασμό για την κρυπτογράφηση μεταξύ του ινδικού πληθυσμού. Ούτε η λιγότερο φιλική στάση της κυβέρνησης απέναντι στην κρυπτογράφηση ή οι φήμες που στροβιλίζονται γύρω από την κρυπτογράφηση μπορούν να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του νεανικού πληθυσμού στην αγορά ψηφιακών νομισμάτων.

Η Ινδία προσφέρει το φθηνότερο Διαδίκτυο στον κόσμο, όπου ένα gigabyte δεδομένων κινητής τηλεφωνίας κοστίζει περίπου 0,26 δολάρια ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 8,53 δολάρια. Έτσι, σχεδόν το μισό δισεκατομμύριο χρήστες εκμεταλλεύονται την προσιτή πρόσβαση στο διαδίκτυο, η οποία ενισχύει τις δυνατότητες της Ινδίας να γίνει μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες κρυπτογράφησης στον κόσμο. Σύμφωνα με το SimilarWeb, η χώρα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή επισκεψιμότητας ιστού στην πλατφόρμα συναλλαγών bitcoin peer-to-peer, Paxful. Ενώ η κυρίαρχη οικονομία εξακολουθεί να παλεύει από το «φαινόμενο της πανδημίας», τα κρυπτονομίσματα κερδίζουν δυναμική στη χώρα καθώς παρέχουν στη νέα γενιά έναν νέο και γρήγορο τρόπο απόκτησης χρημάτων.

Είναι ασφαλές να πούμε ότι τα κρυπτονομίσματα μπορεί να γίνουν οι Ινδοί millennials ό,τι είναι ο χρυσός για τους γονείς τους!

• Άνοδος των start ups Fintech

Η τρέλα των κρυπτονομισμάτων οδήγησε στην εμφάνιση πολλαπλών πλατφορμών συναλλαγών όπως οι WazirX, CoinSwitch, CoinDCX, ZebPay, Unocoin και πολλές άλλες. Αυτές οι πλατφόρμες ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων είναι εξαιρετικά ασφαλείς, προσβάσιμες σε διάφορες πλατφόρμες και επιτρέπουν άμεσες συναλλαγές, παρέχοντας μια φιλική διεπαφή για τους λάτρεις των κρυπτονομισμάτων να αγοράζουν, να πουλούν ή να εμπορεύονται ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία απεριόριστα. Πολλές από αυτές τις πλατφόρμες δέχονται INR για αγορές και χρεώσεις διαπραγμάτευσης τόσο χαμηλές όσο 0,1%, έτσι οι απλές, γρήγορες και ασφαλείς πλατφόρμες αποτελούν μια κερδοφόρα ευκαιρία τόσο για τους πρωτοεμφανιζόμενους επενδυτές όσο και για τους τοπικούς εμπόρους.

Το WazirX είναι μια από τις κορυφαίες πλατφόρμες ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων με περισσότερους από 900.000 χρήστες που παρέχει στους πελάτες δυνατότητες συναλλαγών peer-to-peer. Το CoinSwitch Kuber παρέχει την καλύτερη πλατφόρμα ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων για Ινδούς και είναι ιδανική για αρχάριους αλλά και για καθημερινούς χρήστες. Το Unocoin είναι μια από τις παλαιότερες πλατφόρμες ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων στην Ινδία που αντιπροσωπεύει πάνω από ένα εκατομμύριο εμπόρους μέσω εφαρμογών για κινητά. Το CoinDCX παρέχει στους χρήστες 100+ κρυπτονομίσματα ως επιλογή για να πραγματοποιήσουν ανταλλαγές και ακόμη παρέχει στους επενδυτές ασφάλιση για την κάλυψη ζημιών σε περίπτωση παραβίασης ασφάλειας. Έτσι, οι παγκόσμιοι επενδυτές κοιτάζουν την πληθώρα των πλατφορμών ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων στην Ινδία για να επωφεληθούν από την αναδυόμενη αγορά.

• Μικτή Κυβέρνηση

Το νομοθετικό νομοσχέδιο σχετικά με την απαγόρευση ενός εικονικού νομίσματος που θα ποινικοποιούσε οποιονδήποτε ασχολείται με την κατοχή, την έκδοση, την εξόρυξη, τη διαπραγμάτευση και τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης ενδέχεται να τεθεί σε ισχύ. Ωστόσο, η υπουργός Οικονομικών και Εταιρικών Υποθέσεων Nirmala Sitharaman αμβλύνει τις ανησυχίες ορισμένων επενδυτών λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχεδιάσει να απαγορεύσει πλήρως τη χρήση κρυπτονομισμάτων. Σε μια δήλωση που δόθηκε σε μια κορυφαία αγγλική εφημερίδα, Deccan Herald, ο υπουργός Οικονομικών είπε: “Από την πλευρά μας, είμαστε πολύ ξεκάθαροι ότι δεν κλείνουμε όλες τις επιλογές. Θα επιτρέψουμε ορισμένα παράθυρα στους ανθρώπους να κάνουν πειράματα στο blockchain, τα bitcoins , ή κρυπτονόμισμα.” Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να εξετάζει εξονυχιστικά τους κινδύνους εθνικής ασφάλειας που ενέχουν τα κρυπτονομίσματα προτού αποφασίσει να βάλει πλήρη απαγόρευση.

Τον Μάρτιο του 2020, το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να απαγορεύσει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να συναλλάσσονται με κρυπτονομίσματα, κάτι που ώθησε τους επενδυτές να συσσωρευτούν στην αγορά κρυπτονομισμάτων. Παρά τον παρατεταμένο φόβο της απαγόρευσης, οι όγκοι συναλλαγών συνέχισαν να διογκώνονται και οι εγγραφές χρηστών και οι εισροές χρημάτων στο τοπικό χρηματιστήριο κρυπτογράφησης 30πλασιάστηκαν σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Ένα από τα παλαιότερα χρηματιστήρια της Ινδίας, το Unocoin πρόσθεσε 20.000 χρήστες τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2021. Ο συνολικός όγκος του Zebpay ανά ημέρα τον Φεβρουάριο του 2021 ισοδυναμούσε με τον όγκο που παρήχθη τον Φεβρουάριο του 2020. Αντιμετωπίζοντας το σενάριο κρυπτονομισμάτων στην Ινδία, το Finance Ο υπουργός είπε σε μια συνέντευξη στο CNBC-TV18, «Μπορώ να σας δώσω μόνο αυτή την ένδειξη ότι δεν κλείνουμε το μυαλό μας, εξετάζουμε τρόπους με τους οποίους μπορούν να γίνουν πειράματα στον ψηφιακό κόσμο και στα κρυπτονομίσματα».

Αντί να παραμείνουν στο περιθώριο, οι επενδυτές και οι ενδιαφερόμενοι θέλουν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τον πολλαπλασιασμό του οικοσυστήματος ψηφιακών νομισμάτων έως ότου η κυβέρνηση θεσπίσει την απαγόρευση του «ιδιωτικού» κρυπτονομίσματος και ανακοινώσει το κυρίαρχο ψηφιακό νόμισμα.

Η Ινδία οδεύει προς την οικονομική ενσωμάτωση με κρυπτονομίσματα;

Κάποτε θεωρούνταν “Boys Club” λόγω της κυρίαρχης συμμετοχής του ανδρικού πληθυσμού στην αγορά κρυπτονομισμάτων, ο σταθερά αυξανόμενος αριθμός γυναικών επενδυτών και εμπόρων έχει οδηγήσει σε περισσότερη ουδετερότητα φύλου στη νέα και ψηφιακή μορφή επενδυτικών μεθόδων. Παλαιότερα, οι γυναίκες συνήθιζαν να εμμένουν στις παραδοσιακές επενδύσεις, αλλά τώρα γίνονται ριψοκίνδυνες και αποτολμούν στον χώρο των κρυπτογράφησης στην Ινδία. Αφού το δικαστήριο κορυφής διευκρίνισε τη νομιμότητα του «εικονικού νομίσματος», της ινδικής πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων, το CoinSwitch είδε μια εκθετική αύξηση 1000% στις γυναίκες χρήστες του. Αν και οι γυναίκες επενδυτές εξακολουθούν να αποτελούν ένα μικρό ποσοστό της κοινότητας κρυπτογράφησης, δημιουργούν έντονο ανταγωνισμό στην ινδική αγορά. Οι γυναίκες τείνουν να αποταμιεύουν πολύ περισσότερα από τους άντρες συναδέλφους τους και περισσότερες αποταμιεύσεις σημαίνει μεγαλύτερη ποικιλομορφία σε επενδύσεις όπως περιουσιακά στοιχεία υψηλής απόδοσης όπως τα κρυπτονομίσματα. Επίσης, οι γυναίκες είναι πιο αναλυτικές και καλύτερες στην αξιολόγηση των κινδύνων πριν κάνουν τις σωστές επενδυτικές επιλογές, επομένως είναι πιο επιτυχημένοι επενδυτές.

Αύξηση της κύριας θεσμικής υιοθέτησης κρυπτονομισμάτων

Η αβεβαιότητα και ο πανικός που προκάλεσε ο SARS-Covid 19 οδήγησε σε κρίση ρευστότητας πριν ακόμη ξεκινήσει η οικονομική κρίση. Πολλοί επενδυτές μετέτρεψαν τις συμμετοχές τους σε μετρητά για να διασφαλίσουν τα οικονομικά τους, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση των τιμών του bitcoin και του altcoin. Ωστόσο, παρόλο που η κρυπτογράφηση υπέστη μεγάλη κατάρρευση, κατάφερε να είναι η κατηγορία περιουσιακών στοιχείων με τις καλύτερες επιδόσεις του έτους 2020. Με την αυξημένη ευπάθεια του συστήματος και την απώλεια εμπιστοσύνης στις πολιτικές της κεντρικής τράπεζας και στα χρήματα στον τρέχοντα σχεδιασμό του, οι άνθρωποι έχουν αυξημένη όρεξη για ψηφιακά νομίσματα που είχε ως αποτέλεσμα την ανάκαμψη των κρυπτονομισμάτων. Λόγω της εξαιρετικής απόδοσης των κρυπτονομισμάτων στη μέση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η ανοδική τάση ενίσχυσε το ενδιαφέρον για την αγορά εικονικών νομισμάτων στην Ασία και στον υπόλοιπο κόσμο.

Επιπλέον, για να τροφοδοτήσουν τη ζήτηση της κοινωνίας για βολικές και αξιόπιστες λύσεις συναλλαγών, οι πύλες ψηφιακών πληρωμών όπως το PayPal έχουν επίσης δείξει την υποστήριξή τους στα κρυπτονομίσματα που μπορούν να επιτρέψουν στους καταναλωτές να κατέχουν, να αγοράζουν ή να πουλούν με εικονικά περιουσιακά στοιχεία. Πρόσφατα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, έκανε μια ανακοίνωση επένδυσης στην αγορά κρυπτονομισμάτων αξίας 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ότι η ηλεκτρική εταιρεία θα δεχόταν bitcoin από τους αγοραστές, γεγονός που οδήγησε σε μια διεθνή άνοδο της τιμής του bitcoin από 40.000 USD σε 48.000 USD εντός δύο ημέρες. Δύο από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες για την πραγματοποίηση πληρωμών σε όλο τον κόσμο, η Visa και η Mastercard υποστηρίζουν επίσης τα κρυπτονομίσματα παρουσιάζοντάς τα ως μέσο για την πραγματοποίηση συναλλαγών. Ενώ η Visa έχει ήδη ανακοινώσει ότι επιτρέπει συναλλαγές με σταθερά νομίσματα στο blockchain Ethereum, η Mastercard θα ξεκινήσει συναλλαγές με κρυπτογράφηση κάποια στιγμή το 2021.

Τι επιφυλάσσει το μέλλον για την αγορά κρυπτονομισμάτων στην Ινδία;

Η ινδική αγορά κρυπτονομισμάτων δεν είναι απρόσβλητη από τις τρομερές συντριβές κρυπτονομισμάτων. Παρά τις τεράστιες επενδύσεις από παγκόσμιους ομολόγους, οι τοπικοί επενδυτές εξακολουθούν να διατηρούν απόσταση από τις επενδύσεις κρυπτογράφησης λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τη νομιμότητα του οικοσυστήματος ψηφιακών νομισμάτων στην Ινδία καθώς και της υψηλής αστάθειας της αγοράς. Αν και η αγορά κρυπτονομισμάτων ανθεί από πέρυσι, οι Ινδοί κατέχουν λιγότερο από το 1% του παγκόσμιου bitcoin, γεγονός που δημιουργεί ένα στρατηγικό μειονέκτημα για την ινδική οικονομία. Η ινδική κυβέρνηση σχεδιάζει να διορίσει μια νέα επιτροπή για να μελετήσει τη δυνατότητα ρύθμισης των ψηφιακών νομισμάτων στη χώρα καθώς και να επικεντρωθεί στην τεχνολογία blockchain και να την προτείνει για τεχνολογικές βελτιώσεις.

Η ικανότητα της τεχνολογίας blockchain να παρέχει μια ασφαλή και αμετάβλητη υποδομή έχει πραγματοποιηθεί από διάφορες βιομηχανίες για να ενσταλάξει τη διαφάνεια στις συναλλαγές. Για μια χώρα με πάνω από 15 εκατομμύρια χρήστες κρυπτονομισμάτων, η νέα σύσταση της επιτροπής θα μπορούσε να έχει μεγάλη αξία για τον καθορισμό του μέλλοντος των κρυπτονομισμάτων στην Ινδία. Ωστόσο, οι ενδιαφερόμενοι πιστεύουν ότι η τεχνική και οικονομική δύναμη θα καταστήσει την Ινδία βασικό παίκτη στην αγορά κρυπτογράφησης και blockchain. Σταδιακά, το κρυπτονόμισμα κερδίζει γενική αποδοχή, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη υιοθέτηση του ψηφιακού νομίσματος.

Σύμφωνα με άλλον Έρευνα της TechSci σχετικά με την «Αγορά κρυπτονομισμάτων της Ινδίας Με προσφορά (υλισμικό και λογισμικό), κατά διαδικασία (εξόρυξη και συναλλαγή), κατά τύπο (Bitcoin, Etgereum, Bitcoin Cash, Ripple, Dashcoin, Litecoin, άλλα), Κατά Τελικό Χρήστη (Τράπεζες, Ακίνητα, Χρηματιστήριο & εικονικό νόμισμα) , Ανά περιοχή, Πρόβλεψη & Ευκαιρίες, 2026″, το κρυπτονόμισμα της Ινδίας αναμένεται να αναπτυχθεί με σημαντικό CAGR λόγω της αυξανόμενης απαίτησης για διαφάνεια και μείωση του κόστους συναλλαγών. Επιπλέον, η αυξανόμενη υιοθέτηση του ψηφιακού νομίσματος και η αναπτυσσόμενη τεχνολογία blockchain τροφοδοτούν την αγορά κρυπτονομισμάτων της Ινδίας.

Σχολιάστε